IT tippek

Informatikai tippek és trükkök a szoftverek hatékonyabb használatához.

Címkefelhő

Ajánljuk: #GstarCAD 2018 Std - Rajzelemek (angol változat) e-book

Ajánljuk: #GstarCAD 2018 Std - Rajzelemek (angol változat) e-book

142 oldal/3,1 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-615-5867-44-6

E-könyvünkben ismertetjük a GstarCAD 2018 Standard angol nyelvű változatának rajzelemeit és azok létrehozási módját. Az összetettebb rajzelemek létrehozásával és az elemi rajzelemek módosításával a későbbi fejezetekben foglalkozunk. A parancsokat háromféleképpen adhatjuk ki: menüből, egérrel (eszköztárban vagy az új szalagon található) ikonra kattintva és a parancssorba begépelve. A parancskiadás módját a GstarCAD 2018 Std – Kezdő lépések című kötetben a Parancsmegadás és Adatbevitel című fejezetekben ismertettük. Kitérünk az új élő metszet képzésére és a táblázat rajzelem létrehozására, stílusai beállítására, és módosítására is.

Ajánljuk: AutoCAD LT 2017 - Blokkok, Xrefek (magyar változat) e-book

Ajánljuk: AutoCAD LT 2017 - Blokkok, Xrefek (magyar változat) e-book

160 oldal/6,5 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-556-6

Betekintés a könyvbe!

A kötet a rajzelemek csoportosítását, „újrahasznosítását”, elemkönyvtárak használatát és a rajzok közötti kereszthivatkozásokat tárgyalja.

A blokkok rajzelemeket foglalnak össze, és önálló rajzelemként viselkednek, tehát másolhatók, nagyíthatók, forgathatók stb. Célszerű az ismétlődő (esetleg több rajzban is előforduló) rajzelem-csoportokat összevonni blokkokba. Például ilyenek a gépészeti szerelvények, bútorok, elektromos berendezések, nyílászárók. Ezekből saját elemkönyvtárakat hozhatunk létre, amelyet most a korábbiaknál sokkal könnyebben oszthatunk meg másokkal a DesignCenter és annak online szolgáltatása segítségével. A blokkbeillesztés is egyszerűsödött az eszközpaletta megjelenésével.

Könyvünk tömören, a kezdő és haladó felhasználók számára egyaránt érthető módon összefoglalja az AutoCAD LT 2016 változatának blokkokkal és külső hivatkozásokkal kapcsolatos tudnivalóit (amelyek szintén változtak az új verzióban). Természetesen a program szinte összes funkciójára érvényes, hogy a kijelölés és a dinamikus adatbevitel újdonságai mindenhol, itt is hasznosíthatók. Újdonság a dinamikus blokk is, amelyeket már az AutoCAD LT 2008-tól is készíthetünk, míg a 2006-os változatban csak beilleszthetünk ilyen, az AutoCAD 2006-ban készített objektumokat. Ugyanakkor néhány tucat kész dinamikus blokkot kapunk a program beépített palettáin. Az ilyen blokkok legalább egy tulajdonsága készletből választható a beillesztés során.

Kitérünk a dwf, dgn, pdf alávetítésekre és a parametrikus tervezés vonatkozásaira is.

Szintén tárgyaljuk a 2015-ös változatban megváltozott földrajzi hely kezelést is, amellyel nemcsak pontosan jelölhetjük helyzetünket, illetve az objektumok földrajzi elhelyezkedését, hanem online térképszolgáltatásból származó útvonalas, légifotó, vagy hibrid megjelenésű térképet is rajzunk alá vetíthetünk.

Bemutatjuk a 2017-es verzióban megjelent PDF importálási lehetőségeket is.

Ajánljuk: TurboCAD Expert 2017 - Testre szabás, beállítások e-book

Ajánljuk: TurboCAD Expert 2017 - Testre szabás, beállítások e-book

190 oldal/2,6 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-967-0

Betekintés a könyvbe!

