IT tippek

Informatikai tippek és trükkök a szoftverek hatékonyabb használatához.

Címkefelhő

Ajánljuk: Adobe Photoshop CC 2019 - Kezdő lépések (magyar változat)

Ajánljuk: Adobe Photoshop CC 2019 - Kezdő lépések (magyar változat)

389 oldal/23,7 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-494-068-5

Betekintés a könyvbe!

Az Adobe Photoshop CC 2018.1 (2018. januári kiadás) újdonságai

 • A Tárgy kijelölése funkcióval egyetlen kattintással kijelölhető a képen a kiemelkedő objektum.
 • Javítottak a kijelölésen és maszkoláson. A színtisztítás mértéke csúszkával állítható be.
 • A nagy felbontású monitorokhoz a Windows Creator’s frissítés futtatása után használható az egyedileg méretezett felület.
 • Továbbfejlesztették a Microsoft Dial festőeszköz támogatását. Így az ecset- és opacitásbeállítás közvetlen, gyorsabb

Az Adobe Photoshop CC 2019 (2018. októberi kiadás) újdonságai

 • Továbbfejlesztették az ecseteket. A program gyorsabban reagál a változtatásokra.
 • Új algoritmussal simítják az ecsetvonásokat. A beállítósávon adhatjuk meg a simítás mértékét.
 • Az ecsetvonások tetszőleges sorrendben menthetők, rendezhetők.
 • Az ecsetvonások előnézete méretezhető.
 • A Lightroom CC felhőben tárolt fényképei közvetlenül a Photoshopba tölthetők a kereső vagy kezdőképernyőn keresztül.
 • Új digitális ecsetek érhetők el a díjnyertes illusztrátor, Kyle T. Webster műveiből (több, mint ezer darab).
 • A támogatott betűtípusokon az Adobe, Apple, Google és Microsoft új betűtípus-technológiáival vastagság, magasság, dőlés és más jellemzők szerinti variációk definiálhatók.
 • A szövegek egyszerűen, formázás nélkül is beilleszthetők.
 • A csoportosan másolt rétegek megtartják sorrendbeállításukat.
 • Az operációs rendszer fájlmegosztó szolgáltatásait gyorsmegosztási menüben tették elérhetővé.
 • A görbék megjelenéséhez szín és vastagság állítható be.
 • Az Adobe Sensei technológiával sokkal gyorsabban, intuitívebben és pontosabban rajzolhatunk görbéket. A görbék szegmensei húzással alakíthatók, áthelyezhetők, mint az Illustratorban.
 • Az eszköztippek továbbfejlesztésével nem egyszerű szöveges emlékeztetőt kapunk egy eszköztől, hanem rövid videó felvételt nézhetünk meg az eszköz működéséről, ha a kurzort az eszköz fölé mozgatjuk.
 • A Tulajdonságok panelen megtekinthetők az Adobe Stock-kellékek címe és licencelési állapota. Egyszerre állíthatjuk be több kijelölt szövegréteg tulajdonságait.
 • MacOS 10.13-tól támogatja a program a High Efficiency Image File (HEIF) formátumot. Így mélységtérkép is importálható.
 • Fokozták a teljesítményt, növelték a stabilitást.
 • Javítottak az arcérzékeny cseppfolyósításnál az arcfelismerésen, a tartalomérzékeny vágáson és kitöltésen.

Ajánljuk: Access 2019 - Adatbázisok létrehozása (magyar változat) e-book

Ajánljuk: Access 2019 - Adatbázisok létrehozása (magyar változat) e-book

350 oldal/16,6 MB, formátum: PDF

ISBN 978-615-5867-07-1

Betekintés a könyvbe!

Az Access 2019 a Windows 10 alatt futó hálózati relációs adatbázis-kezelő program. A szoftverkörnyezetet alkotó Windows operációs rendszer az alatta futó alkalmazások, programok számára egységes kezelői felületet biztosít, így aki még nem ismeri ezt a programot, az is könnyen elsajátíthatja használatát. A kötetben részletesen bemutatjuk a relációs adatbázisok tervezését és létrehozását. Az első fejezetben az Access 2019 szoftverrel kapcsolatos általános tudnivalókat ismertetjük, azokat az alapszolgáltatásokat írjuk le, amelyek ismerete feltétlenül szükséges a program működtetéséhez. Itt ismertetjük a használathoz szükséges parancsok közül az alapvetőket (például az állománykezelést), valamint a segítő és oktató rendszer alkalmazását.

