IT tippek

Informatikai tippek és trükkök a szoftverek hatékonyabb használatához.

Címkefelhő

Word: Közzététel PDF-ben és XPS-ben

A PDF az Adobe hordozható, ingyenes olvasóval is megtekinthető, a nyomdai kommunikációban kiválóan hasznosítható (minden szüksége nyomdai információt tartalmazó), többféleképpen védhető, és számos más hasznos tulajdonsággal rendelkező formátuma. Ha ezt választjuk, akkor meglepve tapasztaljuk, hogy csak egy erősen lebutított változattal találkozunk, amelyhez jelszavas védelmet sem állíthatunk be.

Ha ilyenre lenne szükségünk, akkor szerezzük be az Adobe Acrobat programot (jelenleg több mint 100 ezer forint). Ha viszont van Acrobatunk, akkor telepíthetjük a hozzáadott Word beépülő modult, amely rengeteg beállítási lehetőséget biztosít. A 2016-os változattól erre sincs szükség.

Az XPS (XML Paper Specifi­cation) szintén nyomtatásra előkészített, rögzített, lapelren­dezést leíró formátum, amellyel a Microsoft nyilván a konkurens formátumot szeretné leváltani. Mérete viszont saját (béta változaton alapuló) tesztjeink szerint a PDF-nek olykor a hatszorosát is eléri.

A 2007-es változattól lecserélt fájl­publikációs párbeszédpanelről is látszik, hogy a megmaradt párbeszéd­pane­lek csak kissé módosultak (ez esetben csupán annyi történt, hogy az Eszközök gomb máshová került és eltűnt a fájlkeresés lehetősége).

Bővebben

Word: Navigációs ablaktábla

A Word 2010 változattól megváltozott a dokumentum navigációs ablaktáblája. Az ablaktábla most már alkalmas arra is, hogy a benne szereplő címsorszintek alapján, húzással átrendezzük a dokumentumot. A navigációs ablaktábla felső részén látható ikonokkal egyszerűen válthatunk a  vázlatszintek, az  oldalképek és a  növekményes keresés munkalapok megjelenítése közt.

Szintén ebben a navigációs ablaktáblában érjünk el a növekményes keresés mellett más fontos parancsokat is (például az Ugrás parancsot).

Bővebben

Word: Képernyőkép beszúrása

Beszúrás szalag Képernyőkép gombja segítségével a megnyitott alkalmazásablakok vagy azok egy kivágott részlete egyszerűen a dokumentumba illeszthető. Ez a funkció a Word 2010-ws változata óta érhető el.

Ez a művelet helyettesíti azt a korábbi munkafolyamatot, amikor a beillesztendő képernyőképet a PrtScn billentyűvel, modális ablakot az Alt+PrtScn billentyűkombinációval vágtunk ki (másoltunk a vágólapra) és a Ctrl+V, illetve a Ctrl+Ins billentyűkombinációval, vagy a Beillesztés paranccsal illesztettük be a kurzor helyére.

Bővebben

Word 2010: Ligatúrák

A szövegformázás során szintén alkalmazható a legtöbb grafikus hatás (árnyék,körvonal, ragyogás, tükröződés), de OpenType betű­típu­soknál használhatunk ligatúrákat, egyénileg választható stíluskészletet, valamint új számformátumokat is. Korábban a grafikus hatások alkalmazási köre jóval szűkebb volt és a program nem kezelte az OpenType betű­típu­sokat sem megfelelően.

A ligatúrák pedig már a betűk ólomszedése idejében elterjedtek. Ott a céljuk főként a nyomásállóság biztosítása volt. Ennek érdekében bizonyos betűtípusoknál közös tömböket alakítottak ki, amelyek megakadályozták a vékony, különálló elemek letöredezését. Az elektronikus szedésben inkább az esztétikai hatás miatt alkalmazzák.

