IT tippek

Informatikai tippek és trükkök a szoftverek hatékonyabb használatához.

Címkefelhő

Illustrator CC 2015 Biblia (angol változat) e-book

Ajánljuk: Illustrator CC 2015 Biblia (angol változat) e-book

781 oldal/29 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-462-0

Betekintés a könyvbe!

A legjobb ár/érték arányú, egyben a programot a legteljesebb mértékben feldolgozó kézikönyv!

A könnyebb kezelhetőség és az árcsökkentés érdekében továbbra is forgalmazzuk a négykötetes Illustrator CC 2015 könyvsorozatunkat, amelyet azonban most egyetlen kötetben adunk ki. Ez köszönhető az Adobe Acrobat 11. verziójának is, mellyel a kötetet kisebb méretben tudtuk előállítani.

A kötet végén összefoglaltuk azokat a webhelyeket, amelyeket tanácsos a programmal foglalkozóknak felkeresni. Ezeken a webhelyeken ugyanis értékes tartalmat, műveleteket, ecseteket, tippeket, trükköket, technikákat, oktatóanyagokat, mintapéldákat találnak, valamint eljuthatnak olyan fórumokra is, ahol segítséget kaphatnak a felmerülő problémák megoldásához. Ehhez elegendő a megfelelő hiperhivatkozásra kattintani.

Adobe Illustrator CC 2015 programmal szinte mindenféle vektoros rajzolófeladat megoldható. A könnyebb kezelhetőség és költségtakarékosság érdekében az Illustrator programmal kapcsolatos ismereteket is több kötetben dolgoztuk fel. A Kezdő lépések című kötet alapján a program kezdő felhasználói elindulhatnak a program felfedezésére és reméljük forgatása hasznos alapot nyújt a további kötetekhez, amelyek már építenek az itt leírt ismeretekre. A programban az előző változathoz képest most is több újdonság jelent meg. Az újdonságoknak külön fejezetet szenteltünk.

A 2014 októberében megjelent CC 2014.1 verzió újdonságai:

 • A Creative Cloud Libraries panelen elhelyezhetjük kedvenc, illetve többször felhasználható erőforrásainkat (például a színeket, szövegstílusokat, grafikákat, ecseteket, képeket), melyeket elérhetünk az Illustrator, Photoshop alkalmazásokban, valamint a „felhőn – interneten – keresztül” Sketch és Draw, illetve más mobilalkalmazásokban is. elérhető új könyvtárakban.
 • Az érintésvezérléses munkaterületet a Microsoft Surface Pro 3 és bármely más Windows 8 rendszerű táblagéphez optimalizálták.
 • Az új görbület eszközzel gyorsan és vizuálisan, kattintásokkal rajzolhatunk összetett görbéket csakúgy, mint egyenes vonalakat, miközben elfeledkezhetünk a szerkesztőpontokról és fogantyúkról (irányítópontokról).
 • Az új egyesítés eszközzel könnyen egyesíthetünk metsző, átfedő vagy nyílt végű görbevonalakat (a felesleges részek egyidejű levágásával).
 • A területtípus automatikus átméretezésének köszönhetően nem kell foglalkozzunk a szövegdobozokkal, ugyanis a területtípus keretének átméretezése szöveg hozzáadásakor, törlésekor és szerkesztésekor azonnal, automatikusan végbemegy.
 • A programot integrálták az Illustrator mobilalkalmazás-családdal (a Sketch, Line és Draw programokkal), így azokból is átvehetünk rajzelemeket.
 • A Brush CC, Shape CC és Color CC mobilalkalmazásokkal létrehozott egyéni ecseteket a Creative Cloud Libraries webs szolgáltatáson, illetve a Libraries panelen keresztül átvehetjük az Illustrator (Photoshop vagy InDesign) programba.

A CC 2015 (2015 júliusi) verzió újdonságai:

 • A Creative Cloud Libraries kellékeit csatolhatókká alakították, így a módosítások egyszerű frissítéssel átvihetők az objektumokat használó Illustrator-, Photoshop- vagy InDesign-projektekbe.
 • Az új Adobe Stock piactérről jogdíjmentes képeket és vektorgrafikákat kereshetünk és vásárolhatunk közvetlenül az Illustrator CC alkalmazásból.
 • A Mercury grafikus motor tízszeresen gyorsabb nagyítást, pásztázást és görgetést tesz lehetővé.
 • A grafika tízszer nagyobb mértékben nagyítható (az eddigi 6400% helyett most már akár 64 000%-os nagyítással).
 • Az új szerkesztés közbeni mentésnek köszönhetően a helyreállítás a program következő indításakor automatikusan megtörténhet.
 • Az iPad készüléken futó új Adobe Comp CC szoftverrel integrált megoldás a Creative Cloud Libraries-könyvtáron keresztül vesz át szöveg, kép és grafika objektumokat.
 • A Photoshop Sketch és az Illustrator Line alkalmazásban készült rajzok minőségveszteség nélkül akár az eredeti méret négyszeresére is felnagyíthatók.
 • Kisebb újítások történtek az Alakzatformáló, a Görbület eszközhöz, továbbfejlesztették az érintésvezérléses munkaterületet.

