IT tippek

Informatikai tippek és trükkök a szoftverek hatékonyabb használatához.

Címkefelhő

Ajánljuk: GstarCAD 2016 - Megjelenítés e-book

Ajánljuk: GstarCAD 2016 - Megjelenítés e-book

84 oldal/3,8 MB, Formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-893-2

Betekintés a könyvbe!

Könyvünk tömören, a kezdő és haladó felhasználók számára egyaránt érthető módon összefoglalja a GstarCAD 2016-os változatának rajzelemek megjelenítésével kapcsolatos tudnivalóit. Ennek kapcsán egyaránt kitérünk a képernyős és nyomtatott megjelenítésre, a rajz exportálására, a dwf fájlok megtekintésére is.

Ashampoo Office Presentations 2018 (magyar)

Ashampoo Office Presentations 2018 (magyar)

210 oldal/9,6 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-615-5867-88-0

Betekintés a könyvbe!

A Presentations az Ashampoo Office programcsomag bemutatókészítő programja, amellyel PowerPoint kompatibilis, látványos bemutatók állíthatók össze. A 2018-as változat legnagyobb újdonsága, hogy itt is bevezették a Microsoft Office csomagból megismert szalagos felhasználói felületet.

Az első fejezet az újdonságok áttekintése után, nagy általánosságban ismerteti a prezentációs munkát, vagyis az előadások, elképzelések látványos bemutatását szolgáló program használatát, lehetőségeit. Aki már meglehetős gyakorlattal rendelkezik e területen, az térjen át a további fejezetekre, ahol a program olyan lehetőségeit írjuk le, amelyek még az első fejezetben ismertetett, alapvető munkák végzését is megkönnyítik. A harmadik – részletes – fejezet a Presentations 2018 prezentációk formázásával, objektumok beágyazásával és a program külső kapcsolataival foglalkozik. Ezek a részek a haladók számára készültek. E részek megértéséhez a használatot bevezető első két fejezet szinte készségszintű ismerete szükséges. Mindenképpen megéri azonban a fáradságot e fejezetek áttanulmányozása, mert a program igazán hatékony, szinte iparszerű használata az ott leírtak segítségével oldható meg.

Ajánljuk: TurboCAD Expert 2017 - Rajzmódosítás e-book

Ajánljuk: TurboCAD Expert 2017 - Rajzmódosítás e-book

132 oldal/3,7 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-966-3

Betekintés a könyvbe!

Könyvünk tömören, a kezdő és haladó felhasználók számára egyaránt érthető módon összefoglalja a TurboCAD Expert 2017-es változatának rajzelemek átalakításával kapcsolatos tudnivalóit.

Az elektronikus könyvben kitérünk a rajzelemek kiválasztásának módjaira, a tulajdonságok módosítására párbeszédpanelen, parancssorban, palettán. A geometriai módosítások lehetőségeit objektumtípusonként tárgyaljuk. Ismertetjük a kiválasztott rajzelemek meghatározott tulajdonságainak másik objektumra másolásának, valamint a térbeli szerkesztés lehetőségeit is. Kitérünk a csak a Deluxe változatban használható rajzelemek, építészeti objektumok átalakítására is.

Ajánljuk: IntelliCAD 8 - Rajzmódosítás e-book

Ajánljuk: IntelliCAD 8 - Rajzmódosítás e-book

112 oldal/2,4 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-907-6

Betekintés a könyvbe!

Könyvünk tömören, a kezdő és haladó felhasználók számára egyaránt érthető módon összefoglalja az IntelliCAD LT 8-as változatának rajzelemek módosításával kapcsolatos tudnivalóit.

A Modify (Módosítás) és a Format (Formátum) menü parancsaival, illetve a Property (Tulajdonságok) paletta és a Modify (Módosítás) eszköztár, valamint a Home szalag Modify palettájának egyes ikonjaival a rajz szerkeszthető, módosítható. A szalagpaletta teljes tartalmához itt is a paletta alsó részének lenyitásával jutunk, amelyet a paletta címsorára kattintva érünk el.

Adobe Photoshop CC - Kezdő lépések (angol változat) e-book

Ajánljuk: Adobe Photoshop CC - Kezdő lépések (angol változat) e-book

377 oldal/21,3 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-615-5810-15-2

Betekintés a könyvbe!

Az Adobe Photoshop CC (2017. októberi kiadás) újdonságai

Rengeteg kisebb-nagyobb újdonság jelent meg. A programhoz csak bérleti konstrukcióban lehet hozzájutni, azonban ekkor havi 12,3 euró fejében megkapjuk a Photoshop Lightroom CC Classic változatot és 20 GB felhőbeli tárhelyet is. A „fotós csomag” megrendelése esetén havi 24,6 euróért a mobil változatú Photoshop Lightroom CC-t, illetve 1 TB tárhelyet is kapunk.

