IT tippek

Informatikai tippek és trükkök a szoftverek hatékonyabb használatához.

Címkefelhő

Photoshop Elements 2018 - Képszervezés és gyorsjavítás e-book

Ajánljuk: #Photoshop Elements 2018 - Képszervezés és gyorsjavítás e-book

313 oldal/20,5 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-615-5810-01-5

Betekintés a könyvbe

A Photoshop a nyomdai előkészítés és képfeldolgozás legelterjedtebb programja. A Photoshop programok a professzionális fotósok, képfeldolgozók megbecsült eszközei, tudásuk mellett borsos áruk miatt is.

Az amatőrök a Photoshop Album és a Photoshop Elements programok előnyös szolgáltatáskészletét használhatják a Photoshop Elements 15.0 szoftverben. Ezzel az olcsó (körülbelül 30000 forintba kerülő) programmal a nem professzionális felhasználók könnyen, gyorsan javíthatják digitális kamerából vagy szkennerről származó képeiket, sőt számos olyan szolgáltatást is kiaknázhatnak, amelyekkel eddig csak a „nagy” Photoshop program rendelkezett.

A kötetet az újdonságok (13-as verzió: vizuális képkeresés, azaz tárgyak, személyek, azonos képek keresése, feliratok görbére és alakzatba töltése stb., 14-es verzió: automatikus pára és bemozdulás eltávolítás, új kreatív hatások, új “kézenfogva” megoldások, funkciók részleges átadása a Premiere Elements programnak stb., 15-ös verzió: arcátalakítás támogatása, háttér elmozdítása, képfestés, új hatások, új képjavítás, képkeresés, 2018-as változat: új automatikus kiválasztás, új hatások, új vezetett szerkesztések – zárt szemek kinyitása, háttér cseréje -, új diabemutató készítés) és a legfontosabb információk bemutatása után, a képek feldolgozásának szokásos menete szerint építettük fel, így először a képek szervezésével foglalkozunk, csak utána térünk rá az egyszerűbb, majd összetettebb képjavító, szerkesztő funkciók alkalmazására. A képek szervezésére ugyanis annak is szüksége van, aki képeit módosítás nélkül, csak nézegetni, rendszerezni, nyomtatni, postázni, archiválni szeretné. Ide tartozó alapművelet a képek betöltése és elmentése tetszőleges formátumban.

A könyv könnyebb kezelhetősége érdekében az eredetileg egyetlen kötetre tervezett anyagot a Photoshop programról szóló könyvünk esetében már bevált módszer szerint három kötetre bontottuk.

CorelDRAW Graphics Suite X6 e-book csomag

Ajánljuk: CorelDRAW Graphics Suite X6 e-book csomag

1358 oldal, 63,7 MB, formátum: PDF.

ISBN: 978-963-365-662-4

Az e-könyv csomag tartalma:

CorelDRAW X6 – Biblia (magyar), 834 oldal, 35 MB.

Corel PHOTO-PAINT X6 – Biblia (magyar), 524 oldal, 28,7 MB.

AutoCAD 2017 Biblia e-book

Ajánljuk: #AutoCAD 2017 Biblia e-book

1683 oldal/54 MB, formátum: PDF.

ISBN: 978-963-365-599-3

Betekintés a könyvbe!

E-könyvünk tömören, a kezdő és haladó felhasználók számára egyaránt érthető módon összefoglalja az AutoCAD 2017-es változatának síkbeli és térbeli rajzelemekkel kapcsolatos összes, fontosabb tudnivalóját. Ezek többek közt a dinamikus blokkoknak, dinamikus adatbevitelnek, új palettáknak, nézetbeállításoknak, modellezésnek, pontfelhő kezelésnek, asszociatív rajznézeteknek köszönhetően kissé megszaporodtak már az előző változatban. A kötetben mutatjuk be a telepítést, a rajzi segédeszközök, valamint a koordináta-rendszerek használatát és az állománykezelést, beleértve az Autodesk 360 felhőalapú megoldásainak kezelését is. A kötet végén egy külön fejezetet szentelünk a programmal foglalkozó webhelyeknek, amelyek hiperhivatkozásaira elegendő rákattintani…

TurboCAD LTE Pro 8 - Testre szabás, beállítások e-book

Ajánljuk: TurboCAD LTE Pro 8 - Testre szabás, beállítások

176 oldal/2,5 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-711-9

Betekintés a könyvbe!