Illustrator CS6 - Bitképek és nyomtatás (magyar változat) e-book

Ajánljuk: #Illustrator CS6 - Bitképek és nyomtatás (magyar változat) e-book

108 oldal/5 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-607-985-7

A beépülők is szabvánnyá váltak, ezeket szintén használják más retusáló programok. A legtöbbjük egyfajta grafikus szűrő, a szaknyelvi zsargonban „effekt”, de készültek, fájlátalakító, védjegykezelő pluginek is. A grafikus szűrők a kép kijelölt részén vagy az aktuális réteg tartalmán hajtanak végre valamilyen látványos műveletet.

A bitképek az Adobe Illustrator CS6 dokumentumaiba is beépíthetők a Fájl menü Elhelyezés parancsával, illetve a vágólapra másolt képek, részletek beillesztésével (Szerkesztés/Beillesztés). Ezekkel a képobjektumokkal sok hasonló műveletet is elvégezhetünk, mint a vektoros elemekkel, a bitképes műveleteket viszont, amik rendszerint a kép javítására, grafikus hatások keltésére vonatkoznak, érdemesebb a Photoshopban elvégezni és az eredményt átemelni az Illustrator dokumentumba.
A kötetben a bitképes szűrők és hatások mellett foglalkozunk még a színkezeléssel, a nyomtatással és a dokumentumok színre bontásával is.

Illustrator CS6 Biblia (magyar változat) e-book

Ajánljuk:  #Illustrator CS6 Biblia (magyar változat) e-book

670 oldal/26 MB, formátum: PDF.

ISBN  978-963-607-982-6

Betekintés a könyvbe

A könnyebb kezelhetőség és az árcsökkentés érdekében továbbra is forgalmazzuk a négykötetes Illustrator CS6 könyvsorozatunkat, amelyet azonban most egyetlen kötetben adunk ki. Ez köszönhető az Adobe Acrobat 10. verziójának is, mellyel a kötetet kisebb méretben tudtuk előállítani.

A kötet végén összefoglaltuk azokat a webhelyeket, amelyeket tanácsos a programmal foglalkozóknak felkeresni. Ezeken a webhelyeken ugyanis értékes tartalmat, műveleteket, ecseteket, tippeket, trükköket, technikákat, oktatóanyagokat, mintapéldákat találnak, valamint eljuthatnak olyan fórumokra is, ahol segítséget kaphatnak a felmerülő problémák megoldásához. Ehhez elegendő a megfelelő hiperhivatkozásra kattintani.

Illustrator CC 2015 - Testre szabás (angol változat) e-book

Ajánljuk: #Illustrator CC 2015 - Testre szabás (angol változat) e-book

161 oldal/3,4 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-466-8

Betekintés a könyvbe!

A program testre szabása a munkastílusunkhoz legjobban illeszkedő környezet kialakítását jelenti. Ennek módját részletesen bemutatjuk. Kitérünk a CS változattal megjelent közös projektkezelési és verziókövetési rendszer CS2 változatban módosított beállítására, a felhasználók, projektek adminisztrálására is. A kötet mintegy gyorsreferenciaként is használható, hiszen az eszköztár összes elemét és a használható billentyűkombinációkat egyaránt összefoglaltuk.

Bővebben

Illustrator: Élő kifestés

A CS2 változattól az élő vektorizáláshoz kapcsolódó Live Paint eszköz megkönnyíti az összetett vonalas képek kifestését. Ekkor a kifestés határai a görbék módosításának eszközeivel átalakíthatók, amit azonnal követ a színezés.

A szolgáltatást jól kiegészíti az Élő festési hézagok megjelenítése (Gap Detection) funkció, amely a vektorizálás során kialakult zárt alakzatokat önálló objektumként kezeli. Ennek köszönhetően a független területek is jól kitölthetők színnel.

Bővebben

Illustrator: Új felhasználói felület

A CS4 változatban bevezetett új felhasználói felületen a korábbi palettákat felváltották a panelek. Ezek szintén az Ablak menüből jeleníthetők meg, tetszőlegesen, húzással elrendezhetők a munkaterületen. Így a legfontosabb panelek mindig a kezünk ügyében tarthatók, mások összezsugoríthatók címsorok méretére vagy a jobb oldali valamelyik (kinyitott vagy csak az ikonokat tartalmazó) panelgyűjtőben helyezhetők el.