 • Több helyen beavatkozva általános teljesítménynövelést értek el. Az új változat gyorsabban töltődik be, általában rövidebb idő alatt válaszol. Gyorsabb lett a nagy fájlok mentése is.
 • Elérhetővé tették a felhőszolgáltatásként futtatott Lightroom CC fényképeket. Az alkalmazásból egyenesen a Photoshopba vihetők a fényképek a kereső- vagy kezdőképernyőn keresztül. A szinkronizált fényképek bárhonnan elérhetők.
 • Átalakították az ecsetek kezelését. Az ecsetek most tetszőleges sorrendben menthetők, csoportosításukhoz almappákat hozhatunk létre. Előnézetük méretezhető. Menthetjük a stílust is (opacitással, folyatással, keverési móddal és színnel).
 • Javítottak az ecsetkezelés sebességén.
 • Új simítási algoritmust vezettek be az ecsetvonásokhoz, mely a beállítósávon érhető el. Új ecsettulajdonságot (ecsetpóráz) is bevezettek.
 • Az új görbületrajzoló toll eszközzel a görbék gyorsabban, pontosabban hozhatók létre. A szegmensek a Bezier-fogók nélkül, húzással áthelyezhetők, hasonlóan az Illustrator görbületrajzoló eszközéhez.
 • Javítottak a görbevonalak megjelenésén, amelyhez láthatóságot segítő színt és vastagságot választhatunk.
 • Az Adobe, Apple, Google és Microsoft új betűtípus-technológiáival változtathatunk a támogatott betűtípusok vastagságán, magasságán, dőlésén. Kialakíthatunk más jellemzők alapján is változatokat.
 • Új gyorsmegosztási menü jelent meg a dokumentum összeolvasztott példányának megosztására, amelyet végezhetünk e-mailben, szövegként, közösségi hálózaton stb.
 • Módosítottak a rétegkezelésen. Most már nem kell húzással átrendezni a rétegeket a vágólapon keresztül végzett csoportos másolás után, mert az eredeti sorrend megmarad, akár dokumentumon belül, akár másik dokumentumba másolunk.
 • Kibővítették az eszköztippeket, melyeket a kurzort egy eszköz fölé egy eszköz fölé mozgatva kapunk.
 • 360 fokos panorámaképek szerkeszthetők és exportálhatók, mindezt egy gömbi munkaterület belsejében pásztázva, nagyítva megjelenített valósághűbb előnézet mellett. A program ehhez kezeli a külső gyártók megjelenítőinek fontos metaadatait is.
 • Továbbfejlesztették a Tulajdonságok panelt, melyben módosítható lett a sortávolság, a szövegtulajdonságok több kijelölt réteggel is szerkeszthetők.
 • A szövegek beilleszthetők egyszerű szövegként is.
 • Mesterséges intelligenciával támogatják a nagyítást.
 • Bevezették a szimmetrikus festést.
 • Az Adobe Stock-kellékek címének és licencelési állapotának figyelembe vételével kereshetünk hasonló elemeket.
 • A Microsoft Dial natív támogatásának köszönhetően egér használata nélkül is gyorsan elérhetők a fontos vezérlők. Így vezérelhetjük az ecsetparamétereket (keménységet, opacitást, folyatást, simítást) is.
 • A Photoshop mostantól támogatja az Apple macOS 10.13 és iOS 11.0 rendszereiben ajánlott HEIF (High Efficiency Image File) formátumot. Az iPhone 7 Plus és más jövőbeni eszközökben használt mélységi információk felhasználásával mélységélességi hatást kelthet a lencseéletlenítési szűrővel.
 • Javítottak a kijelölés és maszkolás műveletein, a szegélyek finomításán az algoritmusok átalakításával és a teljesítmény fokozásával. Így a beavatkozások határa még kevésbé vehető észre, az eredmény pontosabb és valósághűbb, még hasonló elő- és hátterek mellett is. A használhatóságot fokozták a hatékonyabb Gyorsmaszkkal és az intuitívabb nézetmód-beállításokkal.
 • Tartalomérzékeny vágást és kitöltést alkalmazhatunk a szegélyeken is.
 • Változtattak a .png fájlok tömörítésén.

ProgeCAD 2018 - Megjelenítés e-book

Ajánljuk: ProgeCAD 2018 - Megjelenítés e-book

84 oldal/6,2 MB, Formátum: PDF.

ISBN 978-615-5810-41-1

Betekintés a könyvbe!

Elektronikus könyvünk tömören, a kezdő és haladó felhasználók számára egyaránt érthető módon összefoglalja a progeCAD 2018-asváltozatának megjelenítéssel, nyomtatással, webes közzététellel kapcsolatos tudnivalóit. Emellett kitérünk a 3D PDF export készítésére és az ilyen fájlok használatára, ahogyan bemutatjuk az ingyenesen telepíthető DWF exportáló komponenst és az exportált fájlok megtekintésére használható Autodesk DWF Viewert, illetve Design Review programot is.

