IT tippek

Informatikai tippek és trükkök a szoftverek hatékonyabb használatához.

Címkefelhő

Excel 2013 - Alapok (magyar változat) e-book

245 oldal/11 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-093-6

Betekintés a könyvbe!

A 2013-as változatban az új funkcióknak megfelelően – beleértve a táblagépek speciális használati módját is – átdolgozták a súgót is. Mivel már híre-nyoma sincs a korábbi tartalomjegyzéknek, didaktikusan felépített leírás-hierarchiának, szinte csak az talál meg ebben a súgóban valamit, aki pontosan tudja, mit keres. Talán emiatt is jobban keresik majd könyveinket…

A 2013-as Office változatban megújították a program telepítését, indítását, a képek beépítését, az elrendezési módokat, a nyomtatást, az online sablonok elérését, a professzionális építőelemek dokumentumhoz adását, a program testre szabását. Újdonság az is, hogy ez a szoftver csak Windows 7, vagy későbbi operációs rendszereken fut.

Az Excel 2013 változatában még a felhasználói felület is többet változott az előző verzióhoz képest, mint a 2010-es változat esetében. Alapvető, hogy megmaradt a szalag, rajta a főbb funkciók is azonosak, viszont a szalag maga újszerű módon és automatikusan rejthető el, bizonyos esetekben a címsorral együtt eltűnik.

Az első látásra egyszerű File menü almenüket tartalmaz, amelyekkel a szokásos dokumentumnyitáson és mentésen túl a Save As paranccsal menthetünk az Excel 97-2003 formátuma mellett PDF, XPS vagy az új opendocument spreadsheet vagy Strict Open XML Spreadsheet (*.xlsx) formátumba is. A PDF az Adobe hordozható, ingyenes olvasóval is megtekinthető, a nyomdai kommunikációban kiválóan hasznosítható (minden szükséges nyomdai információt tartalmazó), többféleképpen védhető, és számos más hasznos tulajdonsággal rendelkező formátuma.

Az Előkészítés almenü viszont már a 2010-es verzióban megszűnt. A fájlinformációkkal kapcsolatos parancs átkerült az új Info almenübe. Teljesen megváltozott a nyomtatás beállítása is. Látszólag megszűnt a nyomtatási kép, mint a nyomtatás előtti utolsó ellenőrzési lehetőség. Valójában ezt most a View szalag Page Layout nézetével oldhatjuk meg úgy, hogy közben a dokumentum szerkeszthető marad.

A Share almenüben végezhető megosztás előtt alkalmazzuk, vagyis ellenőrizzük a dokumentumot, csatolásokkal látjuk el, kiosztjuk a jogokat és korlátozásokat más felhasználók számára, digitális aláírással látjuk el a dokumentumot (hogy biztosíthassuk az eredetiség igazolását), ellenőrizhetjük a kompatibilitást a korábbi Excel változatokkal, valamint „készre jelentve” írásvédetté tehetjük.

Már a program megnyitásakor azonnal tetszetős sablonok közül választhatunk új munkafüzetünk számára, de itt megjelennek a korábban feldolgozott dokumentumok is, amelyek könnyen betölthetők.

Átalakult a navigáció, egyre hangsúlyosabb szerepet kap az együttműködés és a felhőalapú szolgáltatások. Ennek megfelelően a Microsoft Skydrive távoli meghajtója alapértelmezett mentési hellyé változott. Itt a dokumentumokat megoszthatjuk bárkivel, akinek jogosultságot adunk és internet-eléréssel rendelkezik. Még azt is megtehetjük, hogy egyszerre, többen dolgozunk ugyanazon a dokumentumon.

A mentések során a meghajtó választása még a Save As párbeszédpanel megjelenése előtt megtörténik.

Sok esetben a korábbi párbeszédpanelek szerepét munkaablakok vették át. Ezek például az objektumok formázását a szerkesztőablak jobb oldalán, önálló panelen biztosítják. A beállítások hatása azonnal megjelenik, hiszen nincs OK gomb.