Könyvünk tömören, a kezdő és haladó felhasználók számára egyaránt érthető módon összefoglalja a TurboCAD LTE Pro 8-as változatának munkastílusunknak legjobban megfelelő, azaz optimális beállításával kapcsolatos összes tudnivalót, az ide vonatkozó parancsait, azok feladatát és a végrehajtásukhoz szükséges paramétereket. Összefoglaltuk az összes, a program telepítése után elérhető billentyűkombinációt, parancsot. Ezeket a testre szabás során, a korábbiakban bemutatott módon megváltoztathatjuk, illetve újabbakat is létrehozhatunk. A kötet így akár gyorsreferenciaként is használható.

GstarCAD 2018 Std - Megjelenítés (magyar változat) e-book

Ajánljuk: #GstarCAD 2018 Std - Megjelenítés (magyar változat) e-book

92 oldal/3,9 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-615-5867-54-5

Betekintés a könyvbe

Könyvünk tömören, a kezdő és haladó felhasználók számára egyaránt érthető módon összefoglalja a GstarCAD 2018 Standard, magyar nyelvű változatának rajzelemek megjelenítésével kapcsolatos tudnivalóit. Ennek kapcsán egyaránt kitérünk a képernyős és nyomtatott megjelenítésre, a rajz exportálására, a dwf (Autodesk Design Review), dwg, dxf (DWG Fastview) fájlok megtekintésére is.

Ajánljuk: AutoCAD 2018 - Blokkok, Xrefek (angol változat) e-book

168 oldal/5,9 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-857-4

Betekintés a könyvbe!

Ez az e-book a rajzelemek csoportosítását, „újrahasznosítását”, elemkönyvtárak használatát és a rajzok közötti kereszthivatkozásokat tárgyalja. Ezekkel a technikákkal jelentős mennyiségű és egyébként felesleges munkától szabadulunk meg.

A blokkok rajzelemeket foglalnak össze, és önálló rajzelemként viselkednek, tehát másolhatók, nagyíthatók, forgathatók stb. Célszerű az ismétlődő (esetleg több rajzban is előforduló) rajzelem-csoportokat összevonni blokkokba. Például ilyenek a gépészeti szerelvények, bútorok, elektromos berendezések, nyílászárók. Ezekből saját elemkönyvtárakat hozhatunk létre, amelyeket most a korábbiaknál sokkal könnyebben oszthatunk meg másokkal a DesignCenter és annak online szolgáltatása segítségével. A blokkbeillesztés is egyszerűsödött az eszközpaletta megjelenésével.

A 2006-os változat nagy újdonsága volt a paraméterezhető dinamikus blokk. Ezekkel a blokkok parametrikusan illeszthetők be, nem kell például egy hatlapfejű csavart az összes járatos méretben megtervezni, eltárolni, elegendő egyetlen dinamikus példány, amelynek beillesztésekor listából kiválasztva adjuk meg a szabványos méretet vagy elnevezést. Az AutoCAD LT 2007-től már szintén létrehozhatunk dinamikus blokkokat.

A 2008-as változat blokkokkal kapcsolatos újdonsága, hogy az attribútumoknak szegélyt adhatunk, a szöveges attribútumok többsorosak lehetnek, használhatjuk a blokkoknál is a feliratozási stílust, valamint átalakították az attribútum-kivonat készítésére szolgáló varázslót.

A 2009-es változatban a lényegi funkciók nem, azok elérése viszont – az új felhasználói felületnek köszönhetően – jelentősen megváltozott, a blokkokkal kapcsolatos műveletek számára is egy új – a Blokkok és referenciák – szalag jelent meg (a 2010-es változatban helyébe lépett a Beillesztés szalag. A parancsok azonban továbbra is elérhetők a hagyományos, menüszerkezetből történő kiválasztás vagy a parancssor útján.

Az AutoCAD 2010-es változattól alkalmazható a parametrikus tervezés, a kényszerek használata, valamint egyebek mellett a PDF formátumú dokumentumok exportálása és alávetítésként importálása. Ezekről és a 2013-as verzióban használható pontfelhőkről is szót ejtünk a kötetben.

Szintén tárgyaljuk a 2014-es és a 2015-ös változatban egyaránt megváltozott földrajzi hely kezelést is, amellyel nemcsak pontosan jelölhetjük helyzetünket, illetve az objektumok földrajzi elhelyezkedését, hanem online térképszolgáltatásból származó útvonalas, légifotó, vagy hibrid megjelenésű térképet is rajzunk alá vetíthetünk.

A 2016-os változatban kissé módosult a Beszúrás szalag és a pontfelhők jellegzetességeinek tárgyraszter számára hasznosítása.

