IT tippek

Informatikai tippek és trükkök a szoftverek hatékonyabb használatához.

Címkefelhő

Excel: Listakezelés és szűrés

A 2007-es változattól megváltozott a listák rendezése, szűrése is. Egy listabeli cella helyi menüjében választhatjuk a szűrést cellaérték, ikon, cellaszín, betűszín szerint, vagyis a feltételes formázással beállítható tulajdonságok alapján is. Például így kiszűrhetjük az első kvantilisbe eső adatokat is.

A listafejben egyetlen helyi menübe egyesítették a szűrés és rendezés parancsait. Számszerű adatok szűréséhez beállíthatjuk az egyenlő, nem egyenlő, nagyobb, kisebb, közötti, felső tíz, átlag feletti és átlag alatti adatok szűrése mellett a korábban megismert párbeszédpanelen beállítható egyéni szűrőket is.

A szöveges tartalmú cellákat szűrhetjük egyenlőség, nem egyenlőség, kezdet, végződés, tartalmazás, nem tartalmazás szerint és egyéni szűrővel. Természetesen itt is szűrhetünk szín szerint.

Bővebben

Photoshop: Képvágás és elforgatás

Photoshop: Képvágás és elforgatás

A lapolvasóval végzett munka akkor a leggyorsabb, ha egyetlen menetben több képet olvasunk be. Ekkor viszont az egyetlen kép beolvasásánál is kevésbé biztosítható, hogy a képek éle párhuzamos legyen a szkennelési iránnyal. A Photoshop CS-től ez a probléma is egyszerűen megoldható.

Olvassuk be a képeket egyetlen menetben, majd adjuk ki a Fájl/Automati­zá­lás > Fotók igazítása és körülvágása parancsot. Ekkor a program megkeresi az egyes képeket a beolvasott állományban, automatikusan elforgatja, majd önálló képként kivágja azokat az eredeti, beolvasott állományból. Az ábrán látszik az eredeti, beolvasott állomány, és a szétvágásával kapott három új kép is.

Bővebben

CorelDRAW: Raszterképek vektorizálása

Az X3-as változat előtt külön alkalmazást (CorelTRACE) kellett futtatnunk, ha egy raszteres képet vektorossá akartunk átalakítani. Most ez a szolgáltatás beépült a Bitképek menü Bitképek vektorizálása almenüjébe.

Talán a legnagyobb újdonsága az X3-as programváltozatnak, hogy a CorelTRACE vektorizáló programot PowerTRACE néven beépítették a CorelDRAW programba (lehet, hogy közrejátszott ebben, hogy az egy évvel korábban megjelent konkurens Adobe Illustrator fejlesztői is így tettek a LiveTrace funkció beépítésével).

coreldraw_x3_vektorizalas.jpg

A vektorizálás célja a bitképek olyan átalakítása, amelynek eredményeképpen vektoros ábrát kapunk. Például lapolvasón beolvastunk („beszkenneltünk”) egy térképet, vagy műszaki rajzot, azzal a céllal, hogy azon módosításokat vezessünk át. Az ilyen módosítások végrehajtása a raszteres képen szinte lehetetlen, hiszen képpontonként (pixelenként) kellene javítani a képet. A vektoros ábrán viszont minden vonal egyszerűen kijelölhető, áthelyezhető, nyújtható és mindenféle tulajdonsága (színe, szaggatása, vastagsága) beállítható.

Bővebben

Word: Közzététel PDF-ben és XPS-ben

A PDF az Adobe hordozható, ingyenes olvasóval is megtekinthető, a nyomdai kommunikációban kiválóan hasznosítható (minden szüksége nyomdai információt tartalmazó), többféleképpen védhető, és számos más hasznos tulajdonsággal rendelkező formátuma. Ha ezt választjuk, akkor meglepve tapasztaljuk, hogy csak egy erősen lebutított változattal találkozunk, amelyhez jelszavas védelmet sem állíthatunk be.

Ha ilyenre lenne szükségünk, akkor szerezzük be az Adobe Acrobat programot (jelenleg több mint 100 ezer forint). Ha viszont van Acrobatunk, akkor telepíthetjük a hozzáadott Word beépülő modult, amely rengeteg beállítási lehetőséget biztosít. A 2016-os változattól erre sincs szükség.

Az XPS (XML Paper Specifi­cation) szintén nyomtatásra előkészített, rögzített, lapelren­dezést leíró formátum, amellyel a Microsoft nyilván a konkurens formátumot szeretné leváltani. Mérete viszont saját (béta változaton alapuló) tesztjeink szerint a PDF-nek olykor a hatszorosát is eléri.

A 2007-es változattól lecserélt fájl­publikációs párbeszédpanelről is látszik, hogy a megmaradt párbeszéd­pane­lek csak kissé módosultak (ez esetben csupán annyi történt, hogy az Eszközök gomb máshová került és eltűnt a fájlkeresés lehetősége).

Bővebben

Windows 7: Otthoni csoport

Egyszerűen létrehozhatunk egy otthoni csoportot, amelynek tagjai közt a legkönnyebb az erőforrásokat – könyvtárakat, nyomtatókat – megosztani (lásd az  ábrát). Otthoni csoportban a legegyszerűbb a megosztás a csoport tagjai közt (a csoport tagjai ráadásul mind Windows 7 rendszert használnak). Az otthoni csoport tagja lesz minden, az otthoni hálózat számítógépein létrehozott fiók, a vendég fiók kivételével. Mindegyik felhasználó saját maga szabályozza a könyvtáraihoz hozzáférést, beállíthatja, hogy a csoport tagjai közül kik azok, akikkel megosztja a könyvtárakat, vagy egyedi fájlokat és mappákat, nem szükséges mindenkivel megosztania ezeket.

A könyvtárak alapértelmezés szerint olvasási joggal kerülnek megosztásra. A hozzáférési szint később módosítható és egyes fájlok, mappák kizárhatók a megosztásból. Ehhez keressük meg a navigációs ablakban a megfelelő mappát, majd adjuk ki a Megosztás ezzel Senki parancsot! A hozzáférési szintet a gombmenü Otthoni csoport  (írás/olvasás), illetve Otthoni csoport  (olvasás) parancsaival állíthatjuk be az adott könyvtárra, mappára.

Bővebben

Excel: SmartArt ábrák

A Beszúrás szalag újdonságait az Office többi alkalmazásában is használhatjuk, mint például a többek közt az üzleti folyamatok ábrázolására alkalmas SmartArt (IGX Graphic) objektumot. Ezek a 2007-es változattól bevezetett diagramok egyszerűen hozhatók létre, és átalakíthatók egymásba. A diagramtípus választása után egy külön szövegablakba visszük be a tartalmat.

 

excel_2010_smartart.jpg

A szöveges tartalom megtartása mellett választhatunk másik diagramtípust, melynek tulajdonságai (mérete, színe, térhatása) egyedileg formázhatók.

Bővebben