A panelgyűjtőben a panelek közt lapfülekkel váltunk, a gyűjtőből leválasztott, „lebegő” panelek elrendezését segíti, hogy mágnesként vonzzák egymást, így szorosan egymás mellé illeszthetők (lásd az ábrát).

Bővebben

Illustrator CS5: Perspektivikus rajzolás

A program új Perspektívarács eszközcsoportja, vagyis a Perspektíva és a  Perspektíva kijelölése eszközök segítségével perspektivikus síkokon rajzolhatunk, amivel térbeli megjelenést kölcsönözhetünk rajzunknak (lásd az ábrát). 1, 2 és 3 iránypontos perspektívát alakíthatunk ki, amelyben az objektumokat a perspektívasíkon vagy a merőleges irányokban könnyen mozgathatjuk, másolhatjuk.

 

Az adott síkon mozgatást a követi az objektum perspektivikus torzulása is.

Egyszerű eszközökkel beállíthatjuk a nézőpont szögét és távolságát, az iránypontokat, a horizontmagasságot, az alapsíkot, az alappontot. A perspektívarácsot használhatjuk a rajztáblán elhelyezett fénykép vagy videó állókép fölött is.

Bővebben

Illustrator CS5: Továbbfejlesztett rajzolás

A rajzolási lehetőségek továbbfejlesztése érintette a szimbólumok méretezését, hogy ezekkel könnyebben lehessen dolgozni. Megjeleníthetünk rajztáblánként külön érvényes, illetve az összes rajztáblára vonatkozó egyetlen vonalzót és koordináta rendszert is. A kijelölt objektumok nyitott görbéit egyetlen billentyűvel egyesíthetjük.

Az egymást takaró objektumok közül a Ctrl gomb nyomva tartása közben kattintva mindig a sorrendben következőt választhatjuk ki. Az ilyen, úgynevezett halmozási sorrendben, szereplő objektumok kiválasztására szolgál Select/Next Object Above (Kijelölés/Következő fenti objektum), Alt+Ctrl+] billentyűkombináció, vagy Select/Next Object Below (Kijelölés/Következő lenti objektum) parancs, Alt+Ctrl+[ billentyűkombináció is.

Ugyanazon a rétegen rajzolhatunk egy kijelölt objektum mögé vagy az objektumba. A megfelelő rajzolási módokat az eszköztárban, a színválasztó alatt megjelenő új rajzolási mód ikonokkal választjuk ki, vagy a sorrendben következő módra a Shift+D billentyűkombinációval kapcsolhatunk (lásd az ábrát).

Bővebben

Illustrator CS5: Továbbfejlesztett rajzolás

A rajzolási lehetőségek továbbfejlesztése érintette a szimbólumok méretezését, hogy ezekkel könnyebben lehessen dolgozni. Megjeleníthetünk rajztáblánként külön érvényes, illetve az összes rajztáblára vonatkozó egyetlen vonalzót és koordináta rendszert is. A kijelölt objektumok nyitott görbéit egyetlen billentyűvel egyesíthetjük.

Az egymást takaró objektumok közül a Ctrl gomb nyomva tartása közben kattintva mindig a sorrendben következőt választhatjuk ki. Az ilyen, úgynevezett halmozási sorrendben, szereplő objektumok kiválasztására szolgál Select/Next Object Above (Kijelölés/Következő fenti objektum), Alt+Ctrl+] billentyűkombináció, vagy Select/Next Object Below (Kijelölés/Következő lenti objektum) parancs, Alt+Ctrl+[ billentyűkombináció is.

Ugyanazon a rétegen rajzolhatunk egy kijelölt objektum mögé vagy az objektumba. A megfelelő rajzolási módokat az eszköztárban, a színválasztó alatt megjelenő új rajzolási mód ikonokkal választjuk ki, vagy a sorrendben következő módra a Shift+D billentyűkombinációval kapcsolhatunk (lásd az ábrát).

Bővebben

Illustrator CS5: Több rajztábla

Az Illustrator dokumentumokban több rajztáblát használhatunk, amelyeket egyéni névvel láthatunk el (akár a vezérlőpulton). A több rajztábla kezelését megkönnyíti az új Artboards (Rajztáblák) panel, amellyel új rajztáblákat helyezhetünk el a munkaterületen, a rajztáblákat másolhatjuk, törölhetjük (lásd az ábrát).

A rajztáblák tetszőleges méretűek, tájolásúak lehetnek, de beállítható, hogy a nyomtatásnál automatikusan elforduljanak a papír alakjának megfelelően. Objektumokat illeszthetünk be egyszerre az összes rajztábla ugyanazon helyére az új Paste in Place (Beillesztés azonos helyre) és Paste on All Artboards (Beillesztés az összes rajztáblára) parancsokkal, illetve a Ctrl+Shift+V és a billentyűkombináció segítségével.

Bővebben