IT tippek

Informatikai tippek és trükkök a szoftverek hatékonyabb használatához.

Címkefelhő

CorelDRAW: Raszterképek vektorizálása

Az X3-as változat előtt külön alkalmazást (CorelTRACE) kellett futtatnunk, ha egy raszteres képet vektorossá akartunk átalakítani. Most ez a szolgáltatás beépült a Bitképek menü Bitképek vektorizálása almenüjébe.

Talán a legnagyobb újdonsága az X3-as programváltozatnak, hogy a CorelTRACE vektorizáló programot PowerTRACE néven beépítették a CorelDRAW programba (lehet, hogy közrejátszott ebben, hogy az egy évvel korábban megjelent konkurens Adobe Illustrator fejlesztői is így tettek a LiveTrace funkció beépítésével).

coreldraw_x3_vektorizalas.jpg

A vektorizálás célja a bitképek olyan átalakítása, amelynek eredményeképpen vektoros ábrát kapunk. Például lapolvasón beolvastunk („beszkenneltünk”) egy térképet, vagy műszaki rajzot, azzal a céllal, hogy azon módosításokat vezessünk át. Az ilyen módosítások végrehajtása a raszteres képen szinte lehetetlen, hiszen képpontonként (pixelenként) kellene javítani a képet. A vektoros ábrán viszont minden vonal egyszerűen kijelölhető, áthelyezhető, nyújtható és mindenféle tulajdonsága (színe, szaggatása, vastagsága) beállítható.

Bővebben

CorelDRAW 2018 - A program testre szabása e-book

Ajánljuk: CorelDRAW 2018 - A program testre szabása e-book

167 oldal/2,9 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-615-5867-76-7

Betekintés a könyvbe!

A testre szabási funkciókat munkakörnyezetünk alakítása érdekében alkalmazzuk, hogy az optimális legyen a könnyű, gyors munkavégzés és nem utolsósorban kellemes, ergonómiai feltételek szempontjából. A felhasználói felület beállítási lehetőségei kissé módosultak a program megelőző változatához képest. Sajnos néhány korábban megszokott és már több változatban bevált bitképes hatást, illetve más szolgáltatást megszüntettek. Ezeket mi csak a menü bemutatásánál töröltük, a korábbi verziókat is használók számára a parancsok bemutatásánál viszont egyenként, külön felhívjuk rá a figyelmet.

A főbb újdonságok:

 • Megváltozott a kezdőképernyő.
 • Szimmetrikus rajzolást segítő eszköz jelent meg, amellyel valós időben tükrözve rajzolhatunk akár kaleidoszkóp-szerű ábrákat.
 • A rajzelemekhez és szövegekhez újszerű módon adhatunk árnyékot.
 • Átalakították a kitöltő minták és átlátszóságok beállítását.
 • A csomópontokat elrendezhetővé és igazíthatóvá tették.
 • Szabályozhatóvá váltak a vonalstílusok ismétlődésének helyei. Így a megszakadások, pontok a rajzelemek töréspontjaihoz, csúcspontjaihoz illeszthetők.
 • A rajzelemeken elmozdulás, mozgás hatását keltő effektust alkalmazhatunk. Ez nem rombolja az eredeti grafikát, az továbbra is a szokott eszközökkel módosítható.
 • A grafika néhány kattintással raszteres hatásokkal egészíthető ki.
 • A PhotoCoctail bevezetésével új képhatásokat kaptunk.

A kötet gyorsreferenciaként is használható, minthogy benne ismertetjük az összes ikont, amely a programban elérhető.

CorelDRAW 2018 - Alapvető rajzparancsok e-book

Ajánljuk: CorelDRAW 2018 - Alapvető rajzparancsok e-book

393 oldal/14,0 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-615-5867-77-4

Betekintés a könyvbe!

Az újdonságok és a CorelDRAW 2018 programcsomag telepítésének bemutatását követően az első két fejezetben a rajzszerkesztőnek azokat az alapszolgáltatásait írjuk le, amelyek ismerete feltétlenül szükséges a program működtetéséhez. Itt ismertetjük a használathoz szükséges parancsok közül az alapvetőket (a megjelenítés, a fájlkezelés és az egyszerű objektumok létrehozásának parancsait), valamint a segítő és oktató rendszer alkalmazását, az online internetes kapcsolatok elérését. A harmadik fejezetben a program szövegobjektum- és szimbólum-kezeléssel foglalkozunk. A negyedik fejezetben tárgyaljuk az interaktív táblázatkezelést.

