IT tippek

Informatikai tippek és trükkök a szoftverek hatékonyabb használatához.

Címkefelhő

Ajánljuk: #AutoCAD LT 2018 - Megjelenítés (angol változat) e-book

Ajánljuk: #AutoCAD LT 2018 - Megjelenítés (angol változat) e-book

129 oldal/6,3 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-849-9

Betekintés a könyvbe

Könyvünk tömören, a kezdő és haladó felhasználók számára egyaránt érthetően összefoglalja az AutoCAD LT 2018 megjelenítéssel, nyomtatással, publikálással és internetes közzététellel kapcsolatos tudnivalóit. Ez utóbbit kissé átdolgozták a korábbi változatokhoz képest. Bemutatjuk a navigációs kormánykereket és a mintaképek használatát is.

Már korábban megjelent a papírtérben az állapotsorban a Maximize Viewport ikon, amellyel a kiválasztott nézetablakot munkaablak méretűre nagyíthatjuk, majd a Minimize Viewport ikonnal lekicsinyíthetjük ismét eredeti méretére. Az összetett rajzok könnyebben kezelhetők, ha elnevezett nézetablakokat használunk.

A 2006-os változatban tovább egyszerűsítették a nyomtatási párbeszédpanelt. Az új oldalbeállítás varázslóval kényelmesebb a rajz alapbeállításait meghatározni. Továbbfejlesztették a DWF formátumot is (DWFx), amellyel egyszerűen közzétehetők rajzaink. Az ilyen formátumú rajzokat az új (ingyenes) Autodesk DWF Viewer, az Express Viewer program utódja segítségével az AutoCAD, vagy AutoCAD LT programmal nem rendelkező felhasználók is megtekinthetik. Ráadásul most megjelent az ingyenes megjelenítők még újabb, tökéletesített változata az Autodesk Design Review alkalmazás is.

Az AutoCAD LT 2011 programban a megjelenítési funkciók csak kissé változtak: megjelent a Navigációs sáv, áthelyezték a Munkaterületek eszköztárat stb.

Az AutoCAD LT 2011 programban a DWFx, valamint PDF kimeneteket, sőt azok bemenetét is továbbfejlesztették. Már a 2010-es változattól a PDF fájlokat is használhatjuk alávetítésként. A megjelenítéshez tartozó másik újdonság a felhasználói felület újabb átalakítása.

A megjelenítésben is hozott újdonságot az AutoCAD LT 2012. Ebben a változatban jelentek meg az AutoCAD 2005-ben feltűnt lapkészletek, amelyek nagy segítséget nyújtanak a méretesebb projektek tervdokumentációinak kezelésében. Az AutoCAD LT 2018 megoldása teljesen kompatibilis az AutoCAD megvalósításával, beleértve a közzétételt, valamint a dwf, dwfx és pdf exportálást. A 2018-as verzióban viszont – összhangban az AutoCAD programmal – már nem érhető el az Aerial View ablak.

Ajánljuk: ProgeCAD 2018 - Kezdő lépések e-book

Ajánljuk: ProgeCAD 2018 - Kezdő lépések e-book

194 oldal/8,4 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-615-5810-40-4

Betekintés a könyvbe!

E-könyvünkben a progeCAD alacsony árszintű, de tudásában a piacvezető AutoCAD programmal is versenyképes műszaki rajzprogramjának kezeléséhez szükséges alapvető információkat találja meg a kedves Olvasó. Tárgyaljuk a program telepítését, a legfontosabb beállításokat, a súgó kezelését, a koordináta rendszereket és az adatbevitelt, valamint a tárgyraszter, illetve a 2016-os verzióban megjelent dinamikus adatbevitel használatát. Sajnos, ez a változat csak angol nyelven érhető el, ráadásul a súgót meglehetősen visszafejlesztették (megszűnt a tartalom lap).

