IT tippek

Informatikai tippek és trükkök a szoftverek hatékonyabb használatához.

Címkefelhő

Ajánljuk: Word 2019 - Formázás (magyar változat) e-book

Ajánljuk: Word 2019 - Formázás (magyar változat) e-book

191 oldal/9,6 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-615-5810-96-1

Betekintés a könyvbe!

Ebben a kötetben tárgyaljuk azokat a funkciókat, amelyek segítségével dokumen­tumunkat tetszetős alakra, akár nyomdai sokszorosításra is alkalmas formára alakíthatjuk. Az idetartozó parancsokat korábban a Fájl és a Formátum menü almenüiből, illetve az eszköztárakból, vonalzóból, gyorsgombbal, valamint (itt is mindig a kijelölt elemre vonatkozóan) a jobb egérgombbal megjeleníthető helyi menüből voltak indíthatók.  Az Office 2007 Rendszertől a csoport legfontosabb programjait érintő radikális felhasználói-felület átalakításnak köszönhetően a menük szerepét átvették a szalagok és az azokon elhelyezett formázási minták, amelyekkel a legtöbb (alapvető) beállítások elvégezhetők, csak a pontosabb és részletesebb formázásokhoz kell a korábbiakhoz hasonló párbeszédpaneles megoldásokhoz folyamodnunk.

Ajánljuk: Word 2019 - Alapok (magyar változat) e-book

Ajánljuk: Word 2019 - Alapok (magyar változat) e-book

225 oldal/13,8 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-615-5810-95-4

Betekintés a könyvbe!

Az Office 2019 Rendszerben tovább gyorsítottak a telepítésen, bár ez szerintem nem feltétlenül szerencsés módon történt. A programcsomag ugyanis valóban gyorsan, néhány perc alatt települ, viszont a legtöbb esetben semmilyen telepítési testre szabási lehetőség nélkül, alapértelmezetten az elsődleges partícióra.Az Excelben új függvények, térképszolgáltatás jelentek meg.A legjobban a OneNote jegyzetkészítő programot dolgozták át.Az online együttműködést a közreműködők kijelzésének átdolgozásával támogatják. Átalakították a fordító szolgáltatást is.A csomagban az érintésérzékeny kijelzők, táblagépek támogatására is új festőeszközök jelentek meg.A vizuális hatások fokozása érdekében könnyebb a mozgóképek beillesztése, a bemutatók Scalable Vector Graphics (SVG) fájlokkal is bővíthetők. Minden Office dokumentumhoz hanghatásokat is hozzáadhatunk.A Wordben átdolgozták a megjelenítési lehetőségeket, könnyebbé tették a navigációt, illetve a dokumentum olvasását, az üzenetekbe illesztett fájlok keresését, a mellékletek beillesztését.Lényeges különbség az Office 365 és az Office 2019 között, hogy az előbbi előfizetéses konstrukcióban licencelhető, de öt gépre telepíthető, emellett folyamatosan új fejlesztésekhez is hozzájuthatunk, az utóbbi (Office 2019) esetben egyszeri költség fejében lezárt kódot kapunk, az új fejlesztések elérése nélkül.

Word: Közzététel PDF-ben és XPS-ben

A PDF az Adobe hordozható, ingyenes olvasóval is megtekinthető, a nyomdai kommunikációban kiválóan hasznosítható (minden szüksége nyomdai információt tartalmazó), többféleképpen védhető, és számos más hasznos tulajdonsággal rendelkező formátuma. Ha ezt választjuk, akkor meglepve tapasztaljuk, hogy csak egy erősen lebutított változattal találkozunk, amelyhez jelszavas védelmet sem állíthatunk be.

Ha ilyenre lenne szükségünk, akkor szerezzük be az Adobe Acrobat programot (jelenleg több mint 100 ezer forint). Ha viszont van Acrobatunk, akkor telepíthetjük a hozzáadott Word beépülő modult, amely rengeteg beállítási lehetőséget biztosít. A 2016-os változattól erre sincs szükség.

Az XPS (XML Paper Specifi­cation) szintén nyomtatásra előkészített, rögzített, lapelren­dezést leíró formátum, amellyel a Microsoft nyilván a konkurens formátumot szeretné leváltani. Mérete viszont saját (béta változaton alapuló) tesztjeink szerint a PDF-nek olykor a hatszorosát is eléri.

