A Word dokumentumokból egyenként kiválasztható képek és más objektumok hagyományosan a kiválasztás után alkalmazott Másolás (Ctrl+C), Kivágás (Shift+Del) parancsokkal egyenként a vágólapra helyezhetők és onnan beilleszthetők a cél dokumentumba, alkalmazásba. Ez sok kép esetén meglehetősen időrabló és nagy dokumentumok esetén az objektumok megkeresése is körülményes lehet.

Ehelyett kihasználhatjuk azt, hogy a 2010-2013-as Word natív formátuma XLS tárolási módot alkalmaz. Az ilyen fájlok kapnak a névkiterjesztés végén X betűt (DOCX, DOTX stb.). Az ilyen típusú fájlok strukturáltan, egy helyre összegyűjtve tartalmazzák az objektumokat, így onnan könnyebb a kinyerésük.

Előkészítésül a Windows Vezérlőpult Mappa beállításai elemében, a Nézet párbeszédpanel-lapon töröljük az Ismert fájltípusok kiterjesztéseinek elrejtése jelölőnégyzetet! Ez teszi lehetővé, hogy a fájlnevet a korábbi docx kiterjesztésről átnevezzük zip-re, ami szükséges a további munkához. Jelöljük ki tehát ezt követően a Windows Intézőben azt a Word fájlt, amelyből objektumokat szeretnénk kinyerni! Kattintsunk a kiterjesztéshez, vagy adjuk ki a helyi menü Átnevezés parancsát! A docx kiterjesztést írjuk át zip-re! Ekkor megjelenik egy figyelmeztető párbeszédpanel, melyen kattintsunk az Igen gombra!

Kettős kattintással nyissuk meg az átnevezett zip fájlt! Ebben a word\media ágban, típusonként csoportosítva megtaláljuk a dokumentum összes objektumát, ahonnan egyszerűen áthúzhatjuk azokat egy másik, intézőben nyitott könyvtárba.

Vigyázzunk, hogy az eredeti XML fájlszerkezet ne sérüljön! Ennek érdekében célszerűbb ez egész eljárást inkább az eredeti fájl másolatán végezni...

Bővebben