A 2018-ban megjelent CorelDRAW Graphics Suite 2018 csomag újdonságai:

 • Szimmetrikus rajzolást segítő eszköz jelent meg, amellyel valós időben tükrözve rajzolhatunk akár kaleidoszkóp-szerű ábrákat.
 • A rajzelemekhez és szövegekhez újszerű módon adhatunk árnyékot.
 • Átalakították a kitöltő minták és átlátszóságok beállítását.
 • A csomópontokat elrendezhetővé és igazíthatóvá tették.
 • Szabályozhatóvá váltak a vonalstílusok ismétlődésének helyei. Így a megszakadások, pontok a rajzelemek töréspontjaihoz, csúcspontjaihoz illeszthetők.
 • A rajzelemeken elmozdulás, mozgás hatását keltő effektust alkalmazhatunk. Ez nem rombolja az eredeti grafikát, az továbbra is a szokott eszközökkel módosítható.
 • A grafika néhány kattintással raszteres hatásokkal egészíthető ki.
 • A PhotoCoctail bevezetésével új képhatásokat kaptunk.

Ajánljuk: CorelDRAW 2017 Biblia e-book

Ajánljuk: CorelDRAW 2017 Biblia e-book

893 oldal/37,4 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-615-5782-99-2

Betekintés a könyvbe!

A könnyebb kezelhetőség és az árcsökkentés érdekében továbbra is forgalmazzuk a négykötetes CorelDRAW 2017 könyvsorozatunkat, amelyet azonban most egyetlen kötetben adunk ki. Ebben a kötetben a CorelDRAW 2017 program újdonságainak tárgyalása után, a kezeléséhez szükséges legfontosabb parancsokat mutatjuk be, majd rátérünk a programmal létrehozható rajzelemek tulajdonságainak beállítására, az objektumok létrehozására, átalakítására, végül a program munkastílusunkat legjobban támogató beállítására.

CorelDRAW Graphics Suite X6 e-book csomag

Ajánljuk: CorelDRAW Graphics Suite X6 e-book csomag

1358 oldal, 63,7 MB, formátum: PDF.

ISBN: 978-963-365-662-4

Az e-könyv csomag tartalma:

CorelDRAW X6 – Biblia (magyar), 834 oldal, 35 MB.

Corel PHOTO-PAINT X6 – Biblia (magyar), 524 oldal, 28,7 MB.

CorelDRAW 2017 - A program testre szabása e-book

Ajánljuk: CorelDRAW 2017 - A program testre szabása e-book

178 oldal/2,5 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-615-5782-95-4

Betekintés a könyvbe!

A testre szabási funkciókat munkakörnyezetünk alakítása érdekében alkalmazzuk, hogy az optimális legyen a könnyű, gyors munkavégzés és nem utolsósorban kellemes, ergonómiai feltételek szempontjából. A felhasználói felület beállítási lehetőségei kissé módosultak a program megelőző változatához képest. Megváltozott a munkaterületek importálása, új munkaterület is megjelent.

A 2017-es változatban jelent meg a Touch munkaterület, amely a munkaasztalt teljesen átrendezi úgy, hogy maximális munkafelületet biztosítson a pillanatnyilag felesleges elemek eltávolításával. Ez különösen a táblagépek használói számára lehet értékes, hiszen azok a felületek egyébként is eléggé kis méretűek a grafikai munkákhoz.

A kötet gyorsreferenciaként is használható, minthogy benne ismertetjük az összes ikont, amely a programban elérhető.

CorelDRAW 2017 - Rajzelem-tulajdonságok e-book

Ajánljuk: #CorelDRAW 2017 - Rajzelem-tulajdonságok e-book

177 oldal/7,2 MB, formátum: PDF

ISBN 978-615-5782-98-5


A rajzelemeknek alapértelmezett tulajdonságokat is adhatunk, ami annyit jelent, hogy minden, a jellemző megadását követően létrehozott rajzelem a megadott tulajdonságú (például színű, vastagságú stb.) lesz. Az alapértelmezés szerinti objektumtulajdonságok beállításával az Alapvető rajzparancsok kötetben foglalkoztunk. A rajzelemeknek az alapértelmezésből adódó tulajdonságait utólag is megváltoztathatjuk. E kötetben ezekkel a funkciókkal foglalkozunk, amelyeket ráadásul az X7-es verzióban, az X6-os verzióhoz hasonlóan átdolgoztak. A CorelDRAW X7 változattól új rajzelem simítási funkció is megjelent, egyes parancsok helye és paraméterezése is megváltozott. Az X8-as változatban minden újnak tűnhet, mert az összes ikont lecserélték.

A 2017-es verzióban új rajzeszköz (LiveSketch) jelent meg az érintésérzékeny eszközökhöz. Ennek megfelelően a kézzel rajzolt vonalak átalakítása már a tollal rajzolás közben is megkezdődik.

