IT tippek

Informatikai tippek és trükkök a szoftverek hatékonyabb használatához.

Címkefelhő

Ajánljuk: Adobe Indesign CC Biblia (angol változat) e-book

Ajánljuk: Adobe Indesign CC Biblia (angol változat) e-book

957 oldal/37,1 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-317-3

Betekintés a könyvbe!

Az InDesign CC újdonságai:

 • A Creative Suite dobozos csomagját felváltotta a Creative Cloud letöltés, egyben előfizetés alapú terjesztési rendszere. A CC verzióból nem készülnek gyárilag adathordozók, az ebbe a csomagba tartozó szoftverek kizárólag letöltéssel szerezhetők be. Az egy hónapig ingyenesen használható változat letölthető a www.adobe.com oldalról, a hosszabb idejű, legális használathoz elő kell fizetnünk a szoftverre, amit aktiválnunk, a vásárláskor kapott kód megadásával hitelesíttetnünk kell.
 • A letöltéshez és a telepített szoftverek és tartalmak szinkroni­zálásához új alkalmazást fejlesztettek ki (Adobe Creative Cloud). Ennek segítségével a beállítások is szinkronizálhatók két számítógép (például a munkahelyi és az otthoni gép) között.
 • Új felhasználói felületet alakítottak ki, amelyen a sötét téma helyett világosabb színtémák is beállíthatók.
 • Az új verzió támogatja a nagy felbontású kijelzőket, egyelőre a Macintosh operációs rendszer alatt. Ilyen „retina” típusú kijelzőt használ például a MacBook Pro, illetve a legújabb iMac gép.
 • Windows és Macintosh operációs rendszer alatt egyaránt élvezhető a 64 bites támogatás, aminek köszönhetően elérhetjük a 3GB feletti memória tartományokat és nő a feldolgozási sebesség is.
 • Beépítették a QR-kód generálásának lehetőségét. Így magas minőségű, független QR kód grafikákat állíthatunk elő már az InDesign programban is. Ehhez az objektumhoz is beállíthatjuk az átlátszóság, felülnyomás, direktszín és túltöltés nyomdai tulajdonságok.
 • Továbbfejlesztették a betűtípus menüt. A betűtípusokat kereshetjük már a névtöredék alapján is. A betűtípus családok csoportosítva, almenüben jelennek meg. A kijelölt szöveg betűtípusa a kurzormozgató nyíl billentyűkkel is módosítható. Kiemelt szerepet kapnak és könnyebben elérhetők kedvenc betűtípusaink. Így nem kell vesződnünk azzal, hogy például a magyar ékezetes karaktereket nem, vagy helytelenül tartalmazó betűtípusokat „kerülgessük”.
 • Egyszerűsítették az elektronikus könyvek számára kidolgozott EPUB exportálási munkafolyamatokat. Ugyanakkor választhatjuk a CSS nélküli exportálást is, ha a CSS-t egy másik, kipróbált fájlból, mintegy sablonként adjuk a projekthez. Az objektumstílusok osztályokká és címkékké leképezhetők. Új objektum-exportálási beállítások jelentek meg, amelyekkel címkézett PDF, EPUB, HTML formátumba menthetünk.
 • Megjelent az Adobe Exchange panel. Ennek segítségével ingyenes vagy fizetős tartalom, bővítmények és parancsfájlok tölthetők le. Ugyanakkor saját parancsfájljaink, sablonjaink, képeink is becsomagolhatók és közzétehetők.
 • Az Új dokumentum párbeszédpanelt kiegészítették egy Előnézet jelölőnégyzet kapcsolóval, amelyet bejelölve azonnal láthatjuk a beállítások hatását a dokumentumra.
 • Ez az e-book a külön kiadott két InDesign CC kötetünket egyben tartalmazza!

Ajánljuk: InDesign CC 2017 - Haladóknak (angol változat) e-book

Ajánljuk: InDesign CC 2017 - Haladóknak (angol változat) e-book

461 oldal/11,7 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-810-9

Betekintés a könyvbe!

Az InDesign CC 2017 haladóknak szánt kötetében a tördelésekkel, tipográfiával kapcsolatos általános tudnivalók bemutatása után foglaljuk össze a tördelés gyakorlati műveleteit.

Tárgyaljuk a terjedelmes dokumentumok, könyvek és ezek automatikusan generált jegyzékeinek (tartalomjegyzék, tárgymutató) kezelését.

Részletesen bemutatjuk a dokumentum XML szerkezetét, használatát.

