IT tippek

Informatikai tippek és trükkök a szoftverek hatékonyabb használatához.

Címkefelhő

Ajánljuk: Adobe Indesign CC Biblia (angol változat) e-book

Ajánljuk: Adobe Indesign CC Biblia (angol változat) e-book

957 oldal/37,1 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-317-3

Betekintés a könyvbe!

Az InDesign CC újdonságai:

 • A Creative Suite dobozos csomagját felváltotta a Creative Cloud letöltés, egyben előfizetés alapú terjesztési rendszere. A CC verzióból nem készülnek gyárilag adathordozók, az ebbe a csomagba tartozó szoftverek kizárólag letöltéssel szerezhetők be. Az egy hónapig ingyenesen használható változat letölthető a www.adobe.com oldalról, a hosszabb idejű, legális használathoz elő kell fizetnünk a szoftverre, amit aktiválnunk, a vásárláskor kapott kód megadásával hitelesíttetnünk kell.
 • A letöltéshez és a telepített szoftverek és tartalmak szinkroni­zálásához új alkalmazást fejlesztettek ki (Adobe Creative Cloud). Ennek segítségével a beállítások is szinkronizálhatók két számítógép (például a munkahelyi és az otthoni gép) között.
 • Új felhasználói felületet alakítottak ki, amelyen a sötét téma helyett világosabb színtémák is beállíthatók.
 • Az új verzió támogatja a nagy felbontású kijelzőket, egyelőre a Macintosh operációs rendszer alatt. Ilyen „retina” típusú kijelzőt használ például a MacBook Pro, illetve a legújabb iMac gép.
 • Windows és Macintosh operációs rendszer alatt egyaránt élvezhető a 64 bites támogatás, aminek köszönhetően elérhetjük a 3GB feletti memória tartományokat és nő a feldolgozási sebesség is.
 • Beépítették a QR-kód generálásának lehetőségét. Így magas minőségű, független QR kód grafikákat állíthatunk elő már az InDesign programban is. Ehhez az objektumhoz is beállíthatjuk az átlátszóság, felülnyomás, direktszín és túltöltés nyomdai tulajdonságok.
 • Továbbfejlesztették a betűtípus menüt. A betűtípusokat kereshetjük már a névtöredék alapján is. A betűtípus családok csoportosítva, almenüben jelennek meg. A kijelölt szöveg betűtípusa a kurzormozgató nyíl billentyűkkel is módosítható. Kiemelt szerepet kapnak és könnyebben elérhetők kedvenc betűtípusaink. Így nem kell vesződnünk azzal, hogy például a magyar ékezetes karaktereket nem, vagy helytelenül tartalmazó betűtípusokat „kerülgessük”.
 • Egyszerűsítették az elektronikus könyvek számára kidolgozott EPUB exportálási munkafolyamatokat. Ugyanakkor választhatjuk a CSS nélküli exportálást is, ha a CSS-t egy másik, kipróbált fájlból, mintegy sablonként adjuk a projekthez. Az objektumstílusok osztályokká és címkékké leképezhetők. Új objektum-exportálási beállítások jelentek meg, amelyekkel címkézett PDF, EPUB, HTML formátumba menthetünk.
 • Megjelent az Adobe Exchange panel. Ennek segítségével ingyenes vagy fizetős tartalom, bővítmények és parancsfájlok tölthetők le. Ugyanakkor saját parancsfájljaink, sablonjaink, képeink is becsomagolhatók és közzétehetők.
 • Az Új dokumentum párbeszédpanelt kiegészítették egy Előnézet jelölőnégyzet kapcsolóval, amelyet bejelölve azonnal láthatjuk a beállítások hatását a dokumentumra.
 • Ez az e-book a külön kiadott két InDesign CC kötetünket egyben tartalmazza!

Ajánljuk: TurboCAD Expert 2017 Biblia e-book

Ajánljuk: TurboCAD Expert 2017 Biblia e-book

814 oldal/26,0 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-968-7

Betekintés a könyvbe!

