IT tippek

Informatikai tippek és trükkök a szoftverek hatékonyabb használatához.

Címkefelhő

Ajánljuk: Készítsünk bemutatót Prezivel e-book

60 oldal/2,7 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-615-5782-15-2

Betekintés a könyvbe

A bemutatókészítő programok uralkodója a Microsoft PowerPoint programja. Hegemón szerepét sem az ingyenesen letölthető nyílt forráskódú (StarOffice, LibreOffice, OpenOffice, EuroOffice Impress), illetve fizetős Presentations programok sem tudták megtörni. Nem is olyan könnyű dolog ez, hiszen e „támadók” ugyanazon elvek mentén épülnek fel, mint a PowerPoint, sőt bizonyos szempontból annak klónjainak tekinthetők.A magyar fejlesztésű #Prezi egészen más úton indult el. A Prezi ötletgazdája, Somlai-Fischer Szabolcs eredeti elképzelése egy olyan program létrehozása volt, amely a PowerPoint lineáris gondolatádatásával szemben a végtelen vásznon (munkaasztalon) elhelyezett témákra, objektumokra ránagyítva, kiemelve hozza azokat az előtérbe, miközben bármikor könnyen visszatérhetünk a teljes projekt áttekintéséhez.Az ebből kinőtt Prezi programot ma már több millióan használják. Az eredetileg Flash alapú megoldást mára HTML5 technológiájúra cserélték. Ráadásul ez a program, vagy internetes szolgáltatás elérhető a Windows, illetve Macintosh OS X operációs rendszert futtató gépeken egyaránt.Alap változata elérhető ingyenesen, de sikeres az üzleti célra kidolgozott professzionális megoldás is, amelyet többféle előfizetői konstrukcióban vehetünk igénybe. Természetesen ez utóbbi sokkal több szolgáltatást nyújt, illetve az ebben készített bemutatók nem lesznek alapból nyilvánosak, mint az ingyenes verzióban készítettek, amelyekből viszont sokat meríthetünk. A Prezi használata egyszerű, a megszerzett PowerPoint ismeretek alapján könnyen átállhatunk. Könyvünkben a klasszikus Prezi és Prezi Next változatok, illetve az asztali verzió is szerepelnek.

PowerPoint 2013 - Alapok (magyar változat) e-book

327 oldal/19,3 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-089-9

Betekintés a könyvbe!

Az első fejezet az újdonságok áttekintése után, nagy általánosságban ismerteti a prezentációs munkát, vagyis az előadások, elképzelések látványos bemutatását szolgáló program használatát, lehetőségeit. Aki már meglehetős gyakorlattal rendelkezik e területen, az térjen át a további fejezetekre, ahol a program olyan lehetőségeit írjuk le, amelyek még az első fejezetben ismertetett, alapvető munkák végzését is megkönnyítik. A harmadik – részletes – fejezet a PowerPoint prezentációk formázásával, objektumok beágyazásával és a program külső kapcsolataival foglalkozik. Ezek a részek a haladók számára készültek. E részek megértéséhez a használatot bevezető első két fejezet szinte készségszintű ismerete szükséges. Mindenképpen megéri azonban a fáradságot e fejezetek áttanulmányozása, mert a program igazán hatékony, szinte iparszerű használata az ott leírtak segítségével oldható meg.

A PowerPoint bemutatókészítő programot akkor érdemes használni, ha előadásunkat látványos képekkel színesíteni, mondanivalónkat diagramsorozatokkal alátámasztani, megjelenített vázlatunkkal segíteni szeretnénk. A program a prezentáció lejátszásakor további beavatkozási lehetőségeket biztosít, amelyekkel akár fekete vagy fehér képernyő-megjelenítés mellett felfüggeszthetjük a diasor lejátszását addig, amíg előadásunkban a megfelelő helyre érünk. A lejátszást ingyenesen tetszőleges gépre telepíthető lejátszó program is segíti. A bemutató diái, hangalámondása, animációi és lézermutató mozgása egyaránt exportálható video fájlba, ami szintén bárhol lejátszható.

Bővebben

PowerPoint 2013: Alapanyagok mérete, tájolása

Korábban az Oldalbeállítás paranccsal a bemu­tató diáinak méretét, tájolását és számo­zását határozhattuk meg, és döntöttünk a vég­ered­mény (nyomtatott vagy vetített) megjelenítési módjáról. Ezt a 2010-es változattól – túlságosan is leegyszerűsítve – a Tervezés szalag Dia írásiránya gombjához kap­csolták, ahol csak a tájolás állítható be (akár diánként eltérő módon).

A 2013-as változattól ez is megváltozott. Most a Tervezés szalagon vagy a Diaminta szalagon érjük el a Diaméret gombot, amelyben beállíthatjuk a hagyományos és a széles képernyős oldalarányt. Az Egyéni diaméret paranccsal beállítható tulajdonságok megadják a diák méretét választható listából (Oldalméret), illetve egyedi Szélesség,  valamint Magasság beállításokkal.

Bővebben