IT tippek

Informatikai tippek és trükkök a szoftverek hatékonyabb használatához.

Címkefelhő

PowerPoint 2010: Látványosabb bemutatók videóval

A látványosabb bemutatók létrehozása érdekében a PowerPoint 2010 programot több videó és fényképszerkesztő újdonsággal bővítették. Az áttűnések és az animációk könnyebben kezelhetők, mert a korábbiaknál gördülékenyebbek és színesebbek lettek, valamint külön lapon kezelhetők. Megváltozott az egyéni animálási útvonal szerkesztési módja is.

A képeken alkalmazható művészi hatásokat és videó-átszínezési technikákat az Office újdonságai részben mutattuk be. Ezen kívül módosíthatjuk a videoklip fényerejét, kontrasztját, szegélyének méretét, stílusát, a videóképet akár alakzatban is játszhatjuk, indítását és befejezését elhalványítással kapcsolhatjuk össze, a videoklipet plakátképpel, átfedő szöveggel bővíthetjük, beállíthatjuk a bemutató vetítése számára a videoklip lejátszási tulajdonságait is.

Közzététel

A videoklipek befoglalóján is alkalmazhatjuk a többi grafikus elemen használható effektust, vagyis az alakzat forgatható, térbe helyezhető, domborítható, szélein finom átmenet képezhető, árnyékolható, tükrözhető.

Bővebben

PowerPoint: Közös munka

A 2010-es változattól kezdve egyszerre több társszerző dolgozhat a bemutatón. Korábban ezt csak egymás után, a dokumentumtárból kivett fájlon végezhettük, amikor a következő munkatárs csak a dokumentumtárba vissza­helyezett fájlon dolgozhatott. Esetleg több fájl készült, amelyet aztán egyesíteni kellett. Most a társszerzőknek nem felváltva kell dolgozniuk a bemutatón. A Fájl/Információ/Bemutatóvédelem paranccsal beállíthatjuk, hogy kik nyithatják meg a dokumentumot.

A bemutatót célszerű szakaszokra bontani, ami a diák egy speciális csoportosítását jelenti. A szakaszba tartozó diák külön elnevezhetők, nyomtathatók és rajtuk effektusokat alkalmazhatunk. A szakaszokba rendezett diasorozat könnyebben kezelhető, a diák gyorsabban megtalálhatók.

A bemutatók egyesítését továbbra is külön eszközzel támogatja a program. A bemutatók összehasonlítása és egyesítése akkor is hasznos, ha egy bemutatónak különféle változatait készítjük el, illetve több verziót használunk fel egy újabb előállítására.

Bővebben

PowerPoint 2010: PowerPoint Web App

Az ingyenes – bár kevesebb szolgáltatást nyújtó – PowerPoint Web App segítségével a munkaasztalunktól távol is használhatjuk a PowerPointot bemutatók szerkesztésére és vetítésére. Ehhez a bemutatót egy olyan webkiszolgálóra kell feltölteni, amelyen telepítve vannak a Microsoft Office Web Apps alkalmazások, és a PowerPoint Web App használatával megnyithatjuk azt a böngészőben. A Web Apps alkalmazások futtatásához ugyanis elegendő egy böngésző. Az  Office Web Apps elérhető a Windows Live webhelyen vagy egy, a munkahelyünk által üzemeltetett, Office Web Apps alkalmazásokat futtató Microsoft SharePoint Foundation 2010-webhelyen.

Persze az ingyenes Office Web Apps alkalmazások lehetőségei igencsak korlátozottak a kereskedelmi forgalomba hozott változathoz képest (nézzük csak meg az alkalmazás szalagját, illetve a rajta elérhető parancsok számát).

Bővebben

PowerPoint 2013 - Alapok (magyar változat) e-book

327 oldal/19,3 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-089-9

Betekintés a könyvbe!

Az első fejezet az újdonságok áttekintése után, nagy általánosságban ismerteti a prezentációs munkát, vagyis az előadások, elképzelések látványos bemutatását szolgáló program használatát, lehetőségeit. Aki már meglehetős gyakorlattal rendelkezik e területen, az térjen át a további fejezetekre, ahol a program olyan lehetőségeit írjuk le, amelyek még az első fejezetben ismertetett, alapvető munkák végzését is megkönnyítik. A harmadik – részletes – fejezet a PowerPoint prezentációk formázásával, objektumok beágyazásával és a program külső kapcsolataival foglalkozik. Ezek a részek a haladók számára készültek. E részek megértéséhez a használatot bevezető első két fejezet szinte készségszintű ismerete szükséges. Mindenképpen megéri azonban a fáradságot e fejezetek áttanulmányozása, mert a program igazán hatékony, szinte iparszerű használata az ott leírtak segítségével oldható meg.

A PowerPoint bemutatókészítő programot akkor érdemes használni, ha előadásunkat látványos képekkel színesíteni, mondanivalónkat diagramsorozatokkal alátámasztani, megjelenített vázlatunkkal segíteni szeretnénk. A program a prezentáció lejátszásakor további beavatkozási lehetőségeket biztosít, amelyekkel akár fekete vagy fehér képernyő-megjelenítés mellett felfüggeszthetjük a diasor lejátszását addig, amíg előadásunkban a megfelelő helyre érünk. A lejátszást ingyenesen tetszőleges gépre telepíthető lejátszó program is segíti. A bemutató diái, hangalámondása, animációi és lézermutató mozgása egyaránt exportálható video fájlba, ami szintén bárhol lejátszható.

Bővebben

PowerPoint 2013: Alapanyagok mérete, tájolása

Korábban az Oldalbeállítás paranccsal a bemu­tató diáinak méretét, tájolását és számo­zását határozhattuk meg, és döntöttünk a vég­ered­mény (nyomtatott vagy vetített) megjelenítési módjáról. Ezt a 2010-es változattól – túlságosan is leegyszerűsítve – a Tervezés szalag Dia írásiránya gombjához kap­csolták, ahol csak a tájolás állítható be (akár diánként eltérő módon).

A 2013-as változattól ez is megváltozott. Most a Tervezés szalagon vagy a Diaminta szalagon érjük el a Diaméret gombot, amelyben beállíthatjuk a hagyományos és a széles képernyős oldalarányt. Az Egyéni diaméret paranccsal beállítható tulajdonságok megadják a diák méretét választható listából (Oldalméret), illetve egyedi Szélesség,  valamint Magasság beállításokkal.

Bővebben