Adobe Indesign CC Biblia (magyar változat) e-book

Ajánljuk: Adobe Indesign CC Biblia (magyar változat) e-book

1027 oldal/37,6 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-615-5810-21-3

Betekintés a könyvbe!

Legutóbbi kötetünk megjelenése óta a következő újdonságok láttak napvilágot:

A CC 2017.1 verzió újdonságai:

Ez a változat 2017. április 5-én jelent meg.

 • A Photoshop, Lightroom, Elements programok felhasználói felületéhez hasonlóan most négyféle szürke fokozatú színösszeállítás közül választhatunk.
 • Gyorsítottak a projektek indításán az új sablonkezeléssel.
 • Javítottak a program teljesítményén és stabilitásán.

Az Adobe InDesign CC főbb újdonságai:

Ez a verzió 2017. október 18-án jelent meg.

 • Végjegyzetek kezelésében a Microsoft Word szövegszerkesztő megoldásához hasonló módszert vezettek be, így a Word dokumentumok is könnyebben importálhatók.
 • A bekezdések szegélyezhetővé váltak. A szegélyek testre szabhatók, lekerekíthetők.
 • Objektumstílusok továbbfejlesztésével elérték, hogy az objektumok szélessége, magassága, elhelyezése egyszerűen módosíthatóvá vált a teljes dokumentumban.
 • Betűtípusok szűrésekor vizuális hasonlóság alapján válogathatunk. A kereséskor talpatlan, talpas, kézírásos kategorizálással szűkíthető a keresés.
 • Creative Cloud Libraries továbbfejlesztésnek köszönhetően a szöveges kellékek, kész szövegek is megoszthatók, amelyek ezt követően InDesign és Illustrator dokumentumokban is felhasználhatók.
 • A HTML exportálást is továbbfejlesztették. Beállíthatjuk, hogy az osztályok (class, id attribútumok) ne kerüljenek a HTML fájlba. Ugyanígy a felesleges div címkék sem kerülnek az exportált állományba.
 • A PDF exportálást is módosították.
 • A német nyelvű szövegek nyelvtani szolgáltatásait a Duden szótárhoz igazították.
 • Új dokumentum párbeszédpanel jelent meg a program MENA (közel-keleti és észak-afrikai) kiadásához.

LibreOffice 6 Calc - Táblázatkezelés másképp e-book

Ajánljuk: LibreOffice 6 Calc - Táblázatkezelés másképp e-book

286 oldal/9,4 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-615-5782-84-8

Betekintés a könyvbe!

A LibreOffice csomag Calc alkalmazásával túlnyomó részben Excel-kompatibilis táblázatokat hozhatunk létre és kezelhetünk. A 6-os változatban nagyot léptek a teljes kompatibilitás felé. Új függvényeket vezettek be és egyeztették a paraméterlistákat is. Emellett megjelent az Excel 2007-ben bevezetett szalag is.

GstarCAD 2018 Pro - Rajzelemek (magyar változat) e-book

Ajánljuk: GstarCAD 2018 Pro - Rajzelemek (magyar változat) e-book

171 oldal/4,4 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-615-5810-63-3

Betekintés a könyvbe!

E-könyvünkben ismertetjük a GstarCAD Pro 2018 magyar nyelvű változatának rajzelemeit és azok létrehozási módját. Az összetettebb rajzelemek létrehozásával és az elemi rajzelemek módosításával a későbbi fejezetekben foglalkozunk. A parancsokat háromféleképpen adhatjuk ki: menüből, egérrel (eszköztárban vagy az új szalagon található) ikonra kattintva és a parancssorba begépelve. A parancskiadás módját a GstarCAD Pro 2018 – Kezdő lépések című kötetben a Parancsmegadás és Adatbevitel című fejezetekben ismertettük. Kitérünk az új élő metszet képzésére és a táblázat rajzelem létrehozására, stílusai beállítására, és módosítására is.

Illustrator CC 2015 Biblia (angol változat) e-book

Ajánljuk: Illustrator CC 2015 Biblia (angol változat) e-book

781 oldal/29 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-462-0

Betekintés a könyvbe!

A legjobb ár/érték arányú, egyben a programot a legteljesebb mértékben feldolgozó kézikönyv!

A könnyebb kezelhetőség és az árcsökkentés érdekében továbbra is forgalmazzuk a négykötetes Illustrator CC 2015 könyvsorozatunkat, amelyet azonban most egyetlen kötetben adunk ki. Ez köszönhető az Adobe Acrobat 11. verziójának is, mellyel a kötetet kisebb méretben tudtuk előállítani.

