IT tippek

Informatikai tippek és trükkök a szoftverek hatékonyabb használatához.

Címkefelhő

Word: Navigációs ablaktábla

A Word 2010 változattól megváltozott a dokumentum navigációs ablaktáblája. Az ablaktábla most már alkalmas arra is, hogy a benne szereplő címsorszintek alapján, húzással átrendezzük a dokumentumot. A navigációs ablaktábla felső részén látható ikonokkal egyszerűen válthatunk a  vázlatszintek, az  oldalképek és a  növekményes keresés munkalapok megjelenítése közt.

Szintén ebben a navigációs ablaktáblában érjünk el a növekményes keresés mellett más fontos parancsokat is (például az Ugrás parancsot).

Bővebben

Word: Képernyőkép beszúrása

Beszúrás szalag Képernyőkép gombja segítségével a megnyitott alkalmazásablakok vagy azok egy kivágott részlete egyszerűen a dokumentumba illeszthető. Ez a funkció a Word 2010-ws változata óta érhető el.

Ez a művelet helyettesíti azt a korábbi munkafolyamatot, amikor a beillesztendő képernyőképet a PrtScn billentyűvel, modális ablakot az Alt+PrtScn billentyűkombinációval vágtunk ki (másoltunk a vágólapra) és a Ctrl+V, illetve a Ctrl+Ins billentyűkombinációval, vagy a Beillesztés paranccsal illesztettük be a kurzor helyére.

Bővebben

Word 2010: Ligatúrák

A szövegformázás során szintén alkalmazható a legtöbb grafikus hatás (árnyék,körvonal, ragyogás, tükröződés), de OpenType betű­típu­soknál használhatunk ligatúrákat, egyénileg választható stíluskészletet, valamint új számformátumokat is. Korábban a grafikus hatások alkalmazási köre jóval szűkebb volt és a program nem kezelte az OpenType betű­típu­sokat sem megfelelően.

A ligatúrák pedig már a betűk ólomszedése idejében elterjedtek. Ott a céljuk főként a nyomásállóság biztosítása volt. Ennek érdekében bizonyos betűtípusoknál közös tömböket alakítottak ki, amelyek megakadályozták a vékony, különálló elemek letöredezését. Az elektronikus szedésben inkább az esztétikai hatás miatt alkalmazzák.

Bővebben

Word 2010: Microsoft Office Backstage nézet

Hatékonyabb működést biztosít az egyszerűen testre szabható menüszalag a Microsoft Office Backstage nézet is. Ezt a Fájl szalagfülről érjük el és a teljes dokumentumra vonatkozó utasítások gyűjtőhelyének tekinthető. Ennek megfelelően teljesen megváltozott a dokumentum tulajdonságainak megtekintése, beállítása, a súgó, a verziók, a beépülők kezelése, a nyomtatás és a nyomtatási kép elérése is.

A Microsoft Office Backstage nézetnem pusztán egy menü, hanem egyes parancsok paraméterezésére is szolgál, sőt a nyomtatási kép is itt jelenik meg, de innen érhetjük el a dokumentum korábbi verzióit is. Ezek a korábbi verziók az automatikus mentés során jönnek létre de megtaláljuk itt a mentés nélkül befejezett szerkesztések eredményeit is.

Bővebben

Word 2010: Új szerkesztési, kifejezési lehetőségek

A kép- és szövegformázási lehetőségek köre is bővült. A képek egyszerűen javíthatók, átszínezhetők, hátterük levágható, befoglalójuk lecserélhető és a képhez különleges árnyék, szegély, tükröződés, valamint művészi hatások adhatók.

A beállítási lehetőségeket itt is galériából választhatjuk, ráadásul úgy, hogy még a parancs végrehajtása előtt láthatjuk az eredményt, ha a kurzort a galériabeli minta fölé mozgatjuk. Ha tetszik,amit látunk, akkor a beállítást kattintással érvényesíthetjük.

Bővebben

Word 2010: Új SmartArt ábrák

A SmartArt ábrákhoz új grafikus elrendezési lehetőségeket kaptunk. A diagramok kiegészíthetők fényképekkel is, amelyeket a diagram, vagy diagramelem befoglalója körbevág.

Ezzel az új kivágási technikával még a beillesztett videofájlok is körbevághatók (különös jelentősége van ennek a PowerPoint programban).

Bővebben

Word: Növekményes keresés

A 2010-es változattól a Navigáció ablaktábla felső részén látható mezőben megadott szövegre azonnal, növekményesen kereshetünk.

A program azonnal, már a gépelés közben megtalálja a keresett karakterláncot a dokumentum szövegében, láb- és fejlécében, amelyet kiemelve jelez.

A további találatok bejárhatók az ablaktábla hivatkozásaira vagy a nyíl ikonokra kattintva.

Bővebben

Word 2010: Közös munka

A Word 2010 programban nincs szükség mellékletek küldözgetésére vagy piszkozatok mentésére, lehetőségünk van a közös munkára közvetlenül a Word programon belül. Munka közben mindig értesülhetünk arról, hogy éppen kivel dolgozunk együtt, és a többiek a dokumentum melyik részét szerkesztik. Természetesen mindez csak a dokumentum tulajdonosának, létrehozójának biztonsági beállításai, engedélye alapján.

A több szerző által egyszerre szerkesztett ugyanazon dokumentum módosításai szinkronban lesznek. A szerzők zárolhatják a dokumentum megfelelő részeit, míg az adott területen dolgoznak.

Megosztott dokumentum megnyitásakor a Word automatikusan menti a példányt a gyorsítótárban, így kapcsolat nélküli módban módosíthatja azt, majd a hálózathoz való kapcsolódáskor a Word elvégzi a szinkronizálást. Ha az irodától távol dolgozunk, többé nem kell a helyi másolatok miatt aggódnunk vagy saját kezűleg össze­vetnünk a módosításokat, amikor visszatérünk munkahelyünkre. A megosztás előtt a dokumentumfelügyelő segítségével eltávolíthatjuk a bizalmas vagy személyes információkat (megjegyzéseket, verziókat, korrektúrákat, szabadkézi széljegyzeteket, rejtett szövegeket, dokumentumtulajdonságokat, egyéni XML adatokat, élőfejek és élőlábak adatait). A Megjelölés véglegesként paranccsal írásvédetté tehető a dokumentum (de ez kikapcsolható).

Bővebben

Word 2010: Új fordítási szolgáltatások

Az új fordítási szolgáltatásokkal a dokumentum teljes egésze, egy kijelölt részlete vagy a kurzor alatti része lefordítható.

Az utóbbi, tehát a kurzor alatti szó, vagy kijelölt kifejezés fordítására használt minifordítóban találunk egy eszközt arra is, hogy a lefordított szó kiejtését meghallgassuk (bár ez nem mindig működik, viszont a fordítás a vágólapon keresztül tetszőleges helyre beilleszthető).

Bővebben