IT tippek

Informatikai tippek és trükkök a szoftverek hatékonyabb használatához.

Címkefelhő

Excel 2010: Nagyméretű táblák

Az Excel 2010 kimutatásokban elérhető keresési szolgáltatás segítségével nagy számú elemet tartalmazó mezőkkel és oszlopokkal (sok ezer vagy millió soros táblázatokkal) is dolgozhatunk. Az elemkeresés segítségével a kimutatásmezők és az OLAP-kockamezők címkéi között egyetlen oszlopban is végezhetünk keresést, az AutoSzűrő szolgáltatás alkalmazásával vagy anélkül.

Bővebben

Word: Navigációs ablaktábla

A Word 2010 változattól megváltozott a dokumentum navigációs ablaktáblája. Az ablaktábla most már alkalmas arra is, hogy a benne szereplő címsorszintek alapján, húzással átrendezzük a dokumentumot. A navigációs ablaktábla felső részén látható ikonokkal egyszerűen válthatunk a  vázlatszintek, az  oldalképek és a  növekményes keresés munkalapok megjelenítése közt.

Szintén ebben a navigációs ablaktáblában érjünk el a növekményes keresés mellett más fontos parancsokat is (például az Ugrás parancsot).

Bővebben

Excel 2010: Nagyobb diagramok

A diagramok 32000 adatpontos felső korlátja megszűnt, csak a rendelkezésre álló szabad memória mérete szab határt. Az Excel 2007 programban a diagramok vagy egyéb objektumok formázása közben nem rögzíthettünk makrót. Az Excel 2010 alkalmazásban már a diagramok és más objektumok formázásának módosítását is rögzíteni lehet a makrórögzítővel.

Bővebben

Word 2010: Ligatúrák

A szövegformázás során szintén alkalmazható a legtöbb grafikus hatás (árnyék,körvonal, ragyogás, tükröződés), de OpenType betű­típu­soknál használhatunk ligatúrákat, egyénileg választható stíluskészletet, valamint új számformátumokat is. Korábban a grafikus hatások alkalmazási köre jóval szűkebb volt és a program nem kezelte az OpenType betű­típu­sokat sem megfelelően.

A ligatúrák pedig már a betűk ólomszedése idejében elterjedtek. Ott a céljuk főként a nyomásállóság biztosítása volt. Ennek érdekében bizonyos betűtípusoknál közös tömböket alakítottak ki, amelyek megakadályozták a vékony, különálló elemek letöredezését. Az elektronikus szedésben inkább az esztétikai hatás miatt alkalmazzák.

Bővebben

Excel 2010: Egyenletek szövegmezőkben

Szövegmezőkben is szerkeszthetünk egyenleteket. Ez hasznos lehet, ha a munkalap zárolt vagy más okból nem elérhető celláiban található képleteket szeretnénk megjeleníteni, illetve a képlet egyes részei az adott helyzetben még hibaüzenetet adnak így nem befejezhetők (például az osztás 0-val esetében).

Bővebben

Word 2010: Microsoft Office Backstage nézet

Hatékonyabb működést biztosít az egyszerűen testre szabható menüszalag a Microsoft Office Backstage nézet is. Ezt a Fájl szalagfülről érjük el és a teljes dokumentumra vonatkozó utasítások gyűjtőhelyének tekinthető. Ennek megfelelően teljesen megváltozott a dokumentum tulajdonságainak megtekintése, beállítása, a súgó, a verziók, a beépülők kezelése, a nyomtatás és a nyomtatási kép elérése is.

A Microsoft Office Backstage nézetnem pusztán egy menü, hanem egyes parancsok paraméterezésére is szolgál, sőt a nyomtatási kép is itt jelenik meg, de innen érhetjük el a dokumentum korábbi verzióit is. Ezek a korábbi verziók az automatikus mentés során jönnek létre de megtaláljuk itt a mentés nélkül befejezett szerkesztések eredményeit is.

Bővebben

Word 2010: Új szerkesztési, kifejezési lehetőségek

A kép- és szövegformázási lehetőségek köre is bővült. A képek egyszerűen javíthatók, átszínezhetők, hátterük levágható, befoglalójuk lecserélhető és a képhez különleges árnyék, szegély, tükröződés, valamint művészi hatások adhatók.

A beállítási lehetőségeket itt is galériából választhatjuk, ráadásul úgy, hogy még a parancs végrehajtása előtt láthatjuk az eredményt, ha a kurzort a galériabeli minta fölé mozgatjuk. Ha tetszik,amit látunk, akkor a beállítást kattintással érvényesíthetjük.

Bővebben

Excel: Új beillesztési lehetőségek

A 2010-es változattól kezdődően a vágólapra másolt tartalom beillesztésekor még a parancs végrehajtása előtt előképen ellenőrizhetjük az eredményt. A helyi menüben az elemleírások segítségével választhatunk beillesztési módot.

Bővebben

Excel 2010: Adatsávok formázása

A cellákon belül megjelenített adatsávokban egyszínű vagy színátmenetes kitöltések esetén is megkülönböztethetjük a negatív értékeket, amelyek az automatikusan kialakuló tengely pozitív értékeihez képest az ellenkező oldalon jelennek meg (lásd az ábrán).

Ezek az egyszerű megjelenítő eszközök kiválóan alkalmasak arra, hogy gyors áttekintést szerezzünk folyamatok alakulásáról, pénzügyi helyzetről, raktárak állapotáról stb.

Bővebben

Word 2010: Új SmartArt ábrák

A SmartArt ábrákhoz új grafikus elrendezési lehetőségeket kaptunk. A diagramok kiegészíthetők fényképekkel is, amelyeket a diagram, vagy diagramelem befoglalója körbevág.

Ezzel az új kivágási technikával még a beillesztett videofájlok is körbevághatók (különös jelentősége van ennek a PowerPoint programban).

Bővebben