IT tippek

Informatikai tippek és trükkök a szoftverek hatékonyabb használatához.

Címkefelhő

EuroOffice 2017 Base - Adatbázis-kezelés e-book

192 oldal/8,8 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-956-4

Betekintés a könyvbe!

Az EuroOffice csomag Base alkalmazásával túlnyomó részben Access-kompatibilis adatbázisokat, táblákat, űrlapokat, lekérdezéseket, jelentéseket hozhatunk létre és kezelhetünk. A program többféle módon képes Access adatbázisok adatait, szerkezetét vagy mindkettőt átvenni.

Bővebben

LibreOffice Base: Rendszerablak

A LibreOffice programcsomag Base adatbázis-kezelője sajátos jellegzetességekkel rendelkezik. Az operációs rendszer minden egyes alkalmazása, programja külön alkal­ma­zási „ablak”-ban fut. Az ábrán bemutatott képernyőkép a Base ablaka. A szerkesztett állomá­nyok a dokumentumablakokba kerülnek. A legfelső sor az alkalmazási ablak fejléce, amely a szerkesztett dokumentum neve mellett bal oldalt a  rendszerablak vezérlő ikont, jobb oldalt a  méretváltoztató és ablakzáró ikonokat tartalmazza. A rendszerablak ikonra az egérrel rákattintva a környezethez (Windows-hoz) kapcsoló rendszerablak menüt gördíthetjük le. Itt kicsinyítjük, nagyítjuk a rendszerablakot vagy akár befejezzük a Base futtatását, kilépünk a szövegszerkesztőből. Ha kétszer gyorsan kattintunk a rendszerablak ikonra, akkor bezárjuk a rendszerablakot, azaz befejezzük a szövegszerkesztést. Ennek felel meg a rendszerablak menü Bezárás parancsa vagy az Alt+F4 billentyűkombináció is.

A rendszerablak ikonnal legördíthető menü Előző méret parancsa vagy a címsor ikonjára kattintás állítja helyre az eltorzított méretű rendszerablakot. A menü Áthelyezés parancsa segítségével mozgatjuk a Base rendszerablakát, amennyiben annak mérete kisebb a lehetséges maxi­mális méretnél. Ha az ablak maximális méretű, akkor ez a parancs nem adható ki. Ezt a menüsor szürke – ki nem választható – jelölése is mutatja. A nem maximális méretű ablakot mozgathatjuk egérrel úgy is, hogy rámutatunk a címsorra, majd lenyomjuk az egér bal gombját és annak folyamatos nyomva ­tartása mellett az ablakot az új helyére vonszoljuk. Ha felengedjük a bal egérgombot, akkor az ablak az új helyén rögzül.

Méret paranccsal a rendszerablak méretein változtathatunk. Ez egérrel úgy oldható meg, hogy az ablak határoló vonalaira mutatunk az egérkurzorral. Ekkor az a kiválasztott oldaltól (ablakrésztől) függő formát vesz fel, s jelzi a mozgatás irányát. A rendszerablak menü Kis méret menüpontjának felel meg a bal oldali méretváltoztató ikon, amellyel az egész LibreOffice környezetet ikon méretűvé zsugo­rítjuk (erre akkor lehet szükség, ha más Windows alkalmazásra vagyunk kíván­csiak). A nem maximális méretű ablakban kiadható Teljes méret menüpont vagy az  ikon a lehetséges legnagyobb rendszerablakot állítja be.

Bezárás menüpontra (vagy közvetlenül a szerkesztésből kiadott Alt+F4 billentyűkombináció), illetve a címsor  alkalmazásbezáró ikonjára kattintással fejezzük be a munkát. Ha a szerkesztett doku­mentum változásait még nem mentettük el, akkor a program megkérdezi, mentjük-e a dokumentum módosítását?

Bővebben