IT tippek

Informatikai tippek és trükkök a szoftverek hatékonyabb használatához.

Címkefelhő

Photoshop Elements 13 Képszerkesztés e-book

295 oldal/16 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-359-3

Betekintés a könyvbe!

Bár szinte minden, amit a programmal egy képen végezni tudunk manipulációnak számít, ezek mértéke szerint megkülönböztethetünk általános, az egész képre vonatkozó korrekciókat, helyi retusálást, drasztikus beavatkozásokat. Könyvünkben ezekre mind kitérünk.

Ez a kötet a program összetettebb szerkesztő és képmódosító műveleteivel, képmanipulációs lehetőségeivel foglalkozik. Bemutatjuk az intelligens ecset, a képegyesítési és képjavítási módszerek, a stílusmásolás, tartalomvédett javítás, valamint az összes grafikus hatás, a  szövegeszközök, illetve a rétegek, köztük a korrekciós rétegek kezelését is.

Bővebben

Photoshop CC - Kezdő lépések (magyar változat) e-book

301 oldal/18,1 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-123-0

Betekintés a könyvbe!

A program korábbi változatáról szóló e-könyvünkhöz hasonlóan most is négy, téma szerint jól elkülöníthető kötetben ismertetjük a Photoshop szoftver CC, vagyis 14.0 változatával kapcsolatos tudnivalókat. Így nemcsak kisebb méretű, de olcsóbban letölthető állományokat adhattunk közre, ami különösen a felhasználók szerint szintén fontos szempont.

Ebben a kötetben a képszerkesztő programnak azokat az alapszolgáltatásait írjuk le, amelyek ismerete feltétlenül szükséges a program működtetéséhez. Itt ismertetjük a rendszer erőforrásigényét, a program telepítését és eltávolítását, a használathoz szükséges parancsok közül az alapvetőket (a megjelenítés, a fájlkezelés és az egyszerű objektumok létrehozásának parancsait), valamint a segítő és oktató rendszer alkalmazását, az online Internetes kapcsolatok elérését. Külön kitérünk a legújabb, Photoshop CC változatban megjelent újdonságokra. Részletesen tárgyaljuk a Bridge fájlkezelő és a mini Bridge használatát is.

Bővebben

Photoshop CS5: Javított cseppfolyósító eszköz

Jelentősen javítottak a Szűrő/Cseppfolyósításparanccsal, vagy a Ctrl+Shift+X billentyűkombinációval indítható cseppfolyósító eszköz (Liquify) szolgáltatásain. Az új változatban az előnézeti kép nagyítható és több lépés visszavonását engedi (lásd az ábrát).

Csak a teljes képen alkalmazható a parancs, mely a kép átalakítását a ráillesztett rácsháló rácspontjainak, éleinek elmozdításával megadott módon végzi, egyelőre azonban csak 8 bites (RGB) színmélység mellett. Az ábra bal oldalán látható torzítási eszközök száma is szaporodott (9-ről 12-re). A torzítást a raszterizált képen hajtja végre a program, így a korábban meghatározott vektoros elemek, szövegek ezután már nem módosíthatók. A parancs végrehajtása előtt kerül sor a raszteresítésre, amire a program figyelmeztet.

A torzításhoz használt rácshálót későbbi felhasználás számára .MSH fájlban elmenthetjük. Az elmentett rácshálót egy másik képen is alkalmazhatjuk.

Bővebben

Photoshop CS5: Új Photoshop Camera Raw

Egyre több digitális kamera alkalmas arra is, hogy az elterjedt jpg, esetleg tif formátumok mellett elmentse a feldolgozatlan, nyers képet is. Ezeket általánosan raw fájloknak nevezzük,bár csaknem mindegyik gyártó eltérő formátumot használ. Az Adobe folyamatosan nyomon követi e fájlok megjelenését és rendszeres frissítéseivel igazodik az újdonságokhoz. Jelenleg mintegy ötvenféle digitális kamera képformátumát képes a program beolvasni.

A Photoshop CS 5-höz adott, a nyers képfájlok feldolgozására szolgáló Photoshop Camera Raw 6 bővítmény segítségével a nyers képeken a korábbiaknál hatásosabban távolíthatjuk el a képzajt a kép színeinek és részletgazdagságának megőrzése mellett. Javíthatjuk a szegélyek mellett fellépő színeltéréseket (kromatikus aberráció – lásd az ábrát) is.

Beállíthatjuk a kép szemcsézettségét, hogy szervesebb megjelenést kölcsönözzön a képnek. Több szabályozási lehetőséget használhatunk a vágás utáni peremsötétedés (vignettálás) korrigálásához, az objektívtorzítások javításához. Az új eljárás segít a képélesség javításában is.

Bővebben

Photoshop CC 2014 - Képmanipuláció (magyar változat) e-book

A kötetben ismertetünk egy olyan munkafolyamatot, amelynek következetes végrehajtása minden digitális fényképen javíthat.

Bővebben