Köteteink a TurboCAD Expert változatát tárgyalják. Ez annyiban tér el a drágább TurboCAD Pro változattól, hogy sokkal szerényebb az építészeti eszköztára, nem alkalmazható a továbbfejlesztett speciális (Advanced) renderelés, a szilárdtest és felületmodellezése alapszintű, és nem készíthetünk digitális terepmodelleket sem. Viszont a Deluxe verzióval szemben használhatunk rajzi korlátozásokat, kényszereket, PDF alávetítéseket is. A kényszerekhez egy külön – Constraints – menüt hoztak létre. Viszont a néhány különbség miatt az Expert verzió csaknem háromszor annyiba kerül, mint a Deluxe változat.

A 2017-es verzióban új metsző eszköz jelent meg, amelynek segítségével 2D rajzelemeket darabolhatunk fel másik rajzelemmel. A két vonal metszése eszköz továbbfejlesztésének köszönhetően a Bézier görbék és spline-ok is metszhetők. Új szín- (CTB) és nyomtatási stílus táblázat is megjelent.

Újdonság az is, hogy a blokkok és csoportok helyben szerkeszthetők. Továbbfejlesztették a többsoros szövegek szerkesztését, a sraffozást, a sablonokat is. A zsugorítás és nyújtás műveleteket most már alkalmazhatjuk Bézier görbéken és spline objektumokon, NURBS görbéken is. Szintén átalakították a falak rajzolását.

A program most már kezeli a külső referenciák fóliáit is. A többszörös mutatók és stílusok is beolvashatók.

A megjelenítéssel kapcsolatos újdonság, hogy speciális papírtereket beszúrhatunk és kibonthatunk további TCT TurboCAD sablonokból, TCW és DWG fájlokból. A rajzban található mindegyik papírtérhez különböző nyomtatókat és nyomtató beállításokat adhatunk meg.

Továbbfejlesztették a Fóliakezelőt. A Fóliakezelő és a Design Director egyszerűsíti a fóliakezelést. A dwg kompatibilis fóliaszűrő segítségével a nagyobb, összetettebb rajzok is áttekinthetők.

A fájlimportálásokhoz megadhatjuk a vonalvastagságot is. Ennek ugyan nem sok értelmét látjuk, mert egyrészt ezt a tulajdonságot a rajz egyéb beállításaival összhangban, a gazdarajzban, illetve a nyomtatási stílus táblázatokban érdemes megadnunk.

Összességében az Expert verzió a TurboCAD Deluxe 2D/3D és a TurboCAD Pro közé pozícionálható, bár több esetben pont az LTE változat nyújt fejlettebb szolgáltatást (például az építész rajzelemek számában), de ezeknek valószínűleg a fejlesztések időbeli egymás utánisága, és a verziók nem eléggé alapos összehangolása az oka. A programcsalád legteljesebb, egyben legdrágább változatában, a TurboCAD Pro Platinum csomagban természetesen minden igényt kielégítő megoldásokat, funkciókat és lehetőségeket találunk.

A könnyebb kezelhetőség és az árcsökkentés érdekében – hasonlóan az AutoCAD, CorelCAD, DoubleCAD könyvsorozatainkhoz –, a TurboCAD Expert 2017 változatát több kötetben tárgyaljuk. A program használatához szükséges alapismereteket a TurboCAD Expert 2017 – Kezdő lépések című kötetben ismertettük.

A TurboCAD Expert 2017 – Rajzelemek című kötet foglalkozik a rajz létrehozásával, az alapvető objektumok kialakításával, a TurboCAD Expert 2017 – Fóliák, tulajdonságok kötet tárgyalja a rajzi rétegek kialakítását, felhasználási területeit és szempontjait.

A TurboCAD Expert 2017 – Blokkok című kötet a rajzelemek csoportosítását, „újrahasznosítását”, elemkönyvtárak használatát és a rajzok közötti kereszthivatkozásokat tárgyalja.

A TurboCAD Expert 2017 – Rajzmódosítás című kötet írja le a programmal létrehozott alapvető rajzelemek módosításának legkülönbözőbb típusait (a vágást, a nyújtást, a tükrözést, a megtörést, a letörést stb.).

