IT tippek

Informatikai tippek és trükkök a szoftverek hatékonyabb használatához.

Címkefelhő

Ajánljuk: Outlook 2019 (magyar változat) e-book

Ajánljuk: Outlook 2019 (magyar változat) e-book

190 oldal/7,8 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-615-5867-27-9

Betekintés a könyvbe!

Könyvünk a Microsoft Office Outlook 2019 magyar nyelvű változatát tárgyalja.

Az Office 2019 Rendszer legelső, szembeötlő újdonsága a telepítés gyorsasága, mely körülbelül tíz percet vesz igénybe. A másik ilyen feltűnő újdonság a lapfülek végén megjelent újabb fül, ahol a „Mutasd meg, hogy csináljam” szöveget felülírva megadhatjuk akár szöveges kívánságainkat is, de jobban járunk, ha valamely ismert parancsot adunk meg, például: nyomtatás. A begépelést néhány példa felajánlásával és automatikus szövegkiegészítéssel is támogatja az Office. Így a nyomtatás szóból is elegendő az ny betűket begépelni, máris választhatunk a felajánlott lehetőségek közül. Ezt követően az Outlook igyekszik teljesíteni kívánságunkat.

Az Outlook 2019-ben javítottak a kisegítő lehetőségeken, felolvashatóvá tették a leveleket. Bevezették, hogy több időzónát kapcsolhassunk naptárainkhoz, amelyben így jobban egyeztethetünk mindenkinek megfelelő időpontot. Külön lehetőség biztosítja a törölt elemek mappa tartalmának ellenőrzését, ha abban olvasatlan elemek vannak. A fontos leveleket kiemelhetjük a fókuszált postafiókban. A találkozási kérelemre adott válaszokat akkor is ellenőrizhetjük, ha nem mi küldtük ki a meghívókat.

A könyvben tárgyaljuk az elektronikus kommunikáció alapfogalmait, illetve a netikett szabályait (magyarázatokkal).

Részletesen bemutatjuk az üzenetfogadás, küldés, napló és névjegykezelés, időpont-egyeztetés és testre szabás módjait.

Ajánljuk: Microsoft Office 2013 Professional sorozat (magyar verzió)

Ajánljuk: Microsoft Office 2013 Professional sorozat (magyar verzió)

4871 oldal/200 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-639-6

Az e-könyv csomag tartalma:

Word 2010: Microsoft Office Backstage nézet

Hatékonyabb működést biztosít az egyszerűen testre szabható menüszalag a Microsoft Office Backstage nézet is. Ezt a Fájl szalagfülről érjük el és a teljes dokumentumra vonatkozó utasítások gyűjtőhelyének tekinthető. Ennek megfelelően teljesen megváltozott a dokumentum tulajdonságainak megtekintése, beállítása, a súgó, a verziók, a beépülők kezelése, a nyomtatás és a nyomtatási kép elérése is.

A Microsoft Office Backstage nézetnem pusztán egy menü, hanem egyes parancsok paraméterezésére is szolgál, sőt a nyomtatási kép is itt jelenik meg, de innen érhetjük el a dokumentum korábbi verzióit is. Ezek a korábbi verziók az automatikus mentés során jönnek létre de megtaláljuk itt a mentés nélkül befejezett szerkesztések eredményeit is.

Bővebben

Excel 2013 - Alapok (magyar változat) e-book

245 oldal/11 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-093-6

Betekintés a könyvbe!

A 2013-as változatban az új funkcióknak megfelelően – beleértve a táblagépek speciális használati módját is – átdolgozták a súgót is. Mivel már híre-nyoma sincs a korábbi tartalomjegyzéknek, didaktikusan felépített leírás-hierarchiának, szinte csak az talál meg ebben a súgóban valamit, aki pontosan tudja, mit keres. Talán emiatt is jobban keresik majd könyveinket…

A 2013-as Office változatban megújították a program telepítését, indítását, a képek beépítését, az elrendezési módokat, a nyomtatást, az online sablonok elérését, a professzionális építőelemek dokumentumhoz adását, a program testre szabását. Újdonság az is, hogy ez a szoftver csak Windows 7, vagy későbbi operációs rendszereken fut.

Az Excel 2013 változatában még a felhasználói felület is többet változott az előző verzióhoz képest, mint a 2010-es változat esetében. Alapvető, hogy megmaradt a szalag, rajta a főbb funkciók is azonosak, viszont a szalag maga újszerű módon és automatikusan rejthető el, bizonyos esetekben a címsorral együtt eltűnik.

Az első látásra egyszerű File menü almenüket tartalmaz, amelyekkel a szokásos dokumentumnyitáson és mentésen túl a Save As paranccsal menthetünk az Excel 97-2003 formátuma mellett PDF, XPS vagy az új opendocument spreadsheet vagy Strict Open XML Spreadsheet (*.xlsx) formátumba is. A PDF az Adobe hordozható, ingyenes olvasóval is megtekinthető, a nyomdai kommunikációban kiválóan hasznosítható (minden szükséges nyomdai információt tartalmazó), többféleképpen védhető, és számos más hasznos tulajdonsággal rendelkező formátuma.

Az Előkészítés almenü viszont már a 2010-es verzióban megszűnt. A fájlinformációkkal kapcsolatos parancs átkerült az új Info almenübe. Teljesen megváltozott a nyomtatás beállítása is. Látszólag megszűnt a nyomtatási kép, mint a nyomtatás előtti utolsó ellenőrzési lehetőség. Valójában ezt most a View szalag Page Layout nézetével oldhatjuk meg úgy, hogy közben a dokumentum szerkeszthető marad.

