IT tippek

Informatikai tippek és trükkök a szoftverek hatékonyabb használatához.

Címkefelhő

InDesign: Gyorseszközök, gyorsalkalmazás

#InDesign: Gyorseszközök, gyorsalkalmazás

A CS2 változattól gyorsbillentyűk és gyorsmenük után használhatunk már a gyorseszközöket is (Quick Apply). A hosszú stíluslisták kezelése körülményes, ezért kitalálták ezt az új lehetőséget.

A  Gyors alkalmazás ikonnal vagy a Ctrl+Enter billentyűkombinációval jeleníthetjük meg a munkaablak jobb felső sarkában a stíluslistát, amelynek felső mezőjébe írt betűkkel, karakterláncokkal azonnal megkereshetjük a megfelelő elemet a következők közül: Bekezdés stílus, Karakter stílus, Objektum Stílus, Táblázat stílus, Cella stílus, Script, Változók, Menü parancsok (lásd az ábrát).

Bővebben

Illustrator: Vizuális fájlböngésző

A CS2 változatig csak a konkurens programok segítették a fájlmegnyitást az állományok mintaképének megjelenítésével. A korábbi Illustrator verziókban erre más cégek fejlesztéseit használhattuk, míg a 10.0-ás változatban ez a fontos szolgáltatás is az Illustrator, illetve a Photoshop része lett. A CS változatban módosítottak az állomány-böngészőn, mely a képek rangsorolását is biztosítja.
Ebből nőtt ki az Adobe Bridge, amely komplett állománykezelő alkalmazás, önállóan is megtalálható, indítható a Windows XP Start menüjéből, a Minden program almenüből. Ebben nézőképet láthatunk az Adobe fájlformátumokról, megtekinthető az Adobe Version Cue projekt, valamint szerkeszthetők a fájlokhoz tartozó metaadatok.

Az Adobe Bridge JavaScript nyelven programozható, ez felhasználható a munkafolyamatok automatizálására is.
A fájlböngésző most teljesen új, önálló ablakban jelenik meg és saját menüsort is kapott, amelyben főként az egyébként a Fájl menüben megtalálható parancsokat adhatjuk ki. A képböngésző a szerkesztőablak (Vezérlőpult paletta) jobb felső sarkában található   Ugrás a Bridge programra gombra kattintva, illetve a Fájl/Tallózás paranccsal vagy a Ctrl+Shift+O billentyűkombinációval indítható, és az ablak alján látható ikonnal, valamint a Nézet menüjében, valamint a szűrés gombbal legördíthető menüben megtalálható parancsokkal befolyásolhatjuk működését, a megtalált képfájlok megjelenési módját (lásd az ábrát).

A fájlokat a hagyományos módon, a Ctrl billentyű nyomva tartása közben végzett kattintással is kiválaszthatjuk. Hasznos szolgáltatás a Címke vagy a helyi menü parancsaival a kép különböző színű címkézése, illetve a képek minősítése után az ablakban megjelenő fájlok szűrése. Az így megjelölt fájlok mellett kis csillagok jelzik a minősítést, valamint színes sáv mutatja a kategóriát, amelyek szűrési feltételként felhasználhatók.

Bővebben

Photoshop Elements: Látványos hatások

A 9. változattól a szerkesztő Edit/Guided lapfülén többféle látványos képjavítási eszközt és képmanipulációs eljárást találunk, amelyekkel mun­kánk lépésről-lépésre támogatása mellett manipulálhatjuk képeinket.

Bővebben

Excel: Diagramok cellán belül

Legfelső/legalsó értékek szabályai paranccsal a legfelső, vagy legalsó adatokat, illetve az átlag feletti, vagy alatti adatokat tartalmazó cellákat formázzuk.

Az Adatsávok paranccsal egy egészen különleges megoldással a kijelölt cellák tartalmával arányos sávdiagramokat készíthetünk a cellán belül. A legnagyobb kiterjedésű sáv a legnagyobb értékhez, a legrövidebb sáv a legkisebb értékhez tartozik, míg a köztes értékekkel arányos lesz a többi sáv hossza. A sávok az oszlopon belül maradnak, így az abszolút hosszakat az oszlopszélesség is befolyásolja. Fontos, hogy csak azonos jellegű adatokat színezzünk egyformán, például a fenti ábrában eltérő színű sávok illették volna meg a bevételeket és a kiadásokat. A beállított minták alapján formázó menük esetében a formátum kipróbálható úgy, hogy a mutatót a minta fölé mozgatjuk. Ha tetszik a forma, kattintsunk a mintára, hogy érvényesítsük a beállítást.