CorelDRAW X6 magyar változat - Rajzelem-tulajdonságok módosítása e-boo

Ajánljuk: #CorelDRAW X6 magyar változat - Rajzelem-tulajdonságok módosítása e-book

166 oldal/7,1 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-607-967-3

Betekintés a könyvbe

A rajzelemeknek alapértelmezett tulajdonságokat is adhatunk, ami annyit jelent, hogy minden, a jellemző megadását követően létrehozott rajzelem a megadott tulajdonságú (például színű, vastagságú stb.) lesz. Az alapértelmezés szerinti objektumtulajdonságok beállításával az Alapvető rajzparancsok kötetben foglalkoztunk. A rajzelemeknek az alapértelmezésből adódó tulajdonságait utólag is megváltoztathatjuk. E kötetben ezekkel a funkciókkal foglalkozunk, amelyeket ráadásul a CorelDRAW X6-os verzióban átdolgoztak, sőt megjelent négy új rajzátalakító, torzító parancs is.

CorelDRAW 2017 - Alapvető rajzparancsok e-book

384 oldal/14,6 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-615-5782-96-1

Betekintés a könyvbe!

Az újdonságok és a CorelDRAW 2017 programcsomag telepítésének bemutatását követően az első két fejezetben a rajzszerkesztőnek azokat az alapszolgáltatásait írjuk le, amelyek ismerete feltétlenül szükséges a program működtetéséhez. Itt ismertetjük a használathoz szükséges parancsok közül az alapvetőket (a megjelenítés, a fájlkezelés és az egyszerű objektumok létrehozásának parancsait), valamint a segítő és oktató rendszer alkalmazását, az online internetes kapcsolatok elérését. A harmadik fejezetben a program szövegobjektum- és szimbólum-kezeléssel foglalkozunk. A negyedik fejezetben tárgyaljuk az interaktív táblázatkezelést.

A 2016-ban megjelent CorelDRAW X8 program hozta a program 27 éves fennállása óta a legtöbb újdonságot. Ezek közül néhány:

 • Lecserélték, egyben egyszerűsítették és világosabbá, kontrasztosabbá tették az összes ikont.
 • Támogatják a 4K felbontású UHD monitorokat.
 • Támogatják a többmonitoros munkát, akár eltérő felbontás mellett, minden használható operációs rendszeren.
 • A programot a Windows 10 operációs rendszerre optimalizálták.
 • Tetszőleges színnel testre szabható a munkaasztal színe, amely körbeveszi a rajzlapot, vagy fényképet. Így a beállítható olyan közömbös, illetve a dokumentum végső alkalmazási helyének megfelelő szín, amelynél a dokumentumszínek megadása pontosabb lehet.
 • Négyféle, előre beállított témaszínnel testre szabható a munkakörnyezet többi elemének színe a világos szürkétől a feketéig.
 • A felhasználói felület egyes elemei, beleértve az ikonokat, párbeszédpaneleket, menüszövegeket, 250%-ig nagyíthatók. Ez könnyebbé teszi a nagyméretű monitorokon végzett munkát és nagy segítség a nem tökéletesen látó felhasználóknak.
 • Külön színezhetők az ablakkeretek is.
 • Támogatják a valós idejű (RTS) kompatibilis tollakat, beviteli eszközöket, táblagépeket.
 • A CorelDRAW objektumok és csoportok elrejthetők és megjeleníthetők, így egyszerűen kialakíthatók a tervek különböző verziói, szabadon kísérletezhetünk.
 • A CorelDRAW vektoros ívdarabjai egyszerűen kivághatók, másolhatók, beilleszthetők és így pontosan sokszorozhatók.
 • Továbbfejlesztették a CorelDRAW csomópontokat. Most kiválaszthatjuk a szomszédos csomópontok közötti görbéket, ha az alakzat eszköz használata közben lenyomjuk a Shift billentyűt.
 • Továbbfejlesztették a Fill panelt (illetve munkaablakot).
 • A Corel Font Manager megkönnyíti a betűtípusok keresését, a megfelelők kiválasztását, szervezését.
 • Továbbfejlesztették a munkafolyamatokhoz gyors segítséget nyújtó Hints munkaablakot, melyben újabb objektumok készítéséhez kapunk támogatást, méghozzá az eszköz kiválasztása után, minden lépés részletes bemutatásával.
 • Megújult a CorelDRAW és a Photo-Paint betűtípus választó listája. Ebben teljesen egyedi módon, csúszkával nagyíthatjuk a listázott fontok mintaképét.
 • Új szolgáltatás a Photo-Paint programban a perspektív torzítás kiküszöbölése, ami különösen fontos egyenes vonalakat tartalmazó, például épületfotók esetében.
 • Új gyógyító klónozó eszközt alakítottak ki, amellyel a fényképek hibái a környezetükbe illeszkedő módon, észrevehetetlen átmenettel javíthatók.
 • A CorelDRAW programban a vetett árnyékok élethűbbek lettek a Gauss életlenítés bevezetésével.
 • Mindkét programban lencseként használható a Gauss életlenítés is. Ez nem rongálja, alakítja át a képet, hiszen csak egy külön előtét réteget használ a hatáshoz.
 • A CorelDRAW és a Photo-Paint programhoz egyaránt letölthetünk a File/Search Content paranccsal, illetve az új Get More dokkolóval ingyenes vagy megvásárolható beépülőket, amelyek kiterjesztik a kreatív eszközök határait.
 • Átalakították az üdvözlő képernyőt. Az új Product Details lap segít fiókunk és a programok napra készen tartásában.
 • A frissítésekben az új CorelDRAW Upgrade Program segít.
 • A Take a tour szolgáltatás végigvezet a fő funkciókon, hogy gyorsabban birtokba vehessük a szoftvert.
 • A CorelDRAW és a Photo-Paint programhoz készített elektronikus felhasználói kézikönyvek EPUB és MOBI formában is elérhetők.
 • A fejlesztői közösség segítségével új automatizálási eszközöket érhetünk el: www.community.coreldraw.com/sdk
 • A Corel PHOTO-PAINT új, letölthető (18 $ árú) Prep & Stretch dokkolója segít a fényképeket és képeket három egyszerű lépésben a vászon nyomtatáshoz beállítani. Ennek különlegessége a széleken jelentkezik, ahol kérhetjük egy elméleti kereten túli elemek meghosszabbítását vagy a keretre tükrözést, melynek a vászon fizikai keretezésénél (vakrámára feszítésnél) van jelentősége.
 • A szintén letölthető (18 $ árú), letöltés után a Tools menüben elérhető Border and Grommet párbeszédpanel segítségével készíthetjük elő nyomtatási szolgáltató számára a bannernyomtatást. A banner kifeszítéséhez még a feszítő lyukak helykijelölőit is beállíthatjuk.

A 2017-es változat újdonságai:

 • LiveSketch eszköz segítségével az érintésérzékeny eszközön rajzolt, a kézi vonalhúzás esetlegességét tartalmazó vonalakat a program tökéletes lefutású, precíz vektoros görbékké alakítja.
 • Továbbfejlesztették a CorelDRAW vektoros rajzeszközeit, beleértve a csomópontok, fogantyúk kezelését és a vektoros előnézetet.
 • A kitöltő mintázatok és körvonalak rajzolásához új, interaktív beállító eszközöket, csúszkákat készítettek.
 • A CorelDRAW programban új, egyéni csomópontok kialakítását biztosítják a munkafolyamatokhoz jobban illeszkedő csomópont formák beállításával.
 • A Tablet Mode üzemmódba váltva teljes támogatást kapunk az érintésérzékeny eszközök használatához. Az új Touchmunkaterülettel a kihasználható rajzterületet maximalizálhatjuk úgy, hogy csak a legfontosabb parancsok jelennek meg. Emellett egyetlen mozdulattal nagyíthatjuk és mozgathatjuk a rajzot.
 • Az új (Microsoft Surface) eszközöknek megfelelően átdolgozták a toll kezelést, nyomásérzékelést, elforgatás érzékelést is, amelyekkel különféle eszközök és hatások vezérelhetők.
 • A CorelDRAW és a Photo-Paint program egyaránt támogatja a Microsoft Surface Dial eszközt, amellyel intuitív módon állíthatjuk a színeket.
 • A korábbi (X6, X7 és X8) változatok elmentett munkaterületeinek meghatározott elemei újszerű módon importálhatók. Ezeket meglévő munkaterületekhez is hozzáadhatjuk.

Bővebben

CorelDRAW X8 - A program testre szabása e-book

161 oldal/2,5 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-537-5

Betekintés a könyvbe!

A testre szabási funkciókat munkakörnyezetünk alakítása érdekében alkalmazzuk, hogy az optimális legyen a könnyű, gyors munkavégzés és nem utolsósorban kellemes, ergonómiai feltételek szempontjából. A felhasználói felület beállítási lehetőségei módosultak a program megelőző változatához képest.

A kötet gyorsreferenciaként is használható, minthogy benne ismertetjük az összes ikont, amely a programban elérhető.

Bővebben