A TurboCAD Expert 2017 – Megjelenítés című kötet foglalkozik a rajz különböző képernyős és nyomtatási megjelenítési módjaival, a rajzgépek használatával.

A TurboCAD Expert 2017 – Rajzméretezés és szövegkezelés című kötetben a rajzméretezéssel és szövegkezeléssel kapcsolatos tudnivalók mellett bemutatjuk a működést szabályozó méretezési rendszerváltozókat is (amelyek egyébként nagyrészt AutoCAD kompatibilisek).

A TurboCAD Expert 2017 – Testre szabás, beállítások című kötet ismerteti a program optimális használatához szükséges előkészítő munkákat, illetve a hordozható licenc használatát, valamint átfogó parancs-összefoglalót adunk, így ez a kötet bizonyos mértékig gyorsreferenciaként is használható.

Könyvünk tömören, a kezdő és haladó felhasználók számára egyaránt érthető módon összefoglalja a TurboCAD Expert 2017-esváltozatának alapvető tudnivalóit, amelyek feltétlenül szükségesek a program használatához. Tárgyaljuk a programtelepítés, indítás kérdéseit, a fájlkezelést, a rajzbeállítást, a felhasználói felület, valamint a rajzi segédeszközök kezelését, a projektek létrehozását, a koordinátarendszerek alkalmazását, fóliák, blokkok kezelését, rajzelemek létrehozását, módosítását, kényszerezését, a rajz beméretezését végül a program testre szabását.

Így e Biblia kötet mindent egyben tartalmaz, amit a fenti kötetekben külön megjelenítettünk. A kötetben az ábrák olykor az AutoCAD programból származnak, hogy ezzel is demonstráljuk a kompatibilitást.

A kötet megértéséhez különösebb számítás­technikai ismeretekre nincs szükség, elegendő a Windows XP, vagy újabb operációs rendszer alapfokú ismerete. A könyvet ajánljuk azoknak, akik kényelmesen, gyorsan, tetszetős formában szeretnék elkészíteni rajzaikat, azokat pontosan jól olvasható módon kívánják beméretezni, amihez ezúton is sok sikert kívánunk.

Extra könyvajánló: E-book csomagunk jelentős kedvezménnyel kapható, ráadásul mindegyik megvásárolt licenc érvényes egyszerre egy asztali és egy mobil eszközön telepítésre, így valójában még jelentős, pénztárca-barát, 50 %-os árkedvezményt is nyújt. Tehát egyet fizet, kettőt kap!

Ajánljuk: Outlook 2019 (magyar változat) e-book

Ajánljuk: Outlook 2019 (magyar változat) e-book

190 oldal/7,8 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-615-5867-27-9

Betekintés a könyvbe!

Könyvünk a Microsoft Office Outlook 2019 magyar nyelvű változatát tárgyalja.

Az Office 2019 Rendszer legelső, szembeötlő újdonsága a telepítés gyorsasága, mely körülbelül tíz percet vesz igénybe. A másik ilyen feltűnő újdonság a lapfülek végén megjelent újabb fül, ahol a „Mutasd meg, hogy csináljam” szöveget felülírva megadhatjuk akár szöveges kívánságainkat is, de jobban járunk, ha valamely ismert parancsot adunk meg, például: nyomtatás. A begépelést néhány példa felajánlásával és automatikus szövegkiegészítéssel is támogatja az Office. Így a nyomtatás szóból is elegendő az ny betűket begépelni, máris választhatunk a felajánlott lehetőségek közül. Ezt követően az Outlook igyekszik teljesíteni kívánságunkat.

Az Outlook 2019-ben javítottak a kisegítő lehetőségeken, felolvashatóvá tették a leveleket. Bevezették, hogy több időzónát kapcsolhassunk naptárainkhoz, amelyben így jobban egyeztethetünk mindenkinek megfelelő időpontot. Külön lehetőség biztosítja a törölt elemek mappa tartalmának ellenőrzését, ha abban olvasatlan elemek vannak. A fontos leveleket kiemelhetjük a fókuszált postafiókban. A találkozási kérelemre adott válaszokat akkor is ellenőrizhetjük, ha nem mi küldtük ki a meghívókat.

