IT tippek

Informatikai tippek és trükkök a szoftverek hatékonyabb használatához.

Címkefelhő

AutoCAD 2011: Új kitöltési módszer

A régóta változatlan kitöltési parancsokat átalakították. Most még kényelmesebben állíthatjuk be a rajzelemek és azokon belüli szigetek kitöltését, amelyek számára egyszerűen átmenetes kitöltő színt és átlátszóság tulajdonságot is megadhatunk.

A kitöltés automatikusan követi a kitöltött rajzelem átalakítását. A kitöltési minta a többi rajzelem mögé helyezhető. Mindehhez új szalagokat (Hatch Creation, Hatch Editor) használhatunk, ezeken beállíthatjuk a hagyományos kitöltési tulajdonságok mellett az átlátszóságot és a háttérszínt is.

Bővebben

AutoCAD 2011: Hasonlók kijelölése

A kiválasztott rajzelemmel hasonló tulajdonságú rajzelemek kiválasztása a 2011-es változatban jelent meg. Először kattintsunk arra a rajzelemre, amelyhez hasonló rajzelemeket keresünk. Utána kattintsunk a jobb egérgombbal a kiválasztott rajzelemre, majd adjuk ki a megjelenő helyi menü Select Similarparancsát, vagy a parancssorba gépelve a SELECTSIMILAR parancsot!

Eredményül a program kiválasztja a rajz összes, a megadott objektumhoz hasonló, azaz azonos típusú és azonos rétegen található rajzelemét.

Bővebben

AutoCAD 2011: Új indító képernyő

Megváltozott a program üdvözlő képernyője is, amelyről oktató videók letöltését is indíthatjuk. A New Features Workshopparanccsal most az interneten keresztül, az Autodesk egyik portálján tekinthetjük meg a 2009-2011-es változatok újdonságait. Megjelent a korábbi ToolTip segítség továbbfejlesztése, a ToolClips, amely az új felület (Surface) szalag ikonjai fölé mozgatott kurzor esetén animációban mutatja be az adott eszköz használatát.

Az ablak a jelölőnégyzettel elrejthető az újabb indítások során. Ha mégis szükségünk van az ablakra, akkor a Help menü Welcome Screen parancsával jeleníthetjük meg ismét. Az innen vagy a Help menüből indítható New Features Workshop parancs a program újdonságait a fejlesztő honlapján keresztül mutatja be.

Bővebben

AutoCAD 2011: Másolatkészítés objektumról

Egyszerűen, a helyi menü Add Selected parancsával létrehozhatjuk a kijelölt rajzelem másolatát. Megjelent a hasonló objektumok kiválasztására szolgáló SELECTSIMILAR parancs. Elkülöníthetünk (ekkor a kiválasztotton kívüli rajzelemeket rejtjük el) és elrejthetünk objektumokat. Kiemelhetjük az XREF rajzhivatkozásokat.

Bővebben

AutoCAD 2011: Felhasználói felület módosítás

Kissé átalakították a felhasználói felületet. A rajzpapír alapesetben feketén, rácshálóval jelenik meg a modelltérben. Ezt természetesen módosíthatjuk a testre szabás során.

A navigációs, nagyító eszközöket egy új Navigation Bar eszköztárban foglalták össze, amely a klasszikus és a 2D Drafting & Annotation munkatérben egyaránt alapértelmezetten megjelenik.

A Workspace eszköztár munkatér-választó listáját a gyorselérési eszköztár részévé tették. Módosult a tengelykereszt megjelenítés is.

Bővebben

AutoCAD 2011: 3D felületek

Komoly továbblépés történt a 3D felületek szerkesztése, a térbeli modellezés területén. A felületek a hálók csomópontjaival módosíthatók, egyszerűen szerkeszthetők, vághatók. Az ívelt térbeli felületekre egyszerűen vetíthetünk geometriát.

A matematikai kifejezésekkel leírható görbék és hálók jellegzetes igazítási pontjaik, éleik áthelyezését, módosítását asszociatív módon követik.

Bővebben