A progeCAD 2018-as változatában új, Artisan alapú renderelő alrendszerrel bővítették a programot, amelyet külön kell telepítenünk az első futtatás alkalmával (több mint 400 MB).

Ajánljuk: ZWCAD Classic 2015 - Rajzméretezés (angol változat) e-book

Ajánljuk: ZWCAD Classic 2015 - Rajzméretezés (angol változat) e-book

58 oldal/1,4 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-986-1

Betekintés a könyvbe!

A CAD programok egyik legkiforrottabb szolgáltatása a (be)mérete­zés. Ennek a funkciónak segítségével a rajzot pontos méretadatokkal látjuk el, melyek tartalmazhatnak pontosság, tűrés, alternatív mértékegység adatokat. Az e-könyv részletesen bemutatja ennek módját, valamint tárgyaljuk a méretezési stílust meghatározó méretezési rendszerváltozókat is.

EuroOffice 2017 Biblia e-book

Ajánljuk: EuroOffice 2017 Biblia e-book

989 oldal/30 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-958-8

Betekintés a könyvbe!

Az EuroOffice programcsomagot összefoglaló kötet, mely tartalmazza a Writer, Calc, Calc függvényei, Impress, Draw, Base kötetek lényegi részeit (nem ismételve a telepítés, fájlkezelés, súgó stb. azonos funkciójú komponensek leírását). Az EuroOffice 2017 a LibreOffice 5.2 alapjain készített Office klón, amelyet számos egyedi kiterjesztéssel bővített a magyar fejlesztő, a Multiráció Kft.

AutoCAD 2018 - Testre szabás, beállítások (magyar változat) e-book

Ajánljuk: AutoCAD 2018 - Testre szabás, beállítások (magyar változat) e-book

276 oldal/5,3 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-843-7

Betekintés a könyvbe!

Ez a PDF formátumú elektronikus könyv tömören, a kezdő és haladó felhasználók számára egyaránt érthető módon összefoglalja az AutoCAD 2018-as változatának optimális beállításával kapcsolatos összes tudnivalót, az ide vonatkozó parancsait, azok feladatát és az egyéni munkakörnyezet kialakításához szükséges paramétereket.

Bemutatjuk a felhasználói felület elemeinek, a szalagnak, a gyorselérési eszköztárnak és a gyorstulajdonságok, valamint eszközpalettának testre szabását, a programban használható ikonokat, parancs álneveket, testre szabható fájlokat is. A kötet gyorsreferenciaként is használható, mivel benne összefoglaltuk a program összes utasítását is.

Ajánljuk: TurboCAD Professional 2015 - Testre szabás, beállítások e-book

Ajánljuk: TurboCAD Professional 2015 - Testre szabás, beállítások e-book

190 oldal/2,6 MB, Formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-720-1

Betekintés a könyvbe!

A TurboCAD natív AutoCAD 2013 DWG formátum támogatással rendelkező, nagyteljesítményű, vektorgrafikus professzionális, 3D tervezőprogram, mely minimálisan Windows XP-t és 1 GB RAM-ot (64 bites rendszerhez 2 GB RAM-ot), 660 MB szabad merevlemez tárhelyet követel, tehát közepes az erőforrás igénye. A natív dwg formátum mellett kezeli még 40 egyéb formátumot is, valamint kompatibilis a DoubleCAD, CorelCAD, CorelDRAW, Sketch Up és Corel Designer programokkal is.

A TurboCAD 2015 még az LTE Pro változatnál is sokkal több szolgáltatást nyújt (testre szabható, programozható, kezeli az építészeti objektumokat és 3D elemeket, ACIS testmodellezőt, Lightworks fotorealisztikus renderelőt stb.), ez megjelenik erőforrás igényében, méretében, és természetesen – kiszereléstől függően – 2-500000 Ft-os árában is.

A TurboCAD program is tökéletes alternatívát nyújt a vállalkozások számára a drága CAD szoftverekkel szemben, mert olcsó (természeteset a teljes birtoklási költséget – TCO – is figyelembe véve), teljes funkcionalitású 3D CAD alkalmazás.

Felhasználói felülete a régebbi (menüszerkezetes, tehát a Microsoft Office programokhoz hasonló szalagok nélküli) AutoCAD vonalat követi. Ennek megfelelően a menük, eszköztárak, de még a parancsok, gyorsgombok is hasonlók az AutoCAD-hez.

Különlegesség viszont a többi CAD programhoz képest, hogy itt a parancssor szerepét a parancsok kiadásában átvették az eszköztárak és menük, paraméterezésében teljesen átvette az Inspector eszköztár, így ebben a programban a parancssort hiába keressük (pontosabban a kompatibilitás és átállás megkönnyítése érdekében az LTE workspace munkaterület stílussal megjeleníthető a parancssor is).