A 2007-es változattól lecserélt fájl­publikációs párbeszédpanelről is látszik, hogy a megmaradt párbeszéd­pane­lek csak kissé módosultak (ez esetben csupán annyi történt, hogy az Eszközök gomb máshová került és eltűnt a fájlkeresés lehetősége).

Bővebben

Word: Navigációs ablaktábla

A Word 2010 változattól megváltozott a dokumentum navigációs ablaktáblája. Az ablaktábla most már alkalmas arra is, hogy a benne szereplő címsorszintek alapján, húzással átrendezzük a dokumentumot. A navigációs ablaktábla felső részén látható ikonokkal egyszerűen válthatunk a  vázlatszintek, az  oldalképek és a  növekményes keresés munkalapok megjelenítése közt.

Szintén ebben a navigációs ablaktáblában érjünk el a növekményes keresés mellett más fontos parancsokat is (például az Ugrás parancsot).

Bővebben

Word: Képernyőkép beszúrása

Beszúrás szalag Képernyőkép gombja segítségével a megnyitott alkalmazásablakok vagy azok egy kivágott részlete egyszerűen a dokumentumba illeszthető. Ez a funkció a Word 2010-ws változata óta érhető el.

Ez a művelet helyettesíti azt a korábbi munkafolyamatot, amikor a beillesztendő képernyőképet a PrtScn billentyűvel, modális ablakot az Alt+PrtScn billentyűkombinációval vágtunk ki (másoltunk a vágólapra) és a Ctrl+V, illetve a Ctrl+Ins billentyűkombinációval, vagy a Beillesztés paranccsal illesztettük be a kurzor helyére.

Bővebben

Word 2010: Ligatúrák

A szövegformázás során szintén alkalmazható a legtöbb grafikus hatás (árnyék,körvonal, ragyogás, tükröződés), de OpenType betű­típu­soknál használhatunk ligatúrákat, egyénileg választható stíluskészletet, valamint új számformátumokat is. Korábban a grafikus hatások alkalmazási köre jóval szűkebb volt és a program nem kezelte az OpenType betű­típu­sokat sem megfelelően.

A ligatúrák pedig már a betűk ólomszedése idejében elterjedtek. Ott a céljuk főként a nyomásállóság biztosítása volt. Ennek érdekében bizonyos betűtípusoknál közös tömböket alakítottak ki, amelyek megakadályozták a vékony, különálló elemek letöredezését. Az elektronikus szedésben inkább az esztétikai hatás miatt alkalmazzák.

Bővebben

Word 2010: Microsoft Office Backstage nézet

Hatékonyabb működést biztosít az egyszerűen testre szabható menüszalag a Microsoft Office Backstage nézet is. Ezt a Fájl szalagfülről érjük el és a teljes dokumentumra vonatkozó utasítások gyűjtőhelyének tekinthető. Ennek megfelelően teljesen megváltozott a dokumentum tulajdonságainak megtekintése, beállítása, a súgó, a verziók, a beépülők kezelése, a nyomtatás és a nyomtatási kép elérése is.

A Microsoft Office Backstage nézetnem pusztán egy menü, hanem egyes parancsok paraméterezésére is szolgál, sőt a nyomtatási kép is itt jelenik meg, de innen érhetjük el a dokumentum korábbi verzióit is. Ezek a korábbi verziók az automatikus mentés során jönnek létre de megtaláljuk itt a mentés nélkül befejezett szerkesztések eredményeit is.

Bővebben

Word 2010: Új szerkesztési, kifejezési lehetőségek

A kép- és szövegformázási lehetőségek köre is bővült. A képek egyszerűen javíthatók, átszínezhetők, hátterük levágható, befoglalójuk lecserélhető és a képhez különleges árnyék, szegély, tükröződés, valamint művészi hatások adhatók.

A beállítási lehetőségeket itt is galériából választhatjuk, ráadásul úgy, hogy még a parancs végrehajtása előtt láthatjuk az eredményt, ha a kurzort a galériabeli minta fölé mozgatjuk. Ha tetszik,amit látunk, akkor a beállítást kattintással érvényesíthetjük.

Bővebben

Word 2010: Új SmartArt ábrák

A SmartArt ábrákhoz új grafikus elrendezési lehetőségeket kaptunk. A diagramok kiegészíthetők fényképekkel is, amelyeket a diagram, vagy diagramelem befoglalója körbevág.

Ezzel az új kivágási technikával még a beillesztett videofájlok is körbevághatók (különös jelentősége van ennek a PowerPoint programban).

Bővebben