A 2018-as verzióban megjelent főbb újdonságok:

 • A program támogatja az AutoCAD legújabb, 2018-as DWG formátumát.
 • Új, Artisan alapú renderelő motort építettek be, amelynek köszönhetően gyorsabban és többféle anyagot figyelembe véve renderelhetünk.
 • Importálhatjuk az ESRI SHAPE alakfájljait, geometriát és attribútumokat egyaránt.
 • Kitöltési mintákat készíthetünk képekből, blokkokból, külső referenciákból, kitakarásokból.
 • A többszörös vonalakat kiegészíthetjük nyílvégződéssel, szakaszokkal, beleértve a szövegeket és attribútummal rendelkező blokkokat.
 • Továbbfejlesztették a szövegek helyben szerkesztését is.
 • A PDF nyomtatások készítésekor a nyomtatott fájlba kerülő rétegekkel megőrizhető a rajz eredeti felépítése. A rlétegek az Adobe Readerben is ki- és bekapcsolhatók.
 • A PDF exportáláshoz új tömörítési módszert, képvágást és átmenetes kitöltést alkalmazhatunk.
 • Az importálható pontfelhő fájlok többféle (.pcg, .isd, .xyz, .ply, .las, .laz) típusúak lehetnek.
 • Fokozták a kompatibilitást a Microstation fájlokkal.
 • A PDF, DWF és DGN típusú alávetített fájlok rajzelemei felhasználhatók tárgyraszter pontokként.
 • Az PDF, DWF és DGN típusú alávetített fájlok háttere színezhető, a rajz elhalványítható, színteleníthető.
 • Az új XDWGFADECTL paranccsal az összes DWG Xref halványítható.
 • Az új, többpontos illesztésnek köszönhetően jobban kiküszöbölhetők a fényképek perspektivikus torzulásai. Az ortofotók pedig jobban használhatók az alávetítésekhez.
 • Átalakították a többszörözés (ARRAY) parancs párbeszédpaneljét.
 • A külső hivatkozások és zárolt rétegek elhalványíthatók.
 • Új felhasználói felületet hoztak létre a külső referenciák és blokkok helyben szerkesztéséhez.
 • A parancssorban kattintva állíthatók a karakterlánc lehetőségek.
 • Új parancs támogatja a maximális és minimális méretű nézetablak használatát. Használata közben – ha a modelltérből a papírtérre váltunk –, nem módosul a nézetablak helyzete, a rajzelemek nagyítása.
 • Alapértelmezett fóliát kapott a méretezés és a kitöltési mintázat.
 • Az új kitöltési mintázatokhoz átlátszósági szintet is beállíthatunk.
 • A TEXTFRONT paranccsal a szövegek minden egyéb rajzelem elé hozhatók.
 • A lebegő és rögzített eszköztárak helyzete zárolható.
 • Helyzetérzékeny szalagfülek jelentek meg szöveg és kép rajzelemekhez, valamint a REFEDIT parancshoz.
 • A szalag panel rögzíthető lett, a munkaterületek könnyebben vezérelhetők.
 • Különösen a zsúfolt rajzok szerkesztését segítheti az új, rajzelemek elszigetelését és elrejtését biztosító (ISOLATE­OBJECTS, UNISOLATEOBJECTS, HIDEO­BJECTS)
 • 3D szilárdtesteknél az élek és lapok kiválaszthatók a Ctrl billentyű nyomva tartása közben kattintva.
 • Az alapértelmezett sablont társíthatjuk a QNEW parancshoz.
 • Az új CACHEFILES parancs az elrendezés adatait is elmenti a teljesítmény növelése érdekében.
 • A CHANGEBLOCK paranccsal blokkokat cserélhetünk le.
 • A rajzelem-átnevezéshez új felhasználói felületet használhatunk.
 • A DIMBREAK parancs megszakítja a méretvonalat, ahol az másik rajzelemet keresztez.
 • Továbbfejlesztették a LOFT, ETRANSMIT parancsokat is.
 • A program támogatja a 3D egér használatát is.
 • Nem elhanyagolható, hogy a súgóban ismét megjelent a Tartalom lap.

GstarCAD 2018 Std - Megjelenítés (angol változat)

Ajánljuk: GstarCAD 2018 Std - Megjelenítés (angol változat)

92 oldal/3,9 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-615-5867-43-9

Betekintés a könyvbe!

Könyvünk tömören, a kezdő és haladó felhasználók számára egyaránt érthető módon összefoglalja a GstarCAD 2018 Standard, angol nyelvű változatának rajzelemek megjelenítésével kapcsolatos tudnivalóit. Ennek kapcsán egyaránt kitérünk a képernyős és nyomtatott megjelenítésre, a rajz exportálására, a dwf (Autodesk Design Review), dwg, dxf (DWG Fastview) fájlok megtekintésére is.