Az Access 2019 programban új adattípus (bigint) és diagramformák jelentek meg, valamint ismét támogatják a dBase formátumot. Űrlapokon és jelentésekben olyan új diagramtípusok jelentek meg, amelyeket már régóta használhattunk az Excel és egy részüket a Word, illetve PowerPoint programokban is. Ilyen diagramtípusok a kör- (torta-), oszlop-, vonal-, sávdiagramok. Ezek kombinálásával is készíthetünk diagramot.

Módosítottak az ODBC adatbázisokhoz kapcsolódás módján is. Mostantól a megszakadt kapcsolatokat egyrészt hibaüzenet jelzi, másrészt a program automatikusan megkísérli az újracsatlakoztatást. Ha nem sikerül az újrakapcsolódás, akkor csak az elérhetetlen adatbázistól független objektumokon dolgozhatunk.

A nagymennyiségű tulajdonság jobb áttekinthetősége érdekében a Tulajdonságlap panelen megjelentettek egy Rendezés gombot, amellyel a tulajdonságok ábécérendbe rendezhetők. A gombra ismételten kattintva az eredeti állapotot kapjuk vissza.

Az új Címke neve tulajdonsággal a címkevezérlők társíthatók más vezérlőkkel. Ezt a kapcsolatot a kisegítő eszközök is képesek érzékelni.

Az értéklista alapú kombinált listák esetén, a Listaelemek szerkesztése párbeszédpanelen új listaelemek szerkesztéséhez az űrlap nézetben használhatjuk a Ctrl+E billentyűkombinációt. Ehhez az értéklista szerkesztése tulajdonságot is engedélyezni kell, majd a megfelelő mezőbe kell lépni az űrlapon.

A Windows Narrátor felismeri a Keresőmezők és kombinált listák állapotát (hogy összecsukott és kibontott). Ugyanígy olvashatók a beállítások, valamint a szűrő, illetve űrlap vezérlők állapota is.

Egy tábla létrehozható az Alt+H billentyűkombinációval is. A táblázatoszlop szűrő menüje megnyitható a Q billentyűvel, a keresés és csere párbeszédpanel az FD billentyűkkel hozható elő. Az F6 és a Shift+F6 billentyűkombinációk segítségével bejárhatók az előugró űrlapok szakaszai.

A program segítségével alakítjuk ki az adatbázis táblázatait, objektumait, lekérdezéseit. Ezek elkészítése igen könnyű, kényelmes és kézenfekvő. A lekérdezések SQL (Structured Query Language) nyelvű megjelenítésére, összeállítására, elmentésére is módunk van. A lekérdezések eredményeinek megjelenítésére listakép generátort, vagyis jelentésvarázslót alkalmazhatunk.

Ajánljuk: Word 2019 - Formázás (magyar változat) e-book

Ajánljuk: Word 2019 - Formázás (magyar változat) e-book

191 oldal/9,6 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-615-5810-96-1

Betekintés a könyvbe!

Ebben a kötetben tárgyaljuk azokat a funkciókat, amelyek segítségével dokumen­tumunkat tetszetős alakra, akár nyomdai sokszorosításra is alkalmas formára alakíthatjuk. Az idetartozó parancsokat korábban a Fájl és a Formátum menü almenüiből, illetve az eszköztárakból, vonalzóból, gyorsgombbal, valamint (itt is mindig a kijelölt elemre vonatkozóan) a jobb egérgombbal megjeleníthető helyi menüből voltak indíthatók.  Az Office 2007 Rendszertől a csoport legfontosabb programjait érintő radikális felhasználói-felület átalakításnak köszönhetően a menük szerepét átvették a szalagok és az azokon elhelyezett formázási minták, amelyekkel a legtöbb (alapvető) beállítások elvégezhetők, csak a pontosabb és részletesebb formázásokhoz kell a korábbiakhoz hasonló párbeszédpaneles megoldásokhoz folyamodnunk.