A könyvben tárgyaljuk az elektronikus kommunikáció alapfogalmait, illetve a netikett szabályait (magyarázatokkal).

Részletesen bemutatjuk az üzenetfogadás, küldés, napló és névjegykezelés, időpont-egyeztetés és testre szabás módjait.

Ajánljuk: AutoCAD LT 2019 - Szövegkezelés (magyar változat) e-book

Ajánljuk: AutoCAD LT 2019 - Szövegkezelés (magyar változat) e-book

98 oldal/3,4 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-615-5782-46-6

Betekintés a könyvbe!

Könyvünk tömören, a kezdő és haladó felhasználók számára egyaránt érthető módon összefoglalja az AutoCAD LT 2019-es, mgyar nyelvű változatának szövegkezeléssel kapcsolatos tudnivalóit (amelyek a bekezdéses szövegeknél kis részben megváltoztak a 2017-es verziótól, például szöveghátteret alkalmazhatunk és új szimbólumokat illeszthetünk be, többhasábos elrendezést alakíthatunk ki, frissíthető, illetve objektumtulajdonságokat leíró mezőket szúrhatunk be).

Az SHX szöveget tartalmazó AutoCAD rajzokból konvertált PDF fájlok importálásakor az SHX szövegek külön bekezdéses szövegobjektumokként olvashatók be (PDFSHXSZÖVEG). Régebben ilyen esetekben a szöveg vonalláncként épült be. Az SHX-szöveg felismerése funkció a Beszúrás szalagra került. Az átalakítás módját itt, a Felismerési beállítások paranccsal adjuk meg.

A SZÖVEGBSZÖVEGGÉ parancs az egyenletes sorköz biztosításával alakítja az egysoros szövegeket egyetlen bekezdéses szöveggé.

Ajánljuk: AutoCAD LT 2019 - Szövegkezelés (magyar változat) e-book

Ajánljuk: AutoCAD LT 2019 - Szövegkezelés (magyar változat) e-book

98 oldal/3,4 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-615-5782-46-6

Betekintés a könyvbe!

Könyvünk tömören, a kezdő és haladó felhasználók számára egyaránt érthető módon összefoglalja az AutoCAD LT 2019-es, mgyar nyelvű változatának szövegkezeléssel kapcsolatos tudnivalóit (amelyek a bekezdéses szövegeknél kis részben megváltoztak a 2017-es verziótól, például szöveghátteret alkalmazhatunk és új szimbólumokat illeszthetünk be, többhasábos elrendezést alakíthatunk ki, frissíthető, illetve objektumtulajdonságokat leíró mezőket szúrhatunk be).

Az SHX szöveget tartalmazó AutoCAD rajzokból konvertált PDF fájlok importálásakor az SHX szövegek külön bekezdéses szövegobjektumokként olvashatók be (PDFSHXSZÖVEG). Régebben ilyen esetekben a szöveg vonalláncként épült be. Az SHX-szöveg felismerése funkció a Beszúrás szalagra került. Az átalakítás módját itt, a Felismerési beállítások paranccsal adjuk meg.

A SZÖVEGBSZÖVEGGÉ parancs az egyenletes sorköz biztosításával alakítja az egysoros szövegeket egyetlen bekezdéses szöveggé.

Ajánljuk: ZWCAD 2017 - Rajzmódosítás (magyar változat) e-book

Ajánljuk: ZWCAD 2017 - Rajzmódosítás (magyar változat) e-book

107 oldal/2,1 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-998-4

Betekintés a könyvbe!

Könyvünk tömören, a kezdő és haladó felhasználók számára egyaránt érthető módon összefoglalja a ZWCAD 2017-es változatának rajzelemek módosításával kapcsolatos tudnivalóit.

