IT tippek

Informatikai tippek és trükkök a szoftverek hatékonyabb használatához.

Címkefelhő

Windows tálca

A programikonok csoportosítva jelennek meg a tálcán, ha számuk meghaladja a jól követhető, áttekinthető mértéket. A Windows 7-től az operációs rendszer a fájlok megnyitásakor az alkalmazás típusa szerint csoportosítja az ikonokat a Tálcán. Így a dokumentumok sokkal könnyebben megtalálhatók. Például öt Adobe PDF dokumentumot megnyitva, a rendszer a munkafüzetek gyors elérésére szolgáló nyomógombjait egyetlen, Adobe ikon alatt csoportosítja. Az ikon fölé mozgatott kurzor megjeleníti a megnyitott ablakokat, ahonnan az ablak tartalma alapján választhatunk, vagy bezárhatjuk a felesleges ablakot a kurzor alatti mini ablak x ablakzáró ikonjával.

Az alkalmazás Tálcán megjelenő ikonjára a bal egérgombbal kattintva, majd a kurzort a mini ablakok felett mozgatva teljes méretben megtekinthetjük a munkaablakok tartalmát, amelyekre kattintva kiválaszthatjuk azt, amelyikben dolgoznánk.


A Windows állapotsor-karbantartó szolgáltatása automatikusan elrejti a Tálca állapotsora (az óra melletti terület) nem használt elemeit. Ezek rejtve maradnak, de előhívhatók az értesítési terület kibontási ikonjával vagy automatikusan megjelennek az ikonhoz kapcsolt eszköz használatakor (például vezeték nélküli vagy USB eszköz csatlakozásakor). A Vezérlőpult Tálca és Start menü eszközével az egyes ikonokat mindig láthatóvá, illetve mindig rejtetté tehetünk.

Bővebben: https://akonyv.hu/termek/windows-7-biblia/

PowerPoint 2010: Látványosabb bemutatók videóval

A látványosabb bemutatók létrehozása érdekében a PowerPoint 2010 programot több videó és fényképszerkesztő újdonsággal bővítették. Az áttűnések és az animációk könnyebben kezelhetők, mert a korábbiaknál gördülékenyebbek és színesebbek lettek, valamint külön lapon kezelhetők. Megváltozott az egyéni animálási útvonal szerkesztési módja is.

A képeken alkalmazható művészi hatásokat és videó-átszínezési technikákat az Office újdonságai részben mutattuk be. Ezen kívül módosíthatjuk a videoklip fényerejét, kontrasztját, szegélyének méretét, stílusát, a videóképet akár alakzatban is játszhatjuk, indítását és befejezését elhalványítással kapcsolhatjuk össze, a videoklipet plakátképpel, átfedő szöveggel bővíthetjük, beállíthatjuk a bemutató vetítése számára a videoklip lejátszási tulajdonságait is.

Közzététel

A videoklipek befoglalóján is alkalmazhatjuk a többi grafikus elemen használható effektust, vagyis az alakzat forgatható, térbe helyezhető, domborítható, szélein finom átmenet képezhető, árnyékolható, tükrözhető.

Bővebben

InDesign: Objektumok, töredékek kezelése

A CS2 változattól egyedülálló módon az objektumok bármely kombinációja egyszerű húzással átmásolható akár egy elektronikus levélbe, akár az Adobe Bridge munkaablakába. Ilyenkor ezek a Bridge ablakban „snippet” néven, .inds kiterjesztéssel jelennek meg és azonnal elérhetővé válnak a Bridge vagy a Version Cue csoportos verziókövető rendszeren mindazon munkatársak számára, akik az adott mappához olvasási joggal rendelkeznek. Az ilyen objektumok feldolgozása a másik irányban is hasonlóan egyszerű, egyszerűen át kell húznunk azokat például a Bridge ablakából az InDesign dokumentumablakába, ahol az elrendezést kialakítjuk.

Azért a Bridge ablakát javasoljuk a művelethez, mert ebben ellenőrizhető, nagyítható és többször felhasználható módon jelennek meg ezek a töredékek (lásd az ábrát). Ha ezeket a töredékeket behelyezzük egy új munkaterületre, akkor az InDesign úgy alakítja át az eredeti objektumokat és formázásokat (stílus, betűtípus, stb.), hogy azok illeszkedjenek az új oldalhoz.

Bővebben

#Photoshop #Elements 9: Stílusok másolása

A program 9. verziójába is hasznos újdonságok és továbbfejlesztések kerültek. Ezek egy része annyira új, hogy még a Photoshop CS5-ben, vagy a Lightroom 3-ban sincs megfelelő, hasonló funkció (például ilyen a stílusmásolás) vagy éppen a professzionális Photoshop CS5-ből került át a Photoshop Elementsbe (például ilyen a tartalomfüggő kitöltés).

