IT tippek

Informatikai tippek és trükkök a szoftverek hatékonyabb használatához.

Címkefelhő

Windows 7: Otthoni csoport

Egyszerűen létrehozhatunk egy otthoni csoportot, amelynek tagjai közt a legkönnyebb az erőforrásokat – könyvtárakat, nyomtatókat – megosztani (lásd az  ábrát). Otthoni csoportban a legegyszerűbb a megosztás a csoport tagjai közt (a csoport tagjai ráadásul mind Windows 7 rendszert használnak). Az otthoni csoport tagja lesz minden, az otthoni hálózat számítógépein létrehozott fiók, a vendég fiók kivételével. Mindegyik felhasználó saját maga szabályozza a könyvtáraihoz hozzáférést, beállíthatja, hogy a csoport tagjai közül kik azok, akikkel megosztja a könyvtárakat, vagy egyedi fájlokat és mappákat, nem szükséges mindenkivel megosztania ezeket.

A könyvtárak alapértelmezés szerint olvasási joggal kerülnek megosztásra. A hozzáférési szint később módosítható és egyes fájlok, mappák kizárhatók a megosztásból. Ehhez keressük meg a navigációs ablakban a megfelelő mappát, majd adjuk ki a Megosztás ezzel Senki parancsot! A hozzáférési szintet a gombmenü Otthoni csoport  (írás/olvasás), illetve Otthoni csoport  (olvasás) parancsaival állíthatjuk be az adott könyvtárra, mappára.

Bővebben

Windows tálca

A programikonok csoportosítva jelennek meg a tálcán, ha számuk meghaladja a jól követhető, áttekinthető mértéket. A Windows 7-től az operációs rendszer a fájlok megnyitásakor az alkalmazás típusa szerint csoportosítja az ikonokat a Tálcán. Így a dokumentumok sokkal könnyebben megtalálhatók. Például öt Adobe PDF dokumentumot megnyitva, a rendszer a munkafüzetek gyors elérésére szolgáló nyomógombjait egyetlen, Adobe ikon alatt csoportosítja. Az ikon fölé mozgatott kurzor megjeleníti a megnyitott ablakokat, ahonnan az ablak tartalma alapján választhatunk, vagy bezárhatjuk a felesleges ablakot a kurzor alatti mini ablak x ablakzáró ikonjával.

Az alkalmazás Tálcán megjelenő ikonjára a bal egérgombbal kattintva, majd a kurzort a mini ablakok felett mozgatva teljes méretben megtekinthetjük a munkaablakok tartalmát, amelyekre kattintva kiválaszthatjuk azt, amelyikben dolgoznánk.


A Windows állapotsor-karbantartó szolgáltatása automatikusan elrejti a Tálca állapotsora (az óra melletti terület) nem használt elemeit. Ezek rejtve maradnak, de előhívhatók az értesítési terület kibontási ikonjával vagy automatikusan megjelennek az ikonhoz kapcsolt eszköz használatakor (például vezeték nélküli vagy USB eszköz csatlakozásakor). A Vezérlőpult Tálca és Start menü eszközével az egyes ikonokat mindig láthatóvá, illetve mindig rejtetté tehetünk.

Bővebben: https://akonyv.hu/termek/windows-7-biblia/

Windows 7: Aero felület

A számítógép teljesítményének növelése mellett nem elhanyagolható az sem, hogy ezeket az előnyöket hogyan fordíthatjuk magunk javára. Több új funkció kimondottan ezt a területet célozta meg. Ennek érdekében módosítottak a vezérlőeszközökön, készítettek érintőképernyős segédeszközöket, fejlesztették tovább az operációs rendszer kellékeit (melyeket külön kötetben tárgyalunk). A termelékenység növelése egy komplex fogalom, amely együtt jár a korábban ismertetettekkel, például a feladatok egyszerűsítésével is.

Az Aero felület a Windows 7 Home Premium, Professional és Ultimate kiadásaiban elérhető komplex szolgáltatás, amely magába foglal egyes megjelenítési elemeket, asztalhátteret, témát, ablakszínezést és átlátszóságot, de új navigációs, ablakkezelési technikákat is (lásd az ábrát).

Néhány témát betölthetünk a telepítőkészletből, de ilyeneket letölthetünk az internetről is. Az Aero-val együtt járó ablakkezelési technikát, a rázást, ablak félrerántását (pattintását), a Tálcán elhelyezett ikonokhoz tartozó dokumentumok mini ablakképébe betekintést korábban már említettük.


Az asztal jobb szélén találjuk az Asztal megjelenítése gombot, amelyre kattintva minden megnyitott ablakot ikonizált méretre kicsinyítünk, ha viszont csak a gomb fölé mozgatjuk a kurzort, akkor az ablakok átlátszóvá válnak: ez az Aero betekintés.

Bővebben

Windows 8 Biblia e-book

A Mercator Stúdió kiadó „Biblia” jellegű kötetei tartalmazzák az adott témában kiadott összes kötetet egy kis kiegészítéssel. Így most az első részben a rendszer alapjaival és újdonságaival, a második részben a Windows 8 rendszer alkalmazásához kapcsolódó legfontosabb és leggyakoribb parancsokkal, a harmadik részben a rendszer testre szabásával foglalkozunk. A negyedik részben a mappák, állományok és lemezek kezelésével, az ötödik részben a hálózati kapcsolatokkal, diagnosztikával és hibaelhárítással, a hatodik részben az operációs rendszer kellékeivel foglalkozunk, a hetedik rész példák, feladatok segítségével vezeti be az olvasót a Windows 8 használatába, melynek leckéi illeszkednek a korábbi részekhez.

Bővebben