A kötet végén összefoglaltuk azokat a webhelyeket, amelyeket tanácsos a programmal foglalkozóknak felkeresni. Ezeken a webhelyeken ugyanis értékes tartalmat, műveleteket, ecseteket, tippeket, trükköket, technikákat, oktatóanyagokat, mintapéldákat találnak, valamint eljuthatnak olyan fórumokra is, ahol segítséget kaphatnak a felmerülő problémák megoldásához. Ehhez elegendő a megfelelő hiperhivatkozásra kattintani.

Adobe Illustrator CC 2015 programmal szinte mindenféle vektoros rajzolófeladat megoldható. A könnyebb kezelhetőség és költségtakarékosság érdekében az Illustrator programmal kapcsolatos ismereteket is több kötetben dolgoztuk fel. A Kezdő lépések című kötet alapján a program kezdő felhasználói elindulhatnak a program felfedezésére és reméljük forgatása hasznos alapot nyújt a további kötetekhez, amelyek már építenek az itt leírt ismeretekre. A programban az előző változathoz képest most is több újdonság jelent meg. Az újdonságoknak külön fejezetet szenteltünk.

A 2014 októberében megjelent CC 2014.1 verzió újdonságai:

 • A Creative Cloud Libraries panelen elhelyezhetjük kedvenc, illetve többször felhasználható erőforrásainkat (például a színeket, szövegstílusokat, grafikákat, ecseteket, képeket), melyeket elérhetünk az Illustrator, Photoshop alkalmazásokban, valamint a „felhőn – interneten – keresztül” Sketch és Draw, illetve más mobilalkalmazásokban is. elérhető új könyvtárakban.
 • Az érintésvezérléses munkaterületet a Microsoft Surface Pro 3 és bármely más Windows 8 rendszerű táblagéphez optimalizálták.
 • Az új görbület eszközzel gyorsan és vizuálisan, kattintásokkal rajzolhatunk összetett görbéket csakúgy, mint egyenes vonalakat, miközben elfeledkezhetünk a szerkesztőpontokról és fogantyúkról (irányítópontokról).
 • Az új egyesítés eszközzel könnyen egyesíthetünk metsző, átfedő vagy nyílt végű görbevonalakat (a felesleges részek egyidejű levágásával).
 • A területtípus automatikus átméretezésének köszönhetően nem kell foglalkozzunk a szövegdobozokkal, ugyanis a területtípus keretének átméretezése szöveg hozzáadásakor, törlésekor és szerkesztésekor azonnal, automatikusan végbemegy.
 • A programot integrálták az Illustrator mobilalkalmazás-családdal (a Sketch, Line és Draw programokkal), így azokból is átvehetünk rajzelemeket.
 • A Brush CC, Shape CC és Color CC mobilalkalmazásokkal létrehozott egyéni ecseteket a Creative Cloud Libraries webs szolgáltatáson, illetve a Libraries panelen keresztül átvehetjük az Illustrator (Photoshop vagy InDesign) programba.

A CC 2015 (2015 júliusi) verzió újdonságai:

 • A Creative Cloud Libraries kellékeit csatolhatókká alakították, így a módosítások egyszerű frissítéssel átvihetők az objektumokat használó Illustrator-, Photoshop- vagy InDesign-projektekbe.
 • Az új Adobe Stock piactérről jogdíjmentes képeket és vektorgrafikákat kereshetünk és vásárolhatunk közvetlenül az Illustrator CC alkalmazásból.
 • A Mercury grafikus motor tízszeresen gyorsabb nagyítást, pásztázást és görgetést tesz lehetővé.
 • A grafika tízszer nagyobb mértékben nagyítható (az eddigi 6400% helyett most már akár 64 000%-os nagyítással).
 • Az új szerkesztés közbeni mentésnek köszönhetően a helyreállítás a program következő indításakor automatikusan megtörténhet.
 • Az iPad készüléken futó új Adobe Comp CC szoftverrel integrált megoldás a Creative Cloud Libraries-könyvtáron keresztül vesz át szöveg, kép és grafika objektumokat.
 • A Photoshop Sketch és az Illustrator Line alkalmazásban készült rajzok minőségveszteség nélkül akár az eredeti méret négyszeresére is felnagyíthatók.
 • Kisebb újítások történtek az Alakzatformáló, a Görbület eszközhöz, továbbfejlesztették az érintésvezérléses munkaterületet.