Az azonnali adatelemzés (Instant data analysis) a korábban megismert eszközöket a kijelölt munkalap-tartomány mellett megjelenő ikonba „koncentrálja”, innen egyetlen kattintással alkalmazhatjuk a cellákon belüli értékarányos diagramokat, színezést, ikonkészleteket, szabályokat stb. A gyorselemzéssel a diagram vagy adattáblázat egy-két kattintással ellenőrizhető.

A „villámkitöltés” nevű gyorskitöltés szolgáltatás azonnal felismeri a bevitt karakterekből az oszlopban korábban rögzített elemeket és szükség szerint alkalmazza azokat az új cellában.

Új szolgáltatás az is, hogy a kijelölt adatok alapján a program dia­gramtípust ajánl az adatok legszemléletesebb bemutatásához. Továbbfejleszették a 2010-es verzióban megjelent szeletelőket is, melyeket az Excel-táblázatok, a lekérdezéstáblázatok és az egyéb adattáblázatok adatainak szűrésére is használhatunk.

Az Excel 2013-as verziójában minden munkafüzet külön, saját alkalmazásablakában, elszigetelve jelenik meg, a View szalag Arrange All parancsa ezeket az ablakokat rendezi el egymás mellé. Ez a megoldás biztonságosabb, mint a korábbiak, ha az egyik alkalmazás valamilyen hiba miatt leáll, nem rántja magával a többit is.

Új matematikai, trigonometriai, statisztikai, mérnöki, dátumkezelő, kereső, hivatkozási, logikai és szöveg függvények jelentek meg. Néhány webszolgáltatásban is felhasználható függvény, eljárás is megjelent.

Az adatok megosztását segíti a weblapba beágyazható munkalap, illetve az Excel Web App alkalmazás. A munkafüzet okostelefonon, táblagépen, PC-n történő megosztását is segíti az új Lync alkalmazás.

A diagramokhoz használható parancsokat – a többi Office programhoz hasonlóan – két szalagra (Design, Format) osztották. A diagram kiegészítése új elemekkel, formázása és szűrése a kijelölt diagram mellett megjelenő ikonokkal gyorsabban megoldható. A formázások nagy része pontosabban megoldható a korábbi párbeszédpanelek helyébe lépett munkaablakokkal.

Az adatcímkék jelölése sokkal hatásosabb lehet az új szövegbuborék jelölőkkel, amelyek rich formátumúak és frissíthető tartalmúak lehetnek.

Bővebben

PowerPoint 2013 - Alapok (magyar változat) e-book

327 oldal/19,3 MB, formátum: PDF.

ISBN 978-963-365-089-9

Betekintés a könyvbe!

Az első fejezet az újdonságok áttekintése után, nagy általánosságban ismerteti a prezentációs munkát, vagyis az előadások, elképzelések látványos bemutatását szolgáló program használatát, lehetőségeit. Aki már meglehetős gyakorlattal rendelkezik e területen, az térjen át a további fejezetekre, ahol a program olyan lehetőségeit írjuk le, amelyek még az első fejezetben ismertetett, alapvető munkák végzését is megkönnyítik. A harmadik – részletes – fejezet a PowerPoint prezentációk formázásával, objektumok beágyazásával és a program külső kapcsolataival foglalkozik. Ezek a részek a haladók számára készültek. E részek megértéséhez a használatot bevezető első két fejezet szinte készségszintű ismerete szükséges. Mindenképpen megéri azonban a fáradságot e fejezetek áttanulmányozása, mert a program igazán hatékony, szinte iparszerű használata az ott leírtak segítségével oldható meg.

A PowerPoint bemutatókészítő programot akkor érdemes használni, ha előadásunkat látványos képekkel színesíteni, mondanivalónkat diagramsorozatokkal alátámasztani, megjelenített vázlatunkkal segíteni szeretnénk. A program a prezentáció lejátszásakor további beavatkozási lehetőségeket biztosít, amelyekkel akár fekete vagy fehér képernyő-megjelenítés mellett felfüggeszthetjük a diasor lejátszását addig, amíg előadásunkban a megfelelő helyre érünk. A lejátszást ingyenesen tetszőleges gépre telepíthető lejátszó program is segíti. A bemutató diái, hangalámondása, animációi és lézermutató mozgása egyaránt exportálható video fájlba, ami szintén bárhol lejátszható.