Ismertetjük a digitális kiadványok létrehozását, dinamikus dokumentumok és űrlapok készítését.

Leírjuk az automatizálási lehetőségeket, valamint a színkalibrációt is.

Végül részletes testre szabási útmutató után összefoglaljuk a testre szabás lehetőségeit, az ikonokat és a gyorsgombokat.

Ajánljuk: InDesign CC 2017 - Kezdő lépések (angol változat) e-book

Ajánljuk: InDesign CC 2017 - Kezdő lépések (angol változat) e-book

582 oldal/24,6 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-615-5810-22-0

Betekintés a könyvbe!

Az Adobe InDesign CC (2018) főbb újdonságai:

Ez a verzió 2017. október 18-án jelent meg.

 • Végjegyzetek kezelésében a Microsoft Word szövegszerkesztő megoldásához hasonló módszert vezettek be, így a Word dokumentumok is könnyebben importálhatók.
 • A bekezdések szegélyezhetővé váltak. A szegélyek testre szabhatók, lekerekíthetők.
 • Objektumstílusok továbbfejlesztésével elérték, hogy az objektumok szélessége, magassága, elhelyezése egyszerűen módosíthatóvá vált a teljes dokumentumban.
 • Betűtípusok szűrésekor vizuális hasonlóság alapján válogathatunk. A kereséskor talpatlan, talpas, kézírásos kategorizálással szűkíthető a keresés.
 • Creative Cloud Libraries továbbfejlesztésnek köszönhetően a szöveges kellékek, kész szövegek is megoszthatók, amelyek ezt követően InDesign és Illustrator dokumentumokban is felhasználhatók.
 • A HTML exportálást is továbbfejlesztették. Beállíthatjuk, hogy az osztályok (class, id attribútumok) ne kerüljenek a HTML fájlba. Ugyanígy a felesleges div címkék sem kerülnek az exportált állományba.
 • A PDF exportálást is módosították.
 • A német nyelvű szövegek nyelvtani szolgáltatásait a Duden szótárhoz igazították.
 • Új dokumentum párbeszédpanel jelent meg a program MENA (közel-keleti és észak-afrikai) kiadásához.

InDesign: Objektumok, töredékek kezelése

A CS2 változattól egyedülálló módon az objektumok bármely kombinációja egyszerű húzással átmásolható akár egy elektronikus levélbe, akár az Adobe Bridge munkaablakába. Ilyenkor ezek a Bridge ablakban „snippet” néven, .inds kiterjesztéssel jelennek meg és azonnal elérhetővé válnak a Bridge vagy a Version Cue csoportos verziókövető rendszeren mindazon munkatársak számára, akik az adott mappához olvasási joggal rendelkeznek. Az ilyen objektumok feldolgozása a másik irányban is hasonlóan egyszerű, egyszerűen át kell húznunk azokat például a Bridge ablakából az InDesign dokumentumablakába, ahol az elrendezést kialakítjuk.

Azért a Bridge ablakát javasoljuk a művelethez, mert ebben ellenőrizhető, nagyítható és többször felhasználható módon jelennek meg ezek a töredékek (lásd az ábrát). Ha ezeket a töredékeket behelyezzük egy új munkaterületre, akkor az InDesign úgy alakítja át az eredeti objektumokat és formázásokat (stílus, betűtípus, stb.), hogy azok illeszkedjenek az új oldalhoz.

Bővebben

Indesign CC 2014 - Kezdő lépések (magyar változat) e-book

524 oldal/24,4 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-338-8

Betekintés a könyvbe!

Az InDesign CC 2014 újdonságai:

 • A táblázatok sorait és oszlopait már egyszerű kijelöléssel és húzással is áthelyezhetjük ugyanabban a táblázatban. EPUB továbbfejlesztések.
 • A megjelenítőben áttördelhető, újrafolyatható szöveg formátumával szemben az exportálás során választhatjuk a rögzített elrendezésű formátumot, amely a PDF-hez hasonlóan megőrzi az objektumok tördeléskor rögzített helyzetét.
 • A dokumentumonként, illetve szervezetenként egységes, előírásszerű, következetes színalkalmazás érdekében a színekből csoportokat képezhetünk.
 • Ha az InDesign új verziójára frissítünk, minden (PDF, nyomtatási) készletünk és (gyorsbillentyű, menü, munkaterület) beállításunk is megmarad.
 • Fájl menü Megosztás a Behance közösséggel parancsával szerkesztett dokumentumunk egy oldalpárjából képet készítve megoszthatjuk azt a Behance platformon.
 • Az alkalmazott hatásokat (így a vetett árnyékot, a színátmenetes lágy peremeket, belső és külső ragyogást stb.) a program automatikusan az objektummal vagy a szöveggel együtt méretezi, így az arányok nem változnak (korábban ez nem így volt).
 • Módosítottak a Keresés/csere párbeszédpanelen. Most a szöveg, betűképek (karakterjelek) és GREP-kifejezések keresésekor megadhatjuk a keresési irányt is.
 • A programot egyaránt optimalizálták HiDPI felbontású Macintosh Retina kijelzők a HiDPI-kijelzős Windows rendszerű számítógépekre is.
 • A lábjegyzetek támogatják a szövegkereten belüli, illetve azon kívüli elemek körüli szöveg-körbefolyatást.
 • Adategyesítéskor a korábbi megoldással szemben nem kell manuálisan egyedi QR-kódot létrehozni, mert az új funkció automatikusan létrehozza a kódot (például névjegy készítésekor).
 • Az INDD-fájlok, a csatolt fájlok, képek és a betűtípusok mellett az InDesign alkalmazással készített csomagok most már PDF- és IDML-fájlokat is tartalmazhatnak, hogy a dokumentum a program más verzióiban is megnyitható és megtekinthető legyen.
 • Az Eszköztippek panelt a Flash technológiáról átállították HTML5-re. Az Ablak menü Segédeszközök / Eszköztippek paranccsal megjeleníthetőpanelen megjelenik a kiválasztott eszköz neve, funkciója, parancsmódosítói, ikonja és gyorsbillentyűje.

Bővebben

InDesign CS2: Új vizuális fájlböngésző

Eddig csak a konkurens programok segítették a fájlmegnyitást az állományok mintaképének megjelenítésével. A CS változatban módosítottak az állományböngészőn, mely a képek, dokumentumok rangsorolását is biztosítja.

Ebből nőtt ki az Adobe Bridge, amely komplett állománykezelő alkalmazás, önállóan is megtalálható, indítható a Windows XP Start menüjéből, a Minden program almenüből. Ebben nézőképet láthatunk az Adobe fájlformátumokról, megtekinthető az Adobe Version Cue projekt, valamint szerkeszthetők a fájlokhoz tartozó meta­adatok.

Az Adobe Bridge JavaScript nyelven programozható, ez felhasz­nál­ható a munkafolyamatok automatizálására is.

A fájlböngésző most teljesen új, önálló ablakban jelenik meg és saját menüsort is kapott, amelyben főként az egyébként a Fájl menüben megtalálható parancsokat adhatjuk ki. A képböngésző a szerkesztőablak felett, az opciós eszköztár jobb oldalán található  Ugrás a Bridge alkalmazásba gombra kattintva, illetve a Fájl/ Tallózás paranccsal vagy a Ctrl+Alt+O billentyűkombinációval indítható, és az ablak alján látható ikonnal, valamint a Nézet menüjében, valamint a szűrés gombbal legördíthető menüben megtalálható parancsokkal befolyásolhatjuk működését, a megtalált képfájlok, dokumentumok megjelenési módját (lásd az ábrát).

A fájlokat a hagyományos módon, a Ctrl billentyű nyomva tartása közben végzett kattintással is kiválaszthatjuk. Hasznos szolgáltatás a Címke vagy a helyi menü parancsaival a fájlok különböző színű címkézése, illetve a dokumentumok minősítése után az ablakban megjelenő fájlok szűrése. Az így megjelölt fájlok mellett kis csillagok jelzik a minősítést, valamint színes sáv mutatja a kategóriát, amelyek szűrési feltételként felhasználhatók.

A fájlböngészővel egyszerre több dokumentumot is megnyithatunk.  A legfontosabb műveletekkel később részletesen foglalkozunk az Megnyitás böngészéssel és az Exportálás, illetve Az Adobe Bridge kezelése című részben.

A dokumentumokhoz kapcsolt metaadatok a fájlböngésző bal oldalán, a mintakép alatt megtekinthetők (EXIF információk), valamint részben módosíthatók (IPTC információk). Ezekkel az adatokkal később részletesen foglalkozunk a Fájlinformációk című részben. A metaadatok szintén felhasználhatók a fájlböngészőben a kép megkeresésére. Az Adobe Bridge egységesíti a Creative Suite programcsomag színkezelését is.

Bővebben