Bővebben

Word 2010: Microsoft Office Backstage nézet

Hatékonyabb működést biztosít az egyszerűen testre szabható menüszalag a Microsoft Office Backstage nézet is. Ezt a Fájl szalagfülről érjük el és a teljes dokumentumra vonatkozó utasítások gyűjtőhelyének tekinthető. Ennek megfelelően teljesen megváltozott a dokumentum tulajdonságainak megtekintése, beállítása, a súgó, a verziók, a beépülők kezelése, a nyomtatás és a nyomtatási kép elérése is.

A Microsoft Office Backstage nézetnem pusztán egy menü, hanem egyes parancsok paraméterezésére is szolgál, sőt a nyomtatási kép is itt jelenik meg, de innen érhetjük el a dokumentum korábbi verzióit is. Ezek a korábbi verziók az automatikus mentés során jönnek létre de megtaláljuk itt a mentés nélkül befejezett szerkesztések eredményeit is.

Bővebben

Word 2010: Új szerkesztési, kifejezési lehetőségek

A kép- és szövegformázási lehetőségek köre is bővült. A képek egyszerűen javíthatók, átszínezhetők, hátterük levágható, befoglalójuk lecserélhető és a képhez különleges árnyék, szegély, tükröződés, valamint művészi hatások adhatók.

A beállítási lehetőségeket itt is galériából választhatjuk, ráadásul úgy, hogy még a parancs végrehajtása előtt láthatjuk az eredményt, ha a kurzort a galériabeli minta fölé mozgatjuk. Ha tetszik,amit látunk, akkor a beállítást kattintással érvényesíthetjük.

Bővebben

Word 2010: Új SmartArt ábrák

A SmartArt ábrákhoz új grafikus elrendezési lehetőségeket kaptunk. A diagramok kiegészíthetők fényképekkel is, amelyeket a diagram, vagy diagramelem befoglalója körbevág.

Ezzel az új kivágási technikával még a beillesztett videofájlok is körbevághatók (különös jelentősége van ennek a PowerPoint programban).

Bővebben

Word: Növekményes keresés

A 2010-es változattól a Navigáció ablaktábla felső részén látható mezőben megadott szövegre azonnal, növekményesen kereshetünk.

A program azonnal, már a gépelés közben megtalálja a keresett karakterláncot a dokumentum szövegében, láb- és fejlécében, amelyet kiemelve jelez.

A további találatok bejárhatók az ablaktábla hivatkozásaira vagy a nyíl ikonokra kattintva.

Bővebben

Word 2010: Közös munka

A Word 2010 programban nincs szükség mellékletek küldözgetésére vagy piszkozatok mentésére, lehetőségünk van a közös munkára közvetlenül a Word programon belül. Munka közben mindig értesülhetünk arról, hogy éppen kivel dolgozunk együtt, és a többiek a dokumentum melyik részét szerkesztik. Természetesen mindez csak a dokumentum tulajdonosának, létrehozójának biztonsági beállításai, engedélye alapján.

A több szerző által egyszerre szerkesztett ugyanazon dokumentum módosításai szinkronban lesznek. A szerzők zárolhatják a dokumentum megfelelő részeit, míg az adott területen dolgoznak.

Megosztott dokumentum megnyitásakor a Word automatikusan menti a példányt a gyorsítótárban, így kapcsolat nélküli módban módosíthatja azt, majd a hálózathoz való kapcsolódáskor a Word elvégzi a szinkronizálást. Ha az irodától távol dolgozunk, többé nem kell a helyi másolatok miatt aggódnunk vagy saját kezűleg össze­vetnünk a módosításokat, amikor visszatérünk munkahelyünkre. A megosztás előtt a dokumentumfelügyelő segítségével eltávolíthatjuk a bizalmas vagy személyes információkat (megjegyzéseket, verziókat, korrektúrákat, szabadkézi széljegyzeteket, rejtett szövegeket, dokumentumtulajdonságokat, egyéni XML adatokat, élőfejek és élőlábak adatait). A Megjelölés véglegesként paranccsal írásvédetté tehető a dokumentum (de ez kikapcsolható).

Bővebben