IT tippek

Informatikai tippek és trükkök a szoftverek hatékonyabb használatához.

Címkefelhő

InDesign: Gyorseszközök, gyorsalkalmazás

#InDesign: Gyorseszközök, gyorsalkalmazás

A CS2 változattól gyorsbillentyűk és gyorsmenük után használhatunk már a gyorseszközöket is (Quick Apply). A hosszú stíluslisták kezelése körülményes, ezért kitalálták ezt az új lehetőséget.

A  Gyors alkalmazás ikonnal vagy a Ctrl+Enter billentyűkombinációval jeleníthetjük meg a munkaablak jobb felső sarkában a stíluslistát, amelynek felső mezőjébe írt betűkkel, karakterláncokkal azonnal megkereshetjük a megfelelő elemet a következők közül: Bekezdés stílus, Karakter stílus, Objektum Stílus, Táblázat stílus, Cella stílus, Script, Változók, Menü parancsok (lásd az ábrát).

Bővebben

Illustrator: Vizuális fájlböngésző

A CS2 változatig csak a konkurens programok segítették a fájlmegnyitást az állományok mintaképének megjelenítésével. A korábbi Illustrator verziókban erre más cégek fejlesztéseit használhattuk, míg a 10.0-ás változatban ez a fontos szolgáltatás is az Illustrator, illetve a Photoshop része lett. A CS változatban módosítottak az állomány-böngészőn, mely a képek rangsorolását is biztosítja.
Ebből nőtt ki az Adobe Bridge, amely komplett állománykezelő alkalmazás, önállóan is megtalálható, indítható a Windows XP Start menüjéből, a Minden program almenüből. Ebben nézőképet láthatunk az Adobe fájlformátumokról, megtekinthető az Adobe Version Cue projekt, valamint szerkeszthetők a fájlokhoz tartozó metaadatok.

Az Adobe Bridge JavaScript nyelven programozható, ez felhasználható a munkafolyamatok automatizálására is.
A fájlböngésző most teljesen új, önálló ablakban jelenik meg és saját menüsort is kapott, amelyben főként az egyébként a Fájl menüben megtalálható parancsokat adhatjuk ki. A képböngésző a szerkesztőablak (Vezérlőpult paletta) jobb felső sarkában található   Ugrás a Bridge programra gombra kattintva, illetve a Fájl/Tallózás paranccsal vagy a Ctrl+Shift+O billentyűkombinációval indítható, és az ablak alján látható ikonnal, valamint a Nézet menüjében, valamint a szűrés gombbal legördíthető menüben megtalálható parancsokkal befolyásolhatjuk működését, a megtalált képfájlok megjelenési módját (lásd az ábrát).

A fájlokat a hagyományos módon, a Ctrl billentyű nyomva tartása közben végzett kattintással is kiválaszthatjuk. Hasznos szolgáltatás a Címke vagy a helyi menü parancsaival a kép különböző színű címkézése, illetve a képek minősítése után az ablakban megjelenő fájlok szűrése. Az így megjelölt fájlok mellett kis csillagok jelzik a minősítést, valamint színes sáv mutatja a kategóriát, amelyek szűrési feltételként felhasználhatók.

Bővebben

Photoshop Elements: Látványos hatások

A 9. változattól a szerkesztő Edit/Guided lapfülén többféle látványos képjavítási eszközt és képmanipulációs eljárást találunk, amelyekkel mun­kánk lépésről-lépésre támogatása mellett manipulálhatjuk képeinket.

Bővebben

Excel: Diagramok cellán belül

Legfelső/legalsó értékek szabályai paranccsal a legfelső, vagy legalsó adatokat, illetve az átlag feletti, vagy alatti adatokat tartalmazó cellákat formázzuk.

Az Adatsávok paranccsal egy egészen különleges megoldással a kijelölt cellák tartalmával arányos sávdiagramokat készíthetünk a cellán belül. A legnagyobb kiterjedésű sáv a legnagyobb értékhez, a legrövidebb sáv a legkisebb értékhez tartozik, míg a köztes értékekkel arányos lesz a többi sáv hossza. A sávok az oszlopon belül maradnak, így az abszolút hosszakat az oszlopszélesség is befolyásolja. Fontos, hogy csak azonos jellegű adatokat színezzünk egyformán, például a fenti ábrában eltérő színű sávok illették volna meg a bevételeket és a kiadásokat. A beállított minták alapján formázó menük esetében a formátum kipróbálható úgy, hogy a mutatót a minta fölé mozgatjuk. Ha tetszik a forma, kattintsunk a mintára, hogy érvényesítsük a beállítást.

Bővebben

Excel: Listakezelés és szűrés

A 2007-es változattól megváltozott a listák rendezése, szűrése is. Egy listabeli cella helyi menüjében választhatjuk a szűrést cellaérték, ikon, cellaszín, betűszín szerint, vagyis a feltételes formázással beállítható tulajdonságok alapján is. Például így kiszűrhetjük az első kvantilisbe eső adatokat is.

A listafejben egyetlen helyi menübe egyesítették a szűrés és rendezés parancsait. Számszerű adatok szűréséhez beállíthatjuk az egyenlő, nem egyenlő, nagyobb, kisebb, közötti, felső tíz, átlag feletti és átlag alatti adatok szűrése mellett a korábban megismert párbeszédpanelen beállítható egyéni szűrőket is.

A szöveges tartalmú cellákat szűrhetjük egyenlőség, nem egyenlőség, kezdet, végződés, tartalmazás, nem tartalmazás szerint és egyéni szűrővel. Természetesen itt is szűrhetünk szín szerint.

Bővebben