Bővebben

Access 2013 - Adatbázisok létrehozása (angol változat) e-book

A kötetben részletesen bemutatjuk a relációs adatbázisok tervezését és létrehozását.

Az Access programmal alakítjuk ki az adatbázis táblázatait, objektumait, lekérdezéseit. Ezek elkészítése igen könnyű, kényelmes és kézenfekvő. A lekérdezések SQL (Structured Query Language) nyelvű megjelenítésére, összeállítására, elmentésére is lehetőségünk van az Access programban. A lekérdezések eredményeinek megjelenítésére listakép generátort, vagyis jelentésvarázslót alkalmazhatunk.

Bővebben

 

Excel 2013: Inquire - munkafüzetek összehasonlítása A+AA-

Egyszerű  két munkafüzetet összehasonlítani a Nézet szalag Párhuzamos megjelenítés parancsával, azonban az Inquire szalagon ez esetben is használhatóbb megoldást találunk. Próbáljuk ki a következőket!

Megoldás:

  1. Nyissuk meg az összehasonlítandó munkafüzeteket!
  2. Kattintsunk az Inquire szalag Compare Files gombjára!
  3. Select Files To Compare párbeszédpanel Compare listájában válasszuk ki mit, a To listában válasszuk ki, mivel hasonlítunk össze!
  4. Ha szükséges, és erre figyelmeztet a program, a megfelelő gombokra kattintva mentsük a fájlokat!
  5. Az összehasonlítás működését, a megvizsgálandó elemeket az összehasonlító ablak bal oldalán jelölőnégyzetekkel kapcsoljuk be. Ezen ablakrész mellett jelenik meg az összehasonlítás eredménye (a színkódok jelzik az eltérés típusát), amelynek részleteit megtekinthetjük a helyi menü Show Details parancsával.

Bővebben

Word 2013: Beágyazott képek kinyerése az XML formátumból

A Word dokumentumokból egyenként kiválasztható képek és más objektumok hagyományosan a kiválasztás után alkalmazott Másolás (Ctrl+C), Kivágás (Shift+Del) parancsokkal egyenként a vágólapra helyezhetők és onnan beilleszthetők a cél dokumentumba, alkalmazásba. Ez sok kép esetén meglehetősen időrabló és nagy dokumentumok esetén az objektumok megkeresése is körülményes lehet.

Ehelyett kihasználhatjuk azt, hogy a 2010-2013-as Word natív formátuma XLS tárolási módot alkalmaz. Az ilyen fájlok kapnak a névkiterjesztés végén X betűt (DOCX, DOTX stb.). Az ilyen típusú fájlok strukturáltan, egy helyre összegyűjtve tartalmazzák az objektumokat, így onnan könnyebb a kinyerésük.

Előkészítésül a Windows Vezérlőpult Mappa beállításai elemében, a Nézet párbeszédpanel-lapon töröljük az Ismert fájltípusok kiterjesztéseinek elrejtése jelölőnégyzetet! Ez teszi lehetővé, hogy a fájlnevet a korábbi docx kiterjesztésről átnevezzük zip-re, ami szükséges a további munkához. Jelöljük ki tehát ezt követően a Windows Intézőben azt a Word fájlt, amelyből objektumokat szeretnénk kinyerni! Kattintsunk a kiterjesztéshez, vagy adjuk ki a helyi menü Átnevezés parancsát! A docx kiterjesztést írjuk át zip-re! Ekkor megjelenik egy figyelmeztető párbeszédpanel, melyen kattintsunk az Igen gombra!

Kettős kattintással nyissuk meg az átnevezett zip fájlt! Ebben a word\media ágban, típusonként csoportosítva megtaláljuk a dokumentum összes objektumát, ahonnan egyszerűen áthúzhatjuk azokat egy másik, intézőben nyitott könyvtárba.

Vigyázzunk, hogy az eredeti XML fájlszerkezet ne sérüljön! Ennek érdekében célszerűbb ez egész eljárást inkább az eredeti fájl másolatán végezni...

Bővebben