A Share almenüben végezhető megosztás előtt alkalmazzuk, vagyis ellenőrizzük a dokumentumot, csatolásokkal látjuk el, kiosztjuk a jogokat és korlátozásokat más felhasználók számára, digitális aláírással látjuk el a dokumentumot (hogy biztosíthassuk az eredetiség igazolását), ellenőrizhetjük a kompatibilitást a korábbi Excel változatokkal, valamint „készre jelentve” írásvédetté tehetjük.

Már a program megnyitásakor azonnal tetszetős sablonok közül választhatunk új munkafüzetünk számára, de itt megjelennek a korábban feldolgozott dokumentumok is, amelyek könnyen betölthetők.

Átalakult a navigáció, egyre hangsúlyosabb szerepet kap az együttműködés és a felhőalapú szolgáltatások. Ennek megfelelően a Microsoft Skydrive távoli meghajtója alapértelmezett mentési hellyé változott. Itt a dokumentumokat megoszthatjuk bárkivel, akinek jogosultságot adunk és internet-eléréssel rendelkezik. Még azt is megtehetjük, hogy egyszerre, többen dolgozunk ugyanazon a dokumentumon.

A mentések során a meghajtó választása még a Save As párbeszédpanel megjelenése előtt megtörténik.

Sok esetben a korábbi párbeszédpanelek szerepét munkaablakok vették át. Ezek például az objektumok formázását a szerkesztőablak jobb oldalán, önálló panelen biztosítják. A beállítások hatása azonnal megjelenik, hiszen nincs OK gomb.

Az azonnali adatelemzés (Instant data analysis) a korábban megismert eszközöket a kijelölt munkalap-tartomány mellett megjelenő ikonba „koncentrálja”, innen egyetlen kattintással alkalmazhatjuk a cellákon belüli értékarányos diagramokat, színezést, ikonkészleteket, szabályokat stb. A gyorselemzéssel a diagram vagy adattáblázat egy-két kattintással ellenőrizhető.

A „villámkitöltés” nevű gyorskitöltés szolgáltatás azonnal felismeri a bevitt karakterekből az oszlopban korábban rögzített elemeket és szükség szerint alkalmazza azokat az új cellában.

Új szolgáltatás az is, hogy a kijelölt adatok alapján a program dia­gramtípust ajánl az adatok legszemléletesebb bemutatásához. Továbbfejleszették a 2010-es verzióban megjelent szeletelőket is, melyeket az Excel-táblázatok, a lekérdezéstáblázatok és az egyéb adattáblázatok adatainak szűrésére is használhatunk.

Az Excel 2013-as verziójában minden munkafüzet külön, saját alkalmazásablakában, elszigetelve jelenik meg, a View szalag Arrange All parancsa ezeket az ablakokat rendezi el egymás mellé. Ez a megoldás biztonságosabb, mint a korábbiak, ha az egyik alkalmazás valamilyen hiba miatt leáll, nem rántja magával a többit is.

Új matematikai, trigonometriai, statisztikai, mérnöki, dátumkezelő, kereső, hivatkozási, logikai és szöveg függvények jelentek meg. Néhány webszolgáltatásban is felhasználható függvény, eljárás is megjelent.

Az adatok megosztását segíti a weblapba beágyazható munkalap, illetve az Excel Web App alkalmazás. A munkafüzet okostelefonon, táblagépen, PC-n történő megosztását is segíti az új Lync alkalmazás.

A diagramokhoz használható parancsokat – a többi Office programhoz hasonlóan – két szalagra (Design, Format) osztották. A diagram kiegészítése új elemekkel, formázása és szűrése a kijelölt diagram mellett megjelenő ikonokkal gyorsabban megoldható. A formázások nagy része pontosabban megoldható a korábbi párbeszédpanelek helyébe lépett munkaablakokkal.

Az adatcímkék jelölése sokkal hatásosabb lehet az új szövegbuborék jelölőkkel, amelyek rich formátumúak és frissíthető tartalmúak lehetnek.

Bővebben

Microsoft Office 2003 Professional sorozat (magyar verzió) e-book

3524 oldal/63 MB, formátum: PDF

ISBN 978-963-365-644-0

Az e-könyv csomag tartalma:

Az e-könyv csomag tartalmaz több száz, részletesen, lépésről lépésre kidolgozott mintapéldát. Ezek a feladatok általában a mindennapi életben is előforduló munkákat, gyakran, olykor naponta ismétlődő feladatokat mutatnak be, vagy ilyenek elvégzéséhez nyújtanak segítséget. A feladatok nagy részénél többféle megoldást is bemutatunk. A megoldások könnyen megérthetők, követhetők, mert a lépésről-lépésre végigvezetett megoldásban elmagyarázzuk a “miérteket” is. Ezek mellett minden egyes függvényt szintén több példával szemléltetünk. Összességében az Excel 2003 Biblia e-könyvben bemutatott a példák és feladatmegoldások száma meghaladja az ezret.

Extra könyvajánló: E-book csomagunk jelentős kedvezménnyel kapható, ráadásul mindegyik megvásárolt licenc érvényes egyszerre egy asztali és egy mobil eszközön telepítésre, így valójában még jelentős, pénztárca-barát, 50 %-os árkedvezményt is nyújt. Tehát egyet fizet, kettőt kap!