IT tippek

Informatikai tippek és trükkök a szoftverek hatékonyabb használatához.

Címkefelhő

Word: Navigációs ablaktábla

A Word 2010 változattól megváltozott a dokumentum navigációs ablaktáblája. Az ablaktábla most már alkalmas arra is, hogy a benne szereplő címsorszintek alapján, húzással átrendezzük a dokumentumot. A navigációs ablaktábla felső részén látható ikonokkal egyszerűen válthatunk a  vázlatszintek, az  oldalképek és a  növekményes keresés munkalapok megjelenítése közt.

Szintén ebben a navigációs ablaktáblában érjünk el a növekményes keresés mellett más fontos parancsokat is (például az Ugrás parancsot).

Bővebben

LibreOffice 5 Writer - Szövegszerkesztés másképp e-book

230 oldal/12,4 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-542-9

Betekintés a könyvbe!

1999 augusztusában a Sun Microsystems felvásárolta a StarOffice programfejlesztőjét, a hamburgi StarDivision céget, és a program 5.2 verzióját ingyenesen letölthető módon kezdte terjeszteni.

2000 júliusától a Sun nyílttá tette a forráskódot és elindította az OpenOffice.org projektet és fejlesztői közösséget. Közben a zárt forráskódú, kereskedelmi StarOffice csomagot is továbbfejlesztették.

Az OpenOffice új fejlesztéseinek jelentős állomása volt az Unicode támogatás beépítése, mely használhatóvá tette nemcsak az eredeti nyolc nyugati nyelven, hanem a legtöbb latin betűs, ázsiai és egyéb nyelven is az OpenOffice.org programot.

A 2003. elején kezdődött 2. verzió fejlesztésekor a Microsoft Office kompatibilitás és a teljesítmény fokozására helyezték a hangsúlyt. A 2. verzió 2005-ben jelent meg.

A 3. verzió, melynek fő újdonságai az Office Open XML formátumú fájlok importálása, a VBA makró és az új ODF 1.2 formátum támogatása, 2008-ban jelent meg. Később a fejlesztést átvette egy újabb mamutcég, az Oracle.

Háromhavonta jelennek meg a hibajavításokat tartalmazó kisebb kiadások pedig az új verziók között, amelyek félévente új funkcionalitással bővítik a programot.

A komplex irodai alkalmazáscsomag minden, napjainkban, az irodákban előforduló feladat megoldását támogatja.

2010. szeptember 28-án az OpenOffice projekt több tagja megalapította a The Document Foundation szervezetet, és létrehozta az OpenOffice.org 3.3 béta változatának egy származtatott változatát. Az új programcsomag létrejöttéhez jelentősen hozzájárul az Oracle által keltett bizonytalanság, amelyben tartani lehetett attól, hogy a vállalat megszünteti az OpenOffice.org projektet, úgy ahogy ezt megtette az OpenSolaris-szal. Az alapítók remélték, hogy a LibreOffice név csak átmeneti lesz, mivel felkérték az Oracle-t is, hogy csatlakozzon a szervezethez és adja át nekik az OpenOffice.org márkanevet. Ezt az Oracle visszautasította és arra kérte az átállt fejlesztőket, hogy mondjanak le az OpenOffice.org irányítótestületében betöltött pozíciójukról, így a projekt végleges neve a LibreOffice lett. 2010. október végére, 33 OpenOffice.org fejlesztő mondott le, és állt át a The Document Foundation szervezethez.

A Go-oo projekt szintén megszűnt, támogatva evvel LibreOffice egységes fejlődését. A projekt által kifejlesztett funkciók beolvadtak a LibreOfficeba. Más OpenOffice változatok szintén beolvadtak a LibreOffice programcsomagba.

A teljesen független szervezet által létrehozott LibreOffice 4. verziója 2013-ban jelent meg. 2015. augusztus 5-én jelent meg a kötetünk alapját képező 5.0 verzió, mely a tizedik fő kiadás a projekt indulása óta. Már a LibreOffice 4-et is több mint 80 millió felhasználó telepítette, remélhetőleg még ennél nagyobb sikert is elér az új verzió.

A komplex irodai alkalmazáscsomag minden, napjainkban, az irodákban előforduló feladat megoldását támogatja.

Szövegszerkesztője a professzionális funkciókkal, jellemzőkkel is rendelkező Writer, gazdasági-műszaki számítások, elemzésekhez használható eszköze a Calc, bemutatások, előadások látványos és hatásos segítője az Impress, adatbázis-kezelője az Adabas alapokon készített Base, vektoros rajzoló programja a Draw. A Microsoft Office Equation Editorához hasonló matematikai egyenlet­szerkesztő a Math alkalmazás. Ezek többségéről külön kötetet is írunk, de egy összefoglaló „Biblia” jellegű kiadványt is megjelentetünk.

A LibreOffice 5-höz átdolgozták a dokumentumexportáló és importáló szűrőket. PDF fájl exportálásakor az állományt elláthatjuk időbélyeggel is. A programcsomaghoz új, szebb, egyértelműbb ikonokat dolgoztak ki. A Calc több táblázatkezelő függvényét tovább­fejlesztették, néhány új függvényt is beépítettek. Az Impress és a Draw programokban több helyet biztosítoanak a szerkesztésre. Az átdolgozott eszköztárak a leggyakrabban használt ikonokkal nyílnak meg.

Nagy újdonság a 64 bites Windows rendszerek támogatása.