Bővebben

Excel: Listakezelés és szűrés

A 2007-es változattól megváltozott a listák rendezése, szűrése is. Egy listabeli cella helyi menüjében választhatjuk a szűrést cellaérték, ikon, cellaszín, betűszín szerint, vagyis a feltételes formázással beállítható tulajdonságok alapján is. Például így kiszűrhetjük az első kvantilisbe eső adatokat is.

A listafejben egyetlen helyi menübe egyesítették a szűrés és rendezés parancsait. Számszerű adatok szűréséhez beállíthatjuk az egyenlő, nem egyenlő, nagyobb, kisebb, közötti, felső tíz, átlag feletti és átlag alatti adatok szűrése mellett a korábban megismert párbeszédpanelen beállítható egyéni szűrőket is.

A szöveges tartalmú cellákat szűrhetjük egyenlőség, nem egyenlőség, kezdet, végződés, tartalmazás, nem tartalmazás szerint és egyéni szűrővel. Természetesen itt is szűrhetünk szín szerint.

Bővebben

Photoshop: Képvágás és elforgatás

Photoshop: Képvágás és elforgatás

A lapolvasóval végzett munka akkor a leggyorsabb, ha egyetlen menetben több képet olvasunk be. Ekkor viszont az egyetlen kép beolvasásánál is kevésbé biztosítható, hogy a képek éle párhuzamos legyen a szkennelési iránnyal. A Photoshop CS-től ez a probléma is egyszerűen megoldható.

Olvassuk be a képeket egyetlen menetben, majd adjuk ki a Fájl/Automati­zá­lás > Fotók igazítása és körülvágása parancsot. Ekkor a program megkeresi az egyes képeket a beolvasott állományban, automatikusan elforgatja, majd önálló képként kivágja azokat az eredeti, beolvasott állományból. Az ábrán látszik az eredeti, beolvasott állomány, és a szétvágásával kapott három új kép is.

Bővebben

CorelDRAW: Raszterképek vektorizálása

Az X3-as változat előtt külön alkalmazást (CorelTRACE) kellett futtatnunk, ha egy raszteres képet vektorossá akartunk átalakítani. Most ez a szolgáltatás beépült a Bitképek menü Bitképek vektorizálása almenüjébe.

Talán a legnagyobb újdonsága az X3-as programváltozatnak, hogy a CorelTRACE vektorizáló programot PowerTRACE néven beépítették a CorelDRAW programba (lehet, hogy közrejátszott ebben, hogy az egy évvel korábban megjelent konkurens Adobe Illustrator fejlesztői is így tettek a LiveTrace funkció beépítésével).

coreldraw_x3_vektorizalas.jpg

A vektorizálás célja a bitképek olyan átalakítása, amelynek eredményeképpen vektoros ábrát kapunk. Például lapolvasón beolvastunk („beszkenneltünk”) egy térképet, vagy műszaki rajzot, azzal a céllal, hogy azon módosításokat vezessünk át. Az ilyen módosítások végrehajtása a raszteres képen szinte lehetetlen, hiszen képpontonként (pixelenként) kellene javítani a képet. A vektoros ábrán viszont minden vonal egyszerűen kijelölhető, áthelyezhető, nyújtható és mindenféle tulajdonsága (színe, szaggatása, vastagsága) beállítható.

Bővebben

Word: Közzététel PDF-ben és XPS-ben

A PDF az Adobe hordozható, ingyenes olvasóval is megtekinthető, a nyomdai kommunikációban kiválóan hasznosítható (minden szüksége nyomdai információt tartalmazó), többféleképpen védhető, és számos más hasznos tulajdonsággal rendelkező formátuma. Ha ezt választjuk, akkor meglepve tapasztaljuk, hogy csak egy erősen lebutított változattal találkozunk, amelyhez jelszavas védelmet sem állíthatunk be.

Ha ilyenre lenne szükségünk, akkor szerezzük be az Adobe Acrobat programot (jelenleg több mint 100 ezer forint). Ha viszont van Acrobatunk, akkor telepíthetjük a hozzáadott Word beépülő modult, amely rengeteg beállítási lehetőséget biztosít. A 2016-os változattól erre sincs szükség.

Az XPS (XML Paper Specifi­cation) szintén nyomtatásra előkészített, rögzített, lapelren­dezést leíró formátum, amellyel a Microsoft nyilván a konkurens formátumot szeretné leváltani. Mérete viszont saját (béta változaton alapuló) tesztjeink szerint a PDF-nek olykor a hatszorosát is eléri.

A 2007-es változattól lecserélt fájl­publikációs párbeszédpanelről is látszik, hogy a megmaradt párbeszéd­pane­lek csak kissé módosultak (ez esetben csupán annyi történt, hogy az Eszközök gomb máshová került és eltűnt a fájlkeresés lehetősége).

Bővebben