A Módosítás és a Formátum menü parancsaival, illetve a Tulajdonságok paletta, és a Módosítás eszköztár egyes ikonjaival a rajz szerkeszthető, módosítható. Ugyanezeket a parancsokat a 2017-es változatban bevezetett szalagos felhasználói felületen az Alap és aSzilárdtest szalagfüleken találjuk.

Ajánljuk: Photoshop CC 2015 - Testre szabás (angol változat) e-book

Ajánljuk: Photoshop CC 2015 - Testre szabás (angol változat) e-book

180 oldal/6,9 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-450-7

Betekintés a könyvbe!

A program testre szabása a munkastílusunkhoz legjobban illeszkedő környezet kialakítását jelenti. Ennek módját részben a Kezdő lépések – Környezeti beállítások, alapértelmezések című részben ismertettük. A többi, más programokhoz képest viszonylag egyszerű lehetőségre itt térünk ki. Itt tárgyaljuk például a Version Cue csoportmunkát támogató és verziókövető rendszer adminisztrációs lehetőségeit, valamint a képernyő megosztását az interneten keresztül, az automatizálások, szkriptek használatát is bemutatjuk. A Photoshop CC 2015 – Testre szabás kötet önálló gyorsreferenciának is használható, mert összefoglaltuk benne a billentyűkombinációkat és a program eszközeit is.

Ajánljuk: Publisher 2019 - Alapok (magyar változat) e-book

Ajánljuk: Publisher 2019 - Alapok (magyar változat) e-book

281 oldal/14,0 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-615-5867-21-7

Betekintés a könyvbe!

Könyvünkben a kiadványszerkesztő program alapszolgáltatásai mellett ismertetjük a kezeléséhez szükséges összes tudnivalót. Bemutatjuk a rendszer erőforrásigényét, a program telepítését, a használathoz szükséges parancsokat, valamint a program súgójának használatát.

A kiadványszerkesztési munka alapismereteit tárgyalja a DTP alapok című fejezet. A későbbiekben részletesen bemutatjuk a dokumentumokba beilleszthető objektumokat, valamint a körlevelezés, katalóguskészítés módját is.

Ajánljuk: IntelliCAD 8 - Fóliák, tulajdonságok e-book

Ajánljuk: IntelliCAD 8 - Fóliák, tulajdonságok e-book

75 oldal/3,4 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-902-1

Betekintés a könyvbe!

Az előző kötetekben megismerkedtünk IntelliCAD programmal létrehozható egyszerűbb rajzelemekkel. A kialakított objektumok jellegzetességei közé tartoznak azok színei, vonaltípusa és az, hogy az adott rajzelem melyik fólián helyezkedik el. A korábbiak szerint létrehozott rajzelemek e jellemzők alapértelmezés szerinti értéket kaptak. Ebben a kötetben áttekintjük, hogyan tudjuk ezeket a jellemzőket megváltoztatni, újakat létrehozni, meglévőket megszüntetni és a létező rajzelemekhez kapcsolni.

Ajánljuk: TurboCAD Deluxe 2D/3D 2017 - Rajzméretezés és szövegkezelés e-book

Ajánljuk: TurboCAD Deluxe 2D/3D 2017 - Rajzméretezés és szövegkezelés e-book

90 oldal/2,7 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-917-5

Betekintés a könyvbe!

Elektronikus könyvünkben a rajzméretezéssel és szövegkezeléssel kapcsolatos tudnivalók mellett bemutatjuk a stílusok használatát, a működést szabályozó méretezési alapbeállításokat is (amelyek AutoCAD kompatibilisek).

Könyvünk tömören, a kezdő és haladó felhasználók számára egyaránt érthető módon összefoglalja a TurboCAD Deluxe 2D/3D 2017-es változatának méretező és szöveges rajzelemek létrehozásával kapcsolatos tudnivalóit. Ebben a verzióban a bekezdéses szöveg rajzelem módosítását, formázását egyszerűsítették. Most az összes eszköz elérhető a Text Editor palettáról, viszont így feleslegessé vált a Character eszköztár.

A méretezési rendszerváltozók is módosíthatók a TurboCAD Explorer paletta Supported Files/Drawing_Defaults állományának szerkesztésével.