Az Expert, vagyis professionalhoz közelítő változat számos olyan szolgáltatást (építészeti megoldásokat, öntisztító és „gyógyító” falelemeket, elforgatható nézetablakokat, mozgatható méretszövegeket, szkript és kényszerkezelést, anyag, fény, kamera beállításokat, rajzi kényszereket stb.) tartalmaz, amely a „sima” Deluxe, illetve LTE verzióból hiányzik. Ezek is megtalálhatók a TurboCAD Expert 2017 programban, de a TurboCADhez további szakági kiegészítők is kaphatók.

Köteteink a TurboCAD Expert változatát tárgyalják. Ez annyiban tér el a drágább TurboCAD Pro változattól, hogy sokkal szerényebb az építészeti eszköztára, nem alkalmazható a továbbfejlesztett speciális (Advanced) renderelés, a szilárdtest és felületmodellezése alapszintű, és nem készíthetünk digitális terepmodelleket sem.

Összességében ez a verzió a TurboCAD LTE és a TurboCAD Pro közé pozícionálható, bár több esetben pont az LTE változat nyújt fejlettebb szolgáltatást (például az építész rajzelemek számában), de ezeknek valószínűleg a fejlesztések időbeli egymás utánisága, és a verziók nem eléggé alapos összehangolása az oka.

A TurboCAD Expert 2017 – Testre szabás, beállítások című kötet ismerteti a program optimális használatához szükséges előkészítő munkákat, illetve a hordozható licenc használatát, valamint átfogó parancs-összefoglalót adunk, így ez a kötet bizonyos mértékig gyorsreferenciaként is használható.

Ajánljuk: IntelliCAD 8 - Blokkok, Xrefek e-book

Ajánljuk: IntelliCAD 8 - Blokkok, Xrefek e-book

73 oldal/3,3 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-901-4

Betekintés a könyvbe!

A blokkok rajzelemeket foglalnak össze, és önálló rajzelemként viselkednek, tehát másolhatók, nagyíthatók, forgathatók stb. Célszerű az ismétlődő (esetleg több rajzban is előforduló) rajzelem-csopor­tokat összevonni blokkokba. Például ilyenek a gépészeti szerelvények, bútorok, elektromos berendezések, nyílászárók. Ezekből saját elemkönyvtárakat hozhatunk létre.

A feliratozás léptékezési szolgáltatásokkal a nézetablakok léptéktényezőjétől függő módon mindig helyesen (és akár más, odaillő tartalommal) megjelenő szöveget, méreteket, tételszámot, blokkot, attribútumot, sraffozást hozhatunk létre. Többsoros attribútumokat is létrehozhatunk.

Ajánljuk: TurboCAD Professional 2016 - Fóliák, tulajdonságok e-book

Ajánljuk: TurboCAD Professional 2016 - Fóliák, tulajdonságok e-book

69 oldal/2,4 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-723-2

Betekintés a könyvbe!

Könyvünk tömören, a kezdő és haladó felhasználók számára egyaránt érthető módon összefoglalja a TurboCAD 2016 Pro változatának fóliakezeléssel, objektumtulajdonság-módosítással kapcsolatos tudnivalóit. Bemutatjuk a vonalstílusok kezelését, létrehozását, egyéni tulajdonságok rögzítését, lekérdezését, a jelentéskészítést is, amelyre csak a professzionális változatban van mód.

Ajánljuk: GstarCAD 2017 Pro - Testre szabás, beállítások (magyar változat) e-book

Ajánljuk: GstarCAD 2017 Pro - Testre szabás, beállítások (magyar változat) e-book

187 oldal/3,8 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-939-7

Betekintés a könyvbe!

Elektronikus könyvünk a GstarCAD 2017-es, magyar nyelvű verziójának munkastílusunkhoz optimálisan igazodó beállításával foglalkozik. A kötet gyorsreferenciaként is használható, mivel szerepel benne a program összes – túlnyomó részben AutoCAD kompatibilis – parancsa, ikonja, billentyűkombinációja.

Ajánljuk: GstarCAD 2017 Pro - Rajzelemek e-book

Ajánljuk: GstarCAD 2017 Pro - Rajzelemek e-book

175 oldal/4 MB, Formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-925-0

Betekintés a könyvbe!