Az új Calc képes már a feltételes formázást is XLSX fájlba exportálni. A PADLÓ és a PLAFON függvényekhez az Excel kompatibilitást tovább erősítő paraméterezést alakítottak ki. Az Excel kompatibilitás biztosítása érdekében bevezették az URL.KÓDOL és HIBA.TÍPUS, ÁTLAGHA, ÁTLAGHATÖBB, DARABHATÖBB, DARAB­TELI, XOR és más, az időközben az Excel 2013-ban megjelent fontosabb függvényeket. A hivatkozásokban teljes oszlopokra (A:A) és sorokra (1:1) is hivatkozhatunk. A Calc programot képessé tették képes az Apple Numbers, Lotus 123 (wk3 és wk4) és a Quattro Pro (wq1 és wq2) fájlok importálására.

Bővebben

Word 2010: Új szerkesztési, kifejezési lehetőségek

A kép- és szövegformázási lehetőségek köre is bővült. A képek egyszerűen javíthatók, átszínezhetők, hátterük levágható, befoglalójuk lecserélhető és a képhez különleges árnyék, szegély, tükröződés, valamint művészi hatások adhatók.

A beállítási lehetőségeket itt is galériából választhatjuk, ráadásul úgy, hogy még a parancs végrehajtása előtt láthatjuk az eredményt, ha a kurzort a galériabeli minta fölé mozgatjuk. Ha tetszik,amit látunk, akkor a beállítást kattintással érvényesíthetjük.

Bővebben

Word 2010: Új SmartArt ábrák

A SmartArt ábrákhoz új grafikus elrendezési lehetőségeket kaptunk. A diagramok kiegészíthetők fényképekkel is, amelyeket a diagram, vagy diagramelem befoglalója körbevág.

Ezzel az új kivágási technikával még a beillesztett videofájlok is körbevághatók (különös jelentősége van ennek a PowerPoint programban).

Bővebben

Word 2010: Közös munka

A Word 2010 programban nincs szükség mellékletek küldözgetésére vagy piszkozatok mentésére, lehetőségünk van a közös munkára közvetlenül a Word programon belül. Munka közben mindig értesülhetünk arról, hogy éppen kivel dolgozunk együtt, és a többiek a dokumentum melyik részét szerkesztik. Természetesen mindez csak a dokumentum tulajdonosának, létrehozójának biztonsági beállításai, engedélye alapján.

A több szerző által egyszerre szerkesztett ugyanazon dokumentum módosításai szinkronban lesznek. A szerzők zárolhatják a dokumentum megfelelő részeit, míg az adott területen dolgoznak.

Megosztott dokumentum megnyitásakor a Word automatikusan menti a példányt a gyorsítótárban, így kapcsolat nélküli módban módosíthatja azt, majd a hálózathoz való kapcsolódáskor a Word elvégzi a szinkronizálást. Ha az irodától távol dolgozunk, többé nem kell a helyi másolatok miatt aggódnunk vagy saját kezűleg össze­vetnünk a módosításokat, amikor visszatérünk munkahelyünkre. A megosztás előtt a dokumentumfelügyelő segítségével eltávolíthatjuk a bizalmas vagy személyes információkat (megjegyzéseket, verziókat, korrektúrákat, szabadkézi széljegyzeteket, rejtett szövegeket, dokumentumtulajdonságokat, egyéni XML adatokat, élőfejek és élőlábak adatait). A Megjelölés véglegesként paranccsal írásvédetté tehető a dokumentum (de ez kikapcsolható).

Bővebben

Word 2010: Új fordítási szolgáltatások

Az új fordítási szolgáltatásokkal a dokumentum teljes egésze, egy kijelölt részlete vagy a kurzor alatti része lefordítható.

Az utóbbi, tehát a kurzor alatti szó, vagy kijelölt kifejezés fordítására használt minifordítóban találunk egy eszközt arra is, hogy a lefordított szó kiejtését meghallgassuk (bár ez nem mindig működik, viszont a fordítás a vágólapon keresztül tetszőleges helyre beilleszthető).

Bővebben

EuroOffice 2017 Writer - Szövegszerkesztés e-book

A könyv a Multiráció Kft. kiterjesztés fejlesztéseivel készült, Microsoft Word kompatibilis dokumentumok előállítására alkalmas szövegszerkesztő használatát részletes tárgyalja. Az alapszolgáltatásokon túl kitérünk a stílusok használatára, az automatikus jegyzékek készítésére és a kiterjesztések alkalmazására is.


Bővebben

Microsoft Office Word 2003 - Alapok e-book

A kötet a szövegszerkesztő program alapvető ismereteivel, a telepítéssel, felhasználói felülettel, a szövegbevitel legfontosabb tudnivalóival foglalkozik.

Bővebben

OpenOffice Writer: Nyomtatási elrendezés nézet

Ez az alapértelmezett üzemállapot (megfelel az MS Word Page Layout – Oldalkép, utóbb Nyomtatási elrendezés nézetének). Itt a valós sortör­delés valós laptördeléssel páro­sul (ha módosítunk az ablakméreten, a tördelés nem változik).

Ezt nevezik nyomtatott forma nézetnek is. Ekkor a képek és a hasábok az üres területekkel együtt a helyükön látszanak. Az ábrákat az elfoglalt hellyel jelzi a rendszer, ha a Képek be/ki ikont lenyomjuk. Ugyancsak látszanak a margók, a lábléc, a fejléc, a szedési tükör is. A nézetben hasz­nálható az összes szerkesztőművelet.

Bővebben