A már sok mindenre (képjavítás, panorámakép készítés) használt Photomerge technológia egy újabb továbbfejlesztésének köszön­hetően rendkívül mértékben feldobhatjuk kissé unalmas, szokványos képeinket, ha arra egy mozgalmasabb kép hangulatát idéző stílust vagy akár a másik kép árnyalatait is átmásoljuk. A stílusmásoláshoz a szervezőben választjuk ki a módosítandó képet, majd a File/New/Photomerge Style Match paranccsal betöltött kép­szerkesztőben végezzük el a mintaképek betöltését, a stílus kiválasztását és másolását. Ezzel, mint a következő ábrákon látható, gyökeresen átalakítjuk a képet.


Bővebben: https://akonyv.hu/termek/photoshop-elements-2018-biblia/

PowerPoint: Közös munka

A 2010-es változattól kezdve egyszerre több társszerző dolgozhat a bemutatón. Korábban ezt csak egymás után, a dokumentumtárból kivett fájlon végezhettük, amikor a következő munkatárs csak a dokumentumtárba vissza­helyezett fájlon dolgozhatott. Esetleg több fájl készült, amelyet aztán egyesíteni kellett. Most a társszerzőknek nem felváltva kell dolgozniuk a bemutatón. A Fájl/Információ/Bemutatóvédelem paranccsal beállíthatjuk, hogy kik nyithatják meg a dokumentumot.

A bemutatót célszerű szakaszokra bontani, ami a diák egy speciális csoportosítását jelenti. A szakaszba tartozó diák külön elnevezhetők, nyomtathatók és rajtuk effektusokat alkalmazhatunk. A szakaszokba rendezett diasorozat könnyebben kezelhető, a diák gyorsabban megtalálhatók.

A bemutatók egyesítését továbbra is külön eszközzel támogatja a program. A bemutatók összehasonlítása és egyesítése akkor is hasznos, ha egy bemutatónak különféle változatait készítjük el, illetve több verziót használunk fel egy újabb előállítására.

Bővebben

Access: Továbbfejlesztett adatmegjelenítés 2.

Az adatok értelmezésében, egyértelmű követésében nyújt segítséget a minden második sor eltérő formázása, melyet először a 2007-es változatban használhattunk, de a 2010-es változatban kissé átdolgoztak.

Ekkor az Ürlap­eszközök/ Adatlap szalagfülön a háttérszíntől eltérő váltakozó színű sorokat listából választott színnel alakíthatjuk ki (lásd az ábrát).

Bővebben

PowerPoint 2010: PowerPoint Web App

Az ingyenes – bár kevesebb szolgáltatást nyújtó – PowerPoint Web App segítségével a munkaasztalunktól távol is használhatjuk a PowerPointot bemutatók szerkesztésére és vetítésére. Ehhez a bemutatót egy olyan webkiszolgálóra kell feltölteni, amelyen telepítve vannak a Microsoft Office Web Apps alkalmazások, és a PowerPoint Web App használatával megnyithatjuk azt a böngészőben. A Web Apps alkalmazások futtatásához ugyanis elegendő egy böngésző. Az  Office Web Apps elérhető a Windows Live webhelyen vagy egy, a munkahelyünk által üzemeltetett, Office Web Apps alkalmazásokat futtató Microsoft SharePoint Foundation 2010-webhelyen.

Persze az ingyenes Office Web Apps alkalmazások lehetőségei igencsak korlátozottak a kereskedelmi forgalomba hozott változathoz képest (nézzük csak meg az alkalmazás szalagját, illetve a rajta elérhető parancsok számát).

Bővebben

Photoshop Elements: Hasonló képek keresése

Ugyancsak időt rabló, ha egy nagy képgyűjteményből kell kiválogatnunk a hasonló képeket, hogy a feleslegeseket – nem tökéleteseket – töröljük. A program a 10-es verziótól a szín- és alakzathasonlóság alapján segít megoldani ezt a feladatot is.


A keresés menete:
1.    Kattintsunk a munkaablakban az Organize ablakfülre!
2.    Az ablak bal felső sarkának Search listájában válasszuk a Visual Similarity Search elemet!
3.    A szervezőben válasszuk a Visual Search albumot!

4.    Válasszuk ki a megfelelő (mintát adó) képet, melyet húzzunk az ablak tetején megjelenő Find kereső dobozba!
5.    Tekintsük át a megjelenő keresési eredményeket! Kattintsunk az ablak tetején a Refine Search ikonra és finomítsuk a keresést a kiválasztott részlet színéhez (Color) vagy alakjához (Shape) hasonló elemek keresésével.

Bővebben

Access: Továbbfejlesztett adatmegjelenítés

A 2010-es változatban megjelent új formázások nemcsak tetszetősebbek, de alkalmazásuk segíti a táblázatok értelmezését, követését is. Az űrlapok Adatlap nézetben az összegsorban megjeleníthető az oszlop adatainak összege, átlaga, darabszáma, maximuma, minimuma, szórása vagy varianciája (lásd az ábrát). Az összegsort a Kezdőlap szalagfül Összesítés parancsával szúrjuk be.

Ezt követően az értéket tartalmazó oszlopok aljára kattintva jelenítjük meg a listát, ahonnan kiválaszthatjuk az összegző függvényt. Az eredménycella melletti nyílra kattintva a számításhoz alkalmazott függvény könnyen lecserélhető.

Bővebben