E-könyvünkben ismertetjük a GstarCAD Pro 2017 rajzelemeit és azok létrehozási módját. Az összetettebb rajzelemek létrehozásával és az elemi rajzelemek módosításával a későbbi fejezetekben foglalkozunk. A parancsokat háromféleképpen adhatjuk ki: menüből, egérrel (eszköztárban vagy az új szalagon található) ikonra kattintva és a parancssorba begépelve. A parancskiadás módját a GstarCAD Pro 2017 – Kezdő lépések című kötetben a Parancsmegadás és Adatbevitel című fejezetekben ismertettük. Kitérünk az új táblázat rajzelem létrehozására, stílusai beállítására, és módosítására is.

Ajánljuk: TurboCAD Deluxe 2D/3D 2016 - Kezdő lépések e-book

Ajánljuk: TurboCAD Deluxe 2D/3D 2016 - Kezdő lépések e-book

143 oldal/5,8 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-883-3

Betekintés a könyvbe!

Könyvünk tömören, a kezdő és haladó felhasználók számára egyaránt érthető módon összefoglalja a TurboCAD Deluxe 2016-os változatának alapvető tudnivalóit, amelyek feltétlenül szükségesek a program használatához. Tárgyaljuk a programtelepítés, indítás kérdéseit, a fájlkezelést, a rajzbeállítást, a felhasználói felület, valamint a rajzi segédeszközök kezelését, a projektek létrehozását, a koordinátarendszerek alkalmazását.

Köteteink a TurboCAD Deluxe változatát tárgyalják (melynek ára 29000 Ft körüli). Ez annyiban tér el a drágább (kb. 220000 Ft-os) TurboCAD Pro változattól, hogy sokkal szerényebb az építészeti eszköztára, nem alkalmazható a továbbfejlesztett speciális (Advanced) renderelés, a szilárdtest és felületmodellezése alapszintű, és nem készíthetünk digitális terepmodelleket sem.

Ajánljuk: CorelCAD 2017 - Fóliák, tulajdonságok

Ajánljuk: CorelCAD 2017 - Fóliák, tulajdonságok

78 oldal/2,7 MB, Formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-784-3

Betekintés a könyvbe!

Az előző e-könyvekben megismerkedtünk CorelCAD 2017 programmal létrehozható egyszerűbb rajzelemekkel. A kialakított objektumok jellegzetességei közé tartoznak azok színei, vonaltípusa és az, hogy az adott rajzelem melyik fólián helyezkedik el. A korábbiak szerint létrehozott rajzelemek e jellemzők alapértelmezés szerinti értéket kaptak. Ebben a kötetben áttekintjük, hogyan tudjuk ezeket a jellemzőket megváltoztatni, újakat létrehozni, meglévőket megszüntetni és a létező rajzelemekhez kapcsolni.
A rajzi információ szervezését, a rajzelemek funkció, anyag, vagy más tulajdonságaik szerinti csoportosítását támogatja a fóliák használata, és a rajzelemek fóliákon rendszerezése. A fóliák egyfajta rajzi réteget képviselnek, amelyeken a különböző jellegű rajzi információk csoportosíthatók és szervezhetők. Alkalmazásuk az írásvetítőknél használatos átlátszó fóliákhoz hasonlítható, a szükséges részleteket tartalmazó fóliát a vetítőre helyezzük, a feleslegeseket levesszük (anélkül, hogy a rajtuk lévő információ sérülne, illetve bármiféle torzulást szenvedne).
A kötetben tárgyaljuk az egyéni vonaltípusok létrehozását, valamint a 2016-os verzióban bevezetett fóliaállapot kezelését is. Ez utóbbival a fóliák és elmentett tulajdonságaik könnyen átvihetők egy másik rajzba.

Ajánljuk: ZWCAD Classic 2015 - Szövegkezelés (angol változat) e-book

Ajánljuk: ZWCAD Classic 2015 - Szövegkezelés (angol változat) e-book

50 oldal/2,3 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-988-5

Betekintés a könyvbe!

Könyvünk tömören, a kezdő és haladó felhasználók számára egyaránt érthető módon összefoglalja a ZWCAD Classic 2015-ös változatának szövegkezeléssel kapcsolatos tudnivalóit.