AutoCAD 2019 - Testre szabás, beállítások (magyar változat) e-book

Ajánljuk: AutoCAD 2019 - Testre szabás, beállítások (magyar változat) e-book

278 oldal/5,1 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-615-5782-58-9

Betekintés a könyvbe!

Ez a PDF formátumú elektronikus könyv tömören, a kezdő és haladó felhasználók számára egyaránt érthető módon összefoglalja az AutoCAD 2019-es változatának optimális beállításával kapcsolatos összes tudnivalót, az ide vonatkozó parancsait, azok feladatát és az egyéni munkakörnyezet kialakításához szükséges paramétereket.

Bemutatjuk a felhasználói felület elemeinek, a szalagnak, a gyorselérési eszköztárnak és a gyorstulajdonságok, valamint eszközpalettának testre szabását, a programban használható ikonokat, parancs álneveket, testre szabható fájlokat is. A kötet gyorsreferenciaként is használható, mivel benne összefoglaltuk a program összes utasítását is.

A 2019-es változat újdonságai:

Újratervezték a felhasználói felület ikonjait. A rajznézeteket a jogosultságok szabályozásával megoszthatóvá tették, így a rajzokról könnyen visszajelzést is kaphatunk még a tervezési fázisban. Megjelent a dwg rajzok összehasonlítása funkció. A rajzokat most már a felhőbe, webes és mobil fiókba is menthetjük, hogy azok könnyen elérhetők legyenek a terepen is. Ehhez az új AutoCAD mobil alkalmazás szintén segítséget nyújt. A PDF fájlokból importálhatjuk nemcsak a geometriát, hanem az SHX betűtípusokat, rétegeket, raszterképeket, kitöltéseket, TrueType szövegeket is.

Továbbfejlesztették a nagyítás, rajzmozgatás, megjelenítési sorrend, fóliatulajdonság módosítás műveleteket, amelyek végrehajtási sebessége így kétszer gyorsabb lett.

Megjelent hét új parancs (ÖSSZEHASONLÍT, ÖSSZEHASONLÍTINFÓ, OPENFROMWEBMOBILE, SAVETOWEBMOBILE, MEGOSZTOTTNÉZETEK, MEGOSZTOTTNÉZETEKBEZÁR, NÉZETMEGOSZT) és 20 új rendszerváltozó, míg a köztes 2018.1 változatban megjelent egy új parancs (ÚJNÉZET), és négy rendszerváltozó. Ezek a változások most egyszerre jelentek meg az AutoCAD LT verzióban is.

Sajnos a program követelményei is megnőttek a hardverrel szemben.

AutoCAD LT 2019 - Rajzelemek (magyar változat) e-book

Ajánljuk: AutoCAD LT 2019 - Rajzelemek (magyar változat) e-book

151 oldal/3,6 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-615-5782-43-5

Betekintés a könyvbe!

A termelékenység növelése javára alakították ki a dinamikus adatbevitelt, így a grafikus mutató mellett érhetők el a parancssor egyes funkciói és a visszajelzést is itt kapjuk. A dinamikus prompt a rajzolt görbe jellegzetességeit jeleníti meg az aktuális pont mellett, és lehetőségeket biztosít a rajzolási opciók választására. A mutató bevitel (pointer input) a kurzor koordinátáit jeleníti meg a mutató mellett. Hasonlóan működik, de a méretvonalhoz kapcsolódva jelenik meg a méretbevitel (dimension input). Beállíthatjuk a kijelölt objektumok színnel, vonaltípussal, halványítással jelölését. A QuickCalc segédeszközzel a rajzról felvett értékekkel végezhetünk számításokat, válthatunk mértékegységeket.

Az AutoCAD programhoz hasonlóan adatkapcsolatot hozhatunk létre a rajzba épített és Excel táblázatok között. A táblázatokat pedig megtörhetjük, így többhasábossá alakíthatjuk.

A 2009-es változatban megjelent Microsoft Office-szerű vezérlőelem, a szalag most csak kisebb változásokon esett át. A kitöltési minták létrehozásához és módosításához jelent meg egy-egy új szalag. Ezen kívül az AutoCAD programmal való kompatibilitás érdekében jelent meg a Parametric menü és szalag, viszont a parametrikus tervezést az LT-ben még nem alkalmazhatjuk, csak a kényszereket jeleníthetjük meg.

Ez az e-könyv az AutoCAD LT 2019 rajzelemeit ismerteti és bemutatja azok létrehozási módját. Ez igazából csak a revízióbuborék esetében változott a 2016-os verzióban, illetve két új rajzelem, a középjel és középvonal jelent meg a 2017-es verzióban. Az összetettebb rajzelemek létrehozásával és az elemi rajzelemek módosításával a későbbi fejezetekben foglalkozunk. A parancsokat négyféleképpen adhatjuk ki: menüből, helyi menüből, egérrel ikonra kattintva és a parancssorba begépelve. Az AutoCAD 2014 programban módosított parancssor-kezelést, a parancskiadás módját az „AutoCAD LT 2019 – kezdő lépések” című kötetben a „Parancsmegadás” és „Adatbevi

GstarCAD 2018 Std - Kezdő lépések (angol változat) e-book

Ajánljuk: GstarCAD 2018 Std - Kezdő lépések (angol változat) e-book

187 oldal/6,8 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-615-5867-42-2

Betekintés a könyvbe!

Mérnökök, tervezők, műszaki szerkesztők és rajzolók olyan eszközöket kapnak ezzel a szoftverrel kezükbe, amelyekkel más tervezőrendszerek nem, vagy csak elvétve rendelkeznek. A GstarCAD 2018 Standard angol nyelvű változata minden síkbeli rajzszerkesztési funkció mellett még részlegesen a térbeli modellezési feladatokhoz tartozó utasításokkal, hálórajzoló parancsokkal is rendelkezik. Ugyanakkor programozható és külső adatbázisokhoz is kapcsolható. E funkciók teszik a gyakorlott felhasználók számára igen hasznossá a programot (akár saját, akár a világszerte több ezer független fejlesztő alkalmazásait, építészeti, gépészeti, kultúrmérnöki stb. rendszereit is futtathatjuk GstarCAD környezetben). A Standard változat nélkülözi a Professional változat néhány szolgáltatását, így nem készíthetünk, csak felhasználhatunk dinamikus blokkokat, nem renderelhetünk, és nem készíthetünk szilárdtesteket, lemezeket. Természetesen ezek módosítási lehetőségei is korlátozottak.

Könyvünk tömören, a kezdő és haladó felhasználók számára egyaránt érthető módon összefoglalja a GstarCAD 2018 Standard, angol nyelvű változatának használatához szükséges alapvető tudnivalókat. Ebben a változatban több fontos továbbfejlesztés is történt, például az automatikus kiegészítés, dinamikus bevitel, tárgyraszter területén is.

Könyveinkben a program összes lehetőségét igyekeztünk ismertetni.

Ajánljuk: ZWCAD Classic 2015 - Megjelenítés (angol változat) e-book

Ajánljuk: ZWCAD Classic 2015 - Megjelenítés (angol változat) e-book

80 oldal/3,9 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-984-7

Betekintés a könyvbe!

A ZWCAD Classic 2015, a korábbi változatokhoz hasonlóan, két térrendszerben, modell- és papírtérben dolgozik. A fejezet e terek alkalmazásával és azokkal a parancsokkal foglalkozik, amelyek a rajz képernyős megjelenítésével foglalkoznak. Ezek a működést befolyásoló, korábban ismertetett parancsokon túli, az előző változatokból is ismert képernyővezérlő parancsok a View menüben, illetve eszköztárakon kaptak helyet.

Ajánljuk: AutoCAD 2018 - Szövegkezelés (magyar változat) e-book

Ajánljuk: AutoCAD 2018 - Szövegkezelés (magyar változat) e-book

101 oldal/2,8 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-842-0

Betekintés a könyvbe!

Ez az e-könyv tömören összefoglalja az AutoCAD 2018-as változatának szövegkezeléssel kapcsolatos tudnivalóit (amelyek a bekezdéses szövegeknél jó részben megváltoztak a 2010-es verzióban). A 2004-es programváltozatban új bekezdéses szövegszerkesztő ablakot készítettek, amelyben megjelent a Wordhöz hasonló vonalzó, a behúzás és a tabulátorok alkalmazása. A 2005-ös változattól pedig már minden szöveges objektumban alkalmazhatunk frissíthető (illetve automatikusan frissülő, azaz a megváltozott adattartalomhoz igazodó) mezőket is. A 2006-os változatban a bekezdéses szövegszerkesztő formázását dolgozták át.

A 2008-as változatban bevezették a felirat-léptékezési objektumokat, amelynek segítségével az egyes objektumokhoz különféle léptéket állíthatunk be, így az eltérő nagyítású nézetablakokban eltérő méretű objektumokként jelenhetnek meg. Továbbfejlesztették a Szövegformázási eszköztárat, új tulajdonságokat vettek fel ide, illetve megjelent a Bekezdés párbeszédpanel, amely már a szövegszerkesztőkhöz hasonló tulajdonságokat adhat a bekezdésekhez, végül megjelentek a dinamikus és statikus oszlopok (hasábok), amelyek hosszabb szövegek megjelenítésére ideálisak.

A 2015-ös változatban bevezették az automatikusan felismert és bővített bővített számozott listákat a bekezdéses szövegeken (ahogyan az a Microsoft Word szövegszerkesztőből már ismert).

A 2016-os változatban új szövegkeretezési tulajdonság jelent meg a bekezdéses szövegekhez.

A 2018-as verzióban módosítottak a PDF fájlokból beolvasott SHX szövegek átvételén, melyek betűi korábban – nem kis bosszúságra – önálló vonalláncokként jelentek meg. Most ezek egysoros szövegként olvashatók be, de a szintén új SZÖVEGBSZÖVEGGÉ (TXT2MTXT) paranccsal az egysoros szövegeket bekezdéses szövegobjektummá alakíthatjuk.

#GstarCAD 2017 Pro - Rajzmódosítás (magyar változat) e-book

Ajánljuk: #GstarCAD 2017 Pro - Rajzmódosítás (magyar változat) e-book

89 oldal/4,6 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-935-9

Betekintés a könyvbe

Könyvünk tömören, a kezdő és haladó felhasználók számára egyaránt érthető módon összefoglalja a GstarCAD Pro 2017-es, magyar nyelvű változatának rajzelemek megjelenítésével kapcsolatos tudnivalóit. Ennek kapcsán egyaránt kitérünk a képernyős és nyomtatott megjelenítésre, a rajz exportálására, a dwf (Autodesk Design Review), dwg, dxf (DWG Fastview) fájlok megtekintésére is.

Ajánljuk: CorelCAD 2018 - Blokkok, Xrefek e-book

Ajánljuk: CorelCAD 2018 - Blokkok, Xrefek e-book

72 oldal/3,1 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-615-5810-70-1

Betekintés a könyvbe!

Ebben az elektronikus könyvben a tervezési munkát megkönnyítő és gyorsító rajzelemek csoportosítását, „újrahasznosítását”, elemkönyvtárak használatát, és a rajzok közötti kereszthivatkozásokat tárgyaljuk.

A blokkok rajzelemeket foglalnak össze, és önálló rajzelemként viselkednek, tehát másolhatók, nagyíthatók, forgathatók stb. Célszerű az ismétlődő (esetleg több rajzban is előforduló) rajzelem-csoportokat összevonni blokkokba. Például ilyenek a gépészeti szerelvények, bútorok, elektromos berendezések, nyílászárók. Ezekből saját elemkönyvtárakat hozhatunk létre, amelyet most a korábbiaknál sokkal könnyebben oszthatunk meg másokkal a Design Resources paletta segítségével.

A blokkok kezelésével kapcsolatos újdonság, hogy a legösszetettebb rajzelemek kivételével beilleszthetünk dinamikus blokkkokat is. Ezeket az AutoCAD programmal készített rajzokból vehetjük át, és egy blokk-rajzelem különböző paraméterekkel végzett beillesztését biztosítják. Például lehet ugyanannak blokknak eltérő méretű, irányú, tükrözött stb. változatából választani, amely tulajdonságokat akár a beillesztés után, listából módosíthatunk.

Könyvünk tömören, a kezdő és haladó felhasználók számára egyaránt érthető módon összefoglalja a CorelCAD 2018 blokkokkal és külső hivatkozásokkal kapcsolatos tudnivalóit.

Kitérünk a